28 °C Budapest

Telítődik a hazai üzlethálózat?

Pénzcentrum
2004. június 8. 09:00

Erősödtek a telítődés jelei a hazai üzlethálózatban - állapította meg a KSH mai közleményében. Mélyült a működő üzletek számának első negyedévi szezonális visszaesése, és az éves szintű növekedés is mérsékeltebb volt a korábbiaknál. Jelentős kereskedelmi létesítményeket a nagyobb városokban nyitottak, az üzletszámcsökkenés főként a kisebb településeket érintette.

Ez év első negyedévében a 6.4 ezer üzletnyitással szemben 6.7 ezer fejezte be működését, melynek következtében az üzletállomány 0,2%-kal csökkent.

Az országos üzletszámcsökkenést csak mérsékelni tudták az újonnan nyílt nagy alapterületű egységek. Pécsett már fogadja a vásárlókat a 100 üzlettel induló Árkád Bevásárlóközpont, ugyanitt az Interspar, a MediaMarkt és az ElectroWorld bővítette a hálózatát, Gyöngyösön a Tesco, Székesfehérvárott a Bricostore gyarapította üzletei számát.

Hazánkban a 2004 első negyedévben nyitott üzletek - ezekkel együtt - összesen 661 ezer m2 alapterülettel rendelkeztek. Az új üzletek átlagosan alapterülete 104 m2 volt: 3 m2-rel kisebb, mint a múlt év negyedik negyedévében, de 22 m2-rel nagyobb az egy évvel korábbinál.

A kiskereskedelmi üzletállomány 2004 első negyedévi országos színtű mérséklődése az Észak-Alföld kivételével minden régiót érintett. Legnagyobb számban (több mint 100-100 üzlettel) a Közép- és Nyugat-Dunántúl, és - elsősorban a budapesti üzlethálózat szűküléséből adódóan - (félszáz üzlettel) a közép-magyarországi régió üzletállománya csökkent.

A bekövetkezett változások nem okoztak jelentős átalakulást a kiskereskedelmi üzlethálózat területi szerkezetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez év március végén a kiskereskedelmi üzlethálózat 31%-át az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, 63%-át az ettől eltérő vegyes, illetve szaküzletek, 6%-át pedig a gépjármű-, járműalkaatrész-üzletek és -töltőállomások alkották. Az országos szintű üzletszámcsökkenést döntően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek számának visszaesése okozta, melyben jelentős szerepet játszott a forgalom hipermarketekbe való koncentrálódása.

Nőtt a nem élelmiszert forgalmazó üzletek száma az év első három hónapjában. Ezek közül a legnagyobb számban (140 üzlettel) a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk- és (130 üzlettel) az iparcikk jellegű vegyes üzletek köre bővült.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?