18 °C Budapest

Telítődik a hazai üzlethálózat?

Pénzcentrum
2004. június 8. 09:00

Erősödtek a telítődés jelei a hazai üzlethálózatban - állapította meg a KSH mai közleményében. Mélyült a működő üzletek számának első negyedévi szezonális visszaesése, és az éves szintű növekedés is mérsékeltebb volt a korábbiaknál. Jelentős kereskedelmi létesítményeket a nagyobb városokban nyitottak, az üzletszámcsökkenés főként a kisebb településeket érintette.

Ez év első negyedévében a 6.4 ezer üzletnyitással szemben 6.7 ezer fejezte be működését, melynek következtében az üzletállomány 0,2%-kal csökkent.

Az országos üzletszámcsökkenést csak mérsékelni tudták az újonnan nyílt nagy alapterületű egységek. Pécsett már fogadja a vásárlókat a 100 üzlettel induló Árkád Bevásárlóközpont, ugyanitt az Interspar, a MediaMarkt és az ElectroWorld bővítette a hálózatát, Gyöngyösön a Tesco, Székesfehérvárott a Bricostore gyarapította üzletei számát.

Hazánkban a 2004 első negyedévben nyitott üzletek - ezekkel együtt - összesen 661 ezer m2 alapterülettel rendelkeztek. Az új üzletek átlagosan alapterülete 104 m2 volt: 3 m2-rel kisebb, mint a múlt év negyedik negyedévében, de 22 m2-rel nagyobb az egy évvel korábbinál.

A kiskereskedelmi üzletállomány 2004 első negyedévi országos színtű mérséklődése az Észak-Alföld kivételével minden régiót érintett. Legnagyobb számban (több mint 100-100 üzlettel) a Közép- és Nyugat-Dunántúl, és - elsősorban a budapesti üzlethálózat szűküléséből adódóan - (félszáz üzlettel) a közép-magyarországi régió üzletállománya csökkent.

A bekövetkezett változások nem okoztak jelentős átalakulást a kiskereskedelmi üzlethálózat területi szerkezetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez év március végén a kiskereskedelmi üzlethálózat 31%-át az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, 63%-át az ettől eltérő vegyes, illetve szaküzletek, 6%-át pedig a gépjármű-, járműalkaatrész-üzletek és -töltőállomások alkották. Az országos szintű üzletszámcsökkenést döntően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek számának visszaesése okozta, melyben jelentős szerepet játszott a forgalom hipermarketekbe való koncentrálódása.

Nőtt a nem élelmiszert forgalmazó üzletek száma az év első három hónapjában. Ezek közül a legnagyobb számban (140 üzlettel) a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk- és (130 üzlettel) az iparcikk jellegű vegyes üzletek köre bővült.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?