Egyszerűbb és gyorsabb határátlépés a csatlakozás után

Pénzcentrum
2004. április 13. 10:03

Május elseje után személyi igazolvánnyal is utazhatunk az Európai Unió államaiba, és a belső határokon megszűnik a vámellenőrzés. A teljes kontrollt azonban indokolt esetben - terrorveszély vagy súlyos bűncselekmény miatt - bármikor elrendelhetik az átkelőhelyeken. A sorompók hazánk schengeni tagságával, várhatóan 2006-ban vagy 2007-ben emelkedhetnek fel végleg.

Az új határforgalmi rendnek köszönhetően az átlépés jelentős gyorsulására számít a határőrség Magyarország uniós csatlakozását követően - áll a Határőrség Országos Parancsnokságának tájékoztatójában. Május elseje után a Szlovéniával, Ausztriával és Szlovákiával közös határunk az Európai Unió belső határa lesz, míg az Ukrajnával, Romániával, Szerbia-Montenegróval és Horvátországgal közös határrész az EU külső határává válik. A bevezetendő új ellenőrzési rendtől a határőrség azt várja, hogy nemcsak a személyforgalomban, hanem a teherforgalomban is jelentősen meggyorsul a határátlépés, és megszűnnek a kamionsorok az átkelők előtt.

A dokumentum szerint a belső határok átkelőhelyein nem lesz vámellenőrzés, az úti okmányok vizsgálatát a magyar határőrök a szomszéd ország illetékeseivel közösen végzik majd, így az utasnak a csak egyszer kell majd megállni. Ugyanakkor, ha egy súlyos bűncselekmény, vagy a terrorveszély fokozódása indokolttá teszi, a belső határok átkelőhelyein is bármikor visszaállítható a teljes körű ellenőrzés.

A tájékoztató szerint a külső határok átkelőhelyein az unión kívülről Magyarországra érkezők csak teljes körű ellenőrzés után léphetnek be az országba. Továbbá a nagyobb, forgalmasabb átkelőhelyeken a gyorsabb határátlépés érdekében elkülönítik egymástól az uniós és az unión kívüli személy- és teherforgalmat is.

A határőrizet ugyanakkor a belső határokon is megmarad, így azokat csak a kijelölt átkelőhelyeken szabad átlépni. Azonban, ha Magyarország - várhatóan 2006-ban, vagy 2007-ben - a schengeni térség részévé válik, akkor a belső határokon megszűnik az ellenőrzés és az államhatárt bárhol, akár egy földúton is át lehet majd lépni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tájékoztató szerint a csatlakozás után személyi igazolvánnyal bárki utazhat az Európai Unió tagállamaiba , valamint Norvégiába, Izlandra, Liechtensteinbe, és Svájcba, ugyanakkor Horvátországba régi típusú személyi igazolvánnyal nem lehet belépni, csak újjal, s azzal is csak nagykorú állampolgároknak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?