16 °C Budapest

Mi történt a legutóbbi inflációs jelentés óta?

Pénzcentrum
2004. november 22. 12:10

A Monetáris Tanács döntésével párhuzamosan a mai napon publikálja új inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A piaci elemzők a Monetáris Tanácstól 50 bp-os kamatcsökkentést várnak, ugyanakkor a piaci reakciókat nagyban meghatározhatja, hogy az inflációs jelnetésben milyen "értelmezés"-t, helyzetértékelést kapunk a jegybanktól. Az inflációs jelentésben érdemes lesz figyelni, hogy a jegybank hogyan értékeli a 2005-ös költségvetést, mint mond a bérnövekedésről, a külső egyensúly várható alakulásáról. Az alábbiakban a legutóbbi inflációs jelentés óta tapasztalt pénz- és tőkepiaci folyamatokat, valamint néhány fontosabb makroindikátor alakulását tekintjük át.

Forintárfolyam

Ha a forintárfolyam alakulását nézzük, a mai nap és az előző inflációs jelentés napján (augusztus 16.) érvényes árfolyam között gyakorlatilag jelentős különbség nincs. A nyár végi időszakban jellemzően egy gyengébb, majd később erősebb árfolyam következett. Csak a legutolsó napokban volt jellemző, hogy néhány nagyobb szereplő akciója nyomán a forintárfolyam kb. 1.5%-ot gyengült.

Az elmúlt kb. 3 és fél hónapban a forint/euró árfolyam átlaga kb. 247 volt. Októberben az átlaga ennél kb. 0.5 Ft-tal volt erősebb, a jegybank az augusztusi jelentésben 249.80-as árfolyammal számolt. Az erősebb árfolyam önmagában mérsékeltebb inflációs számokat eredményezhet, ugyanakkor Járai Zsigmond jegybankelnök az elmúlt időszakban többször is jelezte, hogy a konvergenciacjelentéssel összhangban levő fiskális politika esetén gyengébb forintárfolyam mellett is teljesíthetőek a kitűzött inflációs célok.

Hozamok

A Monetáris Tanács augusztus 16-án csökkentett kamatot 50 bp-tal, majd október közepén újabb 50 bp-os kamtcsökkentés mellett döntött. Jelenleg 10.5% az alapkamat, mely ma nagy valószínűséggel 10%-ra mérséklődik.

Augusztus eleje óta a rövid hozam mintegy 150 bp-tal, a hosszabbak 70-80 bp-tal mérséklődtek. Pénteken a 3 hónapos kincstárjegyek 9.6% körül forogtak, egy 10 éves kötvény 7.6%-os hozamot kínált.

A 10 éves euró bechmarkhoz képest a magyar hozamfelár 380 bp körül van. Ez kb. 30 bp-tal alacsonyabb, mint augusztus közepén volt. A szeptemberi emelkedés után a különbség erőteljesen csökkent, majd az időszak végén kis korrekció következett be.

Olajár

A jegybank inflációs jelentéseiben utóbb már a határidős piacokon jegyzett olajárakat használta a múltbeli árak helyett. Az alábbi ábrákon a spot árak alakulását mutatjuk. Látható, hogy a mostani árszint valamivel alacsonyabb, mint augusztus közepén volt, ugyanakkor a közbülső időszak igen volatilisen alakult. Ez mutatja, hogy az alacsonyabb árak ellenére a kockázatok jelentősek. A nemzetközi szervezetek a következő időszakokra jellemzően a korábbinál alacsonyabb olajárakkal számolnak. A piaci árnövekedésben, az 50 USD feletti árakban a piaci spekulánsok árfelhajtó szerepe is jelentős szerepet játszott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bérek

A jegybank folyamatosan figyelemmel kíséri a bérinfláció alakulását. A béralakulás a kereslet szempontjából döntő befolyással bír. A reálbérek nemzetgazdasági szinten az elmúlt hónapokban gyakorlatilag stagnáltak. Míg a költségvetési szektorban jelentősen lassult a bérkiáramlás, addig a versenyszférában továbbra is 8-10% a bruttó és 7-8% a nettó bérnövekedés. A nettó béreknél ez 1% körüli reálbérnövekedést jelent. A béregységköltség a termelékenység számottevő javulásának hatására csökkenő, mely inflációs hatásait tekintve kedvező. A bérek mellett a fogyasztásra számottevő hatással volt az elmúlt időszakban a hitelfelvétel növekedése.

Az alábbi ábrán a versenyszektor bruttó béralakulását láthatjuk az elmúlt egy évben.

Infláció

A fogyasztói árnövekedés az idei év közepétől kezdve ismét érezhetően mérséklődött. A júniusi 7.5%-os csúcs után a főszáma a maginflációval együtt csökkent. A dezinfláció a következő hónapokban is folytatódik, jövő év első negyedében 5% körüli indexekre lehet számítani. A jegybanki és a piaci előrejelzők is egy lapos pályára (stagnáló szint) számítanak a jövő év elejét jellemző erősebb letörés (az adóemelések hatása kiesik) után.

A jegybank augusztusi jelentésében az idei decemberi inflációra 6.1%-os, a jövő decemberire 4.4%-os pontbecslést adott. A piaci elemzők a Reuters legutóbbi felmérése szerint (konszenzus)idén decemberre 6%-os, 2005 decemberére 4.4%-os fogyasztói árindexet várnak. Amint látható az MNB és a piac nézetei gyakorlatilag megegyezőek, kérdéses, hogy a jegybank a mai napon mennyiben mutat be új nézőpontot.

Államháztartás

A fiskális politika kritikája nagy hangsúlyt kapott a jegybanki kommunikációban az elmúlt időszakban - tegyük hozzá nem ok nélkül. Október végére gyakorlatilag az éves hiány egészét sikerült elérni, a PM az utolsó két hónapban összességében gyakorlatilag nullszaldóval számol. Ily módon az ESA-95 szerinti hiány a GDP 5.3% lenne.

Ezzel szemben a jegybank lényegesen pesszimistább, nem tart kizártnak egy 5.8-6% körüli hiányt sem. Döntő lesz, hogy az év végi ÁFA és egyéb adóbevételek hogyan alakulnak. Érdekes lesz a jövő év is. Augusztusban a jegybank úgy vélte, hogy 0.3%-os, GDP arányos keresletszűkítés lesz az ÁHT részéről, 4.9%-os GDP arányos deficit mellett. A PPP projektek beharangozásával ugyanakkor jó esély van rá, hogy a keresleti hatás pozitívba forduljon a fő szám lényegi változatlansága mellett is. Ez mindenképpen egy fontos eleme lehet az inflációt és a külső egyensúlyt alakító tényezőknek.

Folyó fizetési mérleg

A folyó fizetési mérleg hiánya részben a vártnál erősebb fogyasztás illetve az államháztartással kapcsolatos ikerdeficit probléma miatt idén elérheti a 7 mrd eurót, mely GDP arányosan 9% körüli értéket jelent. Jövő évre érdemi csökkenés nem várható, a finanszírozásban továbbra is jelentős szerep hárul majd az adóssággeneráló tételekre. Ez mindenképpen jelentős kockázatot jelent a forintárfolyamra.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?