29 °C Budapest

Jön a 3. generáció - augusztus végéig kiírják a tendert

Pénzcentrum
2004. április 21. 08:24

A tervek szerint augusztus 31-ig megjelenik a harmadik generációs mobiltelefonrendszerek kiépítésére szóló pályázati kiírás, az év végére a lelendő szolgáltatók is kiválasztásra kerülnek -nyilatkozta Kovács Kálmán informatikai miniszter a Napi Gazdaságnak.


A Gazdasági Kabinet a napokban elfogadta azokat az irányelveket, amelyeket az IHM előterjesztett a 3. generációs mobiltelefonrendszerrel kapcsolatban. Az eredeti menetrendet tartva idén megjelenik a tender. Kovács Kálmán bízik abban, hogy az év végéig meg tudnak állapodni az érintett szolgáltatókkal. A szereplők számát illetően Kovács Kálmán elmondta, hogy várják új piaci részvevő megjelenését a tenderen.

Az augusztus 31. megfelel a korábbi információknak, amely 2004. 2. félévére rakták a tender várható kiírását, s 2005. január 1-től a frekvenciák rendelkezésre bocsátását. Korábban elhangzottak szerint a 3. generációs licencek ára 20-25 milliárd forint körül lehet, amelyet a szolgáltatók nem nagyon szeretnének kifizetni.

Kovács Kálmán nyilatkozatra tovább erősíti, hogy a 3. generációs modell Magyarországon az n+1 lehet, amely 4 szolgáltatót valószínűsít. A lefedettség tekintetében 2005. végéig 20-25% (lakosság) tűnik reális célnak, amelyet 2008-ig 50-55% követne. Ha új szolgáltató lépne be a piacra, annak engedélyezve lenne a 2G roaming a rivális szolgáltatók hálózatán. A pályázat valószínűleg nem licittel, hanem szépségversennyel dől el.

A 2004-es költségvetés már számol a 3G-ből származó bevételekkel (15.8 mrd Ft)

Véleményünk szerint a piacon jelen lévő 3 szolgáltató biztos, hogy akar frekvenciát szerezni, bár az árból valószínűleg alkudni akarnak. A Westel és a Pannon számára pénzügyileg sem gond az UMTS hálózat kiépítése, miközben a Vodafone szempontjából a nemzetközi hálózattal való teljes kompatibilitás miatt szükséges.

A 3. generációs pályázat kiírásának tényleg itt az ideje, hiszen az EU államai (25) közül már 21 előbbre tart ezen a téren. Az időzítés véleményünk szerint optimális. Még nem maradtunk le semmiről, lehet tanulni a nyugati országokban elkövetett hibákból és tapasztalatokból, a magyar cégek felhasználhatják anyavállalatuk szolgáltatásait, know-how-ját, a piacon lassan már megfelelő készülékek állnak a rendelkezésre.

A 3. generáció a felhasználók számára nagyobb internetezési, letöltési sebességet biztosít, miközben a mobilcég additív bevételekben reménykednek a kényelmesebb és nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatások miatt.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?