0 °C Budapest

Telítődik a hazai üzlethálózat?

Pénzcentrum
2004. június 8. 09:00

Erősödtek a telítődés jelei a hazai üzlethálózatban - állapította meg a KSH mai közleményében. Mélyült a működő üzletek számának első negyedévi szezonális visszaesése, és az éves szintű növekedés is mérsékeltebb volt a korábbiaknál. Jelentős kereskedelmi létesítményeket a nagyobb városokban nyitottak, az üzletszámcsökkenés főként a kisebb településeket érintette.

Ez év első negyedévében a 6.4 ezer üzletnyitással szemben 6.7 ezer fejezte be működését, melynek következtében az üzletállomány 0,2%-kal csökkent.

Az országos üzletszámcsökkenést csak mérsékelni tudták az újonnan nyílt nagy alapterületű egységek. Pécsett már fogadja a vásárlókat a 100 üzlettel induló Árkád Bevásárlóközpont, ugyanitt az Interspar, a MediaMarkt és az ElectroWorld bővítette a hálózatát, Gyöngyösön a Tesco, Székesfehérvárott a Bricostore gyarapította üzletei számát.

Hazánkban a 2004 első negyedévben nyitott üzletek - ezekkel együtt - összesen 661 ezer m2 alapterülettel rendelkeztek. Az új üzletek átlagosan alapterülete 104 m2 volt: 3 m2-rel kisebb, mint a múlt év negyedik negyedévében, de 22 m2-rel nagyobb az egy évvel korábbinál.

A kiskereskedelmi üzletállomány 2004 első negyedévi országos színtű mérséklődése az Észak-Alföld kivételével minden régiót érintett. Legnagyobb számban (több mint 100-100 üzlettel) a Közép- és Nyugat-Dunántúl, és - elsősorban a budapesti üzlethálózat szűküléséből adódóan - (félszáz üzlettel) a közép-magyarországi régió üzletállománya csökkent.

A bekövetkezett változások nem okoztak jelentős átalakulást a kiskereskedelmi üzlethálózat területi szerkezetében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez év március végén a kiskereskedelmi üzlethálózat 31%-át az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, 63%-át az ettől eltérő vegyes, illetve szaküzletek, 6%-át pedig a gépjármű-, járműalkaatrész-üzletek és -töltőállomások alkották. Az országos szintű üzletszámcsökkenést döntően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek számának visszaesése okozta, melyben jelentős szerepet játszott a forgalom hipermarketekbe való koncentrálódása.

Nőtt a nem élelmiszert forgalmazó üzletek száma az év első három hónapjában. Ezek közül a legnagyobb számban (140 üzlettel) a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk- és (130 üzlettel) az iparcikk jellegű vegyes üzletek köre bővült.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem