29 °C Budapest

Mi történt a legutóbbi inflációs jelentés óta?

Pénzcentrum
2004. november 22. 12:10

A Monetáris Tanács döntésével párhuzamosan a mai napon publikálja új inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A piaci elemzők a Monetáris Tanácstól 50 bp-os kamatcsökkentést várnak, ugyanakkor a piaci reakciókat nagyban meghatározhatja, hogy az inflációs jelnetésben milyen "értelmezés"-t, helyzetértékelést kapunk a jegybanktól. Az inflációs jelentésben érdemes lesz figyelni, hogy a jegybank hogyan értékeli a 2005-ös költségvetést, mint mond a bérnövekedésről, a külső egyensúly várható alakulásáról. Az alábbiakban a legutóbbi inflációs jelentés óta tapasztalt pénz- és tőkepiaci folyamatokat, valamint néhány fontosabb makroindikátor alakulását tekintjük át.

Forintárfolyam

Ha a forintárfolyam alakulását nézzük, a mai nap és az előző inflációs jelentés napján (augusztus 16.) érvényes árfolyam között gyakorlatilag jelentős különbség nincs. A nyár végi időszakban jellemzően egy gyengébb, majd később erősebb árfolyam következett. Csak a legutolsó napokban volt jellemző, hogy néhány nagyobb szereplő akciója nyomán a forintárfolyam kb. 1.5%-ot gyengült.

Az elmúlt kb. 3 és fél hónapban a forint/euró árfolyam átlaga kb. 247 volt. Októberben az átlaga ennél kb. 0.5 Ft-tal volt erősebb, a jegybank az augusztusi jelentésben 249.80-as árfolyammal számolt. Az erősebb árfolyam önmagában mérsékeltebb inflációs számokat eredményezhet, ugyanakkor Járai Zsigmond jegybankelnök az elmúlt időszakban többször is jelezte, hogy a konvergenciacjelentéssel összhangban levő fiskális politika esetén gyengébb forintárfolyam mellett is teljesíthetőek a kitűzött inflációs célok.

Hozamok

A Monetáris Tanács augusztus 16-án csökkentett kamatot 50 bp-tal, majd október közepén újabb 50 bp-os kamtcsökkentés mellett döntött. Jelenleg 10.5% az alapkamat, mely ma nagy valószínűséggel 10%-ra mérséklődik.

Augusztus eleje óta a rövid hozam mintegy 150 bp-tal, a hosszabbak 70-80 bp-tal mérséklődtek. Pénteken a 3 hónapos kincstárjegyek 9.6% körül forogtak, egy 10 éves kötvény 7.6%-os hozamot kínált.

A 10 éves euró bechmarkhoz képest a magyar hozamfelár 380 bp körül van. Ez kb. 30 bp-tal alacsonyabb, mint augusztus közepén volt. A szeptemberi emelkedés után a különbség erőteljesen csökkent, majd az időszak végén kis korrekció következett be.

Olajár

A jegybank inflációs jelentéseiben utóbb már a határidős piacokon jegyzett olajárakat használta a múltbeli árak helyett. Az alábbi ábrákon a spot árak alakulását mutatjuk. Látható, hogy a mostani árszint valamivel alacsonyabb, mint augusztus közepén volt, ugyanakkor a közbülső időszak igen volatilisen alakult. Ez mutatja, hogy az alacsonyabb árak ellenére a kockázatok jelentősek. A nemzetközi szervezetek a következő időszakokra jellemzően a korábbinál alacsonyabb olajárakkal számolnak. A piaci árnövekedésben, az 50 USD feletti árakban a piaci spekulánsok árfelhajtó szerepe is jelentős szerepet játszott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bérek

A jegybank folyamatosan figyelemmel kíséri a bérinfláció alakulását. A béralakulás a kereslet szempontjából döntő befolyással bír. A reálbérek nemzetgazdasági szinten az elmúlt hónapokban gyakorlatilag stagnáltak. Míg a költségvetési szektorban jelentősen lassult a bérkiáramlás, addig a versenyszférában továbbra is 8-10% a bruttó és 7-8% a nettó bérnövekedés. A nettó béreknél ez 1% körüli reálbérnövekedést jelent. A béregységköltség a termelékenység számottevő javulásának hatására csökkenő, mely inflációs hatásait tekintve kedvező. A bérek mellett a fogyasztásra számottevő hatással volt az elmúlt időszakban a hitelfelvétel növekedése.

Az alábbi ábrán a versenyszektor bruttó béralakulását láthatjuk az elmúlt egy évben.

Infláció

A fogyasztói árnövekedés az idei év közepétől kezdve ismét érezhetően mérséklődött. A júniusi 7.5%-os csúcs után a főszáma a maginflációval együtt csökkent. A dezinfláció a következő hónapokban is folytatódik, jövő év első negyedében 5% körüli indexekre lehet számítani. A jegybanki és a piaci előrejelzők is egy lapos pályára (stagnáló szint) számítanak a jövő év elejét jellemző erősebb letörés (az adóemelések hatása kiesik) után.

A jegybank augusztusi jelentésében az idei decemberi inflációra 6.1%-os, a jövő decemberire 4.4%-os pontbecslést adott. A piaci elemzők a Reuters legutóbbi felmérése szerint (konszenzus)idén decemberre 6%-os, 2005 decemberére 4.4%-os fogyasztói árindexet várnak. Amint látható az MNB és a piac nézetei gyakorlatilag megegyezőek, kérdéses, hogy a jegybank a mai napon mennyiben mutat be új nézőpontot.

Államháztartás

A fiskális politika kritikája nagy hangsúlyt kapott a jegybanki kommunikációban az elmúlt időszakban - tegyük hozzá nem ok nélkül. Október végére gyakorlatilag az éves hiány egészét sikerült elérni, a PM az utolsó két hónapban összességében gyakorlatilag nullszaldóval számol. Ily módon az ESA-95 szerinti hiány a GDP 5.3% lenne.

Ezzel szemben a jegybank lényegesen pesszimistább, nem tart kizártnak egy 5.8-6% körüli hiányt sem. Döntő lesz, hogy az év végi ÁFA és egyéb adóbevételek hogyan alakulnak. Érdekes lesz a jövő év is. Augusztusban a jegybank úgy vélte, hogy 0.3%-os, GDP arányos keresletszűkítés lesz az ÁHT részéről, 4.9%-os GDP arányos deficit mellett. A PPP projektek beharangozásával ugyanakkor jó esély van rá, hogy a keresleti hatás pozitívba forduljon a fő szám lényegi változatlansága mellett is. Ez mindenképpen egy fontos eleme lehet az inflációt és a külső egyensúlyt alakító tényezőknek.

Folyó fizetési mérleg

A folyó fizetési mérleg hiánya részben a vártnál erősebb fogyasztás illetve az államháztartással kapcsolatos ikerdeficit probléma miatt idén elérheti a 7 mrd eurót, mely GDP arányosan 9% körüli értéket jelent. Jövő évre érdemi csökkenés nem várható, a finanszírozásban továbbra is jelentős szerep hárul majd az adóssággeneráló tételekre. Ez mindenképpen jelentős kockázatot jelent a forintárfolyamra.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem