24 °C Budapest

Egyszerűbb és gyorsabb határátlépés a csatlakozás után

Pénzcentrum
2004. április 13. 10:03

Május elseje után személyi igazolvánnyal is utazhatunk az Európai Unió államaiba, és a belső határokon megszűnik a vámellenőrzés. A teljes kontrollt azonban indokolt esetben - terrorveszély vagy súlyos bűncselekmény miatt - bármikor elrendelhetik az átkelőhelyeken. A sorompók hazánk schengeni tagságával, várhatóan 2006-ban vagy 2007-ben emelkedhetnek fel végleg.

Az új határforgalmi rendnek köszönhetően az átlépés jelentős gyorsulására számít a határőrség Magyarország uniós csatlakozását követően - áll a Határőrség Országos Parancsnokságának tájékoztatójában. Május elseje után a Szlovéniával, Ausztriával és Szlovákiával közös határunk az Európai Unió belső határa lesz, míg az Ukrajnával, Romániával, Szerbia-Montenegróval és Horvátországgal közös határrész az EU külső határává válik. A bevezetendő új ellenőrzési rendtől a határőrség azt várja, hogy nemcsak a személyforgalomban, hanem a teherforgalomban is jelentősen meggyorsul a határátlépés, és megszűnnek a kamionsorok az átkelők előtt.

A dokumentum szerint a belső határok átkelőhelyein nem lesz vámellenőrzés, az úti okmányok vizsgálatát a magyar határőrök a szomszéd ország illetékeseivel közösen végzik majd, így az utasnak a csak egyszer kell majd megállni. Ugyanakkor, ha egy súlyos bűncselekmény, vagy a terrorveszély fokozódása indokolttá teszi, a belső határok átkelőhelyein is bármikor visszaállítható a teljes körű ellenőrzés.

A tájékoztató szerint a külső határok átkelőhelyein az unión kívülről Magyarországra érkezők csak teljes körű ellenőrzés után léphetnek be az országba. Továbbá a nagyobb, forgalmasabb átkelőhelyeken a gyorsabb határátlépés érdekében elkülönítik egymástól az uniós és az unión kívüli személy- és teherforgalmat is.

A határőrizet ugyanakkor a belső határokon is megmarad, így azokat csak a kijelölt átkelőhelyeken szabad átlépni. Azonban, ha Magyarország - várhatóan 2006-ban, vagy 2007-ben - a schengeni térség részévé válik, akkor a belső határokon megszűnik az ellenőrzés és az államhatárt bárhol, akár egy földúton is át lehet majd lépni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tájékoztató szerint a csatlakozás után személyi igazolvánnyal bárki utazhat az Európai Unió tagállamaiba , valamint Norvégiába, Izlandra, Liechtensteinbe, és Svájcba, ugyanakkor Horvátországba régi típusú személyi igazolvánnyal nem lehet belépni, csak újjal, s azzal is csak nagykorú állampolgároknak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM