Mi történt a legutóbbi inflációs jelentés óta?

Pénzcentrum
2004. november 22. 12:10

A Monetáris Tanács döntésével párhuzamosan a mai napon publikálja új inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A piaci elemzők a Monetáris Tanácstól 50 bp-os kamatcsökkentést várnak, ugyanakkor a piaci reakciókat nagyban meghatározhatja, hogy az inflációs jelnetésben milyen "értelmezés"-t, helyzetértékelést kapunk a jegybanktól. Az inflációs jelentésben érdemes lesz figyelni, hogy a jegybank hogyan értékeli a 2005-ös költségvetést, mint mond a bérnövekedésről, a külső egyensúly várható alakulásáról. Az alábbiakban a legutóbbi inflációs jelentés óta tapasztalt pénz- és tőkepiaci folyamatokat, valamint néhány fontosabb makroindikátor alakulását tekintjük át.

Forintárfolyam

Ha a forintárfolyam alakulását nézzük, a mai nap és az előző inflációs jelentés napján (augusztus 16.) érvényes árfolyam között gyakorlatilag jelentős különbség nincs. A nyár végi időszakban jellemzően egy gyengébb, majd később erősebb árfolyam következett. Csak a legutolsó napokban volt jellemző, hogy néhány nagyobb szereplő akciója nyomán a forintárfolyam kb. 1.5%-ot gyengült.

Az elmúlt kb. 3 és fél hónapban a forint/euró árfolyam átlaga kb. 247 volt. Októberben az átlaga ennél kb. 0.5 Ft-tal volt erősebb, a jegybank az augusztusi jelentésben 249.80-as árfolyammal számolt. Az erősebb árfolyam önmagában mérsékeltebb inflációs számokat eredményezhet, ugyanakkor Járai Zsigmond jegybankelnök az elmúlt időszakban többször is jelezte, hogy a konvergenciacjelentéssel összhangban levő fiskális politika esetén gyengébb forintárfolyam mellett is teljesíthetőek a kitűzött inflációs célok.

Hozamok

A Monetáris Tanács augusztus 16-án csökkentett kamatot 50 bp-tal, majd október közepén újabb 50 bp-os kamtcsökkentés mellett döntött. Jelenleg 10.5% az alapkamat, mely ma nagy valószínűséggel 10%-ra mérséklődik.

Augusztus eleje óta a rövid hozam mintegy 150 bp-tal, a hosszabbak 70-80 bp-tal mérséklődtek. Pénteken a 3 hónapos kincstárjegyek 9.6% körül forogtak, egy 10 éves kötvény 7.6%-os hozamot kínált.

A 10 éves euró bechmarkhoz képest a magyar hozamfelár 380 bp körül van. Ez kb. 30 bp-tal alacsonyabb, mint augusztus közepén volt. A szeptemberi emelkedés után a különbség erőteljesen csökkent, majd az időszak végén kis korrekció következett be.

Olajár

A jegybank inflációs jelentéseiben utóbb már a határidős piacokon jegyzett olajárakat használta a múltbeli árak helyett. Az alábbi ábrákon a spot árak alakulását mutatjuk. Látható, hogy a mostani árszint valamivel alacsonyabb, mint augusztus közepén volt, ugyanakkor a közbülső időszak igen volatilisen alakult. Ez mutatja, hogy az alacsonyabb árak ellenére a kockázatok jelentősek. A nemzetközi szervezetek a következő időszakokra jellemzően a korábbinál alacsonyabb olajárakkal számolnak. A piaci árnövekedésben, az 50 USD feletti árakban a piaci spekulánsok árfelhajtó szerepe is jelentős szerepet játszott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bérek

A jegybank folyamatosan figyelemmel kíséri a bérinfláció alakulását. A béralakulás a kereslet szempontjából döntő befolyással bír. A reálbérek nemzetgazdasági szinten az elmúlt hónapokban gyakorlatilag stagnáltak. Míg a költségvetési szektorban jelentősen lassult a bérkiáramlás, addig a versenyszférában továbbra is 8-10% a bruttó és 7-8% a nettó bérnövekedés. A nettó béreknél ez 1% körüli reálbérnövekedést jelent. A béregységköltség a termelékenység számottevő javulásának hatására csökkenő, mely inflációs hatásait tekintve kedvező. A bérek mellett a fogyasztásra számottevő hatással volt az elmúlt időszakban a hitelfelvétel növekedése.

Az alábbi ábrán a versenyszektor bruttó béralakulását láthatjuk az elmúlt egy évben.

Infláció

A fogyasztói árnövekedés az idei év közepétől kezdve ismét érezhetően mérséklődött. A júniusi 7.5%-os csúcs után a főszáma a maginflációval együtt csökkent. A dezinfláció a következő hónapokban is folytatódik, jövő év első negyedében 5% körüli indexekre lehet számítani. A jegybanki és a piaci előrejelzők is egy lapos pályára (stagnáló szint) számítanak a jövő év elejét jellemző erősebb letörés (az adóemelések hatása kiesik) után.

A jegybank augusztusi jelentésében az idei decemberi inflációra 6.1%-os, a jövő decemberire 4.4%-os pontbecslést adott. A piaci elemzők a Reuters legutóbbi felmérése szerint (konszenzus)idén decemberre 6%-os, 2005 decemberére 4.4%-os fogyasztói árindexet várnak. Amint látható az MNB és a piac nézetei gyakorlatilag megegyezőek, kérdéses, hogy a jegybank a mai napon mennyiben mutat be új nézőpontot.

Államháztartás

A fiskális politika kritikája nagy hangsúlyt kapott a jegybanki kommunikációban az elmúlt időszakban - tegyük hozzá nem ok nélkül. Október végére gyakorlatilag az éves hiány egészét sikerült elérni, a PM az utolsó két hónapban összességében gyakorlatilag nullszaldóval számol. Ily módon az ESA-95 szerinti hiány a GDP 5.3% lenne.

Ezzel szemben a jegybank lényegesen pesszimistább, nem tart kizártnak egy 5.8-6% körüli hiányt sem. Döntő lesz, hogy az év végi ÁFA és egyéb adóbevételek hogyan alakulnak. Érdekes lesz a jövő év is. Augusztusban a jegybank úgy vélte, hogy 0.3%-os, GDP arányos keresletszűkítés lesz az ÁHT részéről, 4.9%-os GDP arányos deficit mellett. A PPP projektek beharangozásával ugyanakkor jó esély van rá, hogy a keresleti hatás pozitívba forduljon a fő szám lényegi változatlansága mellett is. Ez mindenképpen egy fontos eleme lehet az inflációt és a külső egyensúlyt alakító tényezőknek.

Folyó fizetési mérleg

A folyó fizetési mérleg hiánya részben a vártnál erősebb fogyasztás illetve az államháztartással kapcsolatos ikerdeficit probléma miatt idén elérheti a 7 mrd eurót, mely GDP arányosan 9% körüli értéket jelent. Jövő évre érdemi csökkenés nem várható, a finanszírozásban továbbra is jelentős szerep hárul majd az adóssággeneráló tételekre. Ez mindenképpen jelentős kockázatot jelent a forintárfolyamra.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22