23 °C Budapest

Jön a 3. generáció - augusztus végéig kiírják a tendert

Pénzcentrum
2004. április 21. 08:24

A tervek szerint augusztus 31-ig megjelenik a harmadik generációs mobiltelefonrendszerek kiépítésére szóló pályázati kiírás, az év végére a lelendő szolgáltatók is kiválasztásra kerülnek -nyilatkozta Kovács Kálmán informatikai miniszter a Napi Gazdaságnak.


A Gazdasági Kabinet a napokban elfogadta azokat az irányelveket, amelyeket az IHM előterjesztett a 3. generációs mobiltelefonrendszerrel kapcsolatban. Az eredeti menetrendet tartva idén megjelenik a tender. Kovács Kálmán bízik abban, hogy az év végéig meg tudnak állapodni az érintett szolgáltatókkal. A szereplők számát illetően Kovács Kálmán elmondta, hogy várják új piaci részvevő megjelenését a tenderen.

Az augusztus 31. megfelel a korábbi információknak, amely 2004. 2. félévére rakták a tender várható kiírását, s 2005. január 1-től a frekvenciák rendelkezésre bocsátását. Korábban elhangzottak szerint a 3. generációs licencek ára 20-25 milliárd forint körül lehet, amelyet a szolgáltatók nem nagyon szeretnének kifizetni.

Kovács Kálmán nyilatkozatra tovább erősíti, hogy a 3. generációs modell Magyarországon az n+1 lehet, amely 4 szolgáltatót valószínűsít. A lefedettség tekintetében 2005. végéig 20-25% (lakosság) tűnik reális célnak, amelyet 2008-ig 50-55% követne. Ha új szolgáltató lépne be a piacra, annak engedélyezve lenne a 2G roaming a rivális szolgáltatók hálózatán. A pályázat valószínűleg nem licittel, hanem szépségversennyel dől el.

A 2004-es költségvetés már számol a 3G-ből származó bevételekkel (15.8 mrd Ft)

Véleményünk szerint a piacon jelen lévő 3 szolgáltató biztos, hogy akar frekvenciát szerezni, bár az árból valószínűleg alkudni akarnak. A Westel és a Pannon számára pénzügyileg sem gond az UMTS hálózat kiépítése, miközben a Vodafone szempontjából a nemzetközi hálózattal való teljes kompatibilitás miatt szükséges.

A 3. generációs pályázat kiírásának tényleg itt az ideje, hiszen az EU államai (25) közül már 21 előbbre tart ezen a téren. Az időzítés véleményünk szerint optimális. Még nem maradtunk le semmiről, lehet tanulni a nyugati országokban elkövetett hibákból és tapasztalatokból, a magyar cégek felhasználhatják anyavállalatuk szolgáltatásait, know-how-ját, a piacon lassan már megfelelő készülékek állnak a rendelkezésre.

A 3. generáció a felhasználók számára nagyobb internetezési, letöltési sebességet biztosít, miközben a mobilcég additív bevételekben reménykednek a kényelmesebb és nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatások miatt.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM