29 °C Budapest

Egyszerűbb és gyorsabb határátlépés a csatlakozás után

Pénzcentrum
2004. április 13. 10:03

Május elseje után személyi igazolvánnyal is utazhatunk az Európai Unió államaiba, és a belső határokon megszűnik a vámellenőrzés. A teljes kontrollt azonban indokolt esetben - terrorveszély vagy súlyos bűncselekmény miatt - bármikor elrendelhetik az átkelőhelyeken. A sorompók hazánk schengeni tagságával, várhatóan 2006-ban vagy 2007-ben emelkedhetnek fel végleg.

Az új határforgalmi rendnek köszönhetően az átlépés jelentős gyorsulására számít a határőrség Magyarország uniós csatlakozását követően - áll a Határőrség Országos Parancsnokságának tájékoztatójában. Május elseje után a Szlovéniával, Ausztriával és Szlovákiával közös határunk az Európai Unió belső határa lesz, míg az Ukrajnával, Romániával, Szerbia-Montenegróval és Horvátországgal közös határrész az EU külső határává válik. A bevezetendő új ellenőrzési rendtől a határőrség azt várja, hogy nemcsak a személyforgalomban, hanem a teherforgalomban is jelentősen meggyorsul a határátlépés, és megszűnnek a kamionsorok az átkelők előtt.

A dokumentum szerint a belső határok átkelőhelyein nem lesz vámellenőrzés, az úti okmányok vizsgálatát a magyar határőrök a szomszéd ország illetékeseivel közösen végzik majd, így az utasnak a csak egyszer kell majd megállni. Ugyanakkor, ha egy súlyos bűncselekmény, vagy a terrorveszély fokozódása indokolttá teszi, a belső határok átkelőhelyein is bármikor visszaállítható a teljes körű ellenőrzés.

A tájékoztató szerint a külső határok átkelőhelyein az unión kívülről Magyarországra érkezők csak teljes körű ellenőrzés után léphetnek be az országba. Továbbá a nagyobb, forgalmasabb átkelőhelyeken a gyorsabb határátlépés érdekében elkülönítik egymástól az uniós és az unión kívüli személy- és teherforgalmat is.

A határőrizet ugyanakkor a belső határokon is megmarad, így azokat csak a kijelölt átkelőhelyeken szabad átlépni. Azonban, ha Magyarország - várhatóan 2006-ban, vagy 2007-ben - a schengeni térség részévé válik, akkor a belső határokon megszűnik az ellenőrzés és az államhatárt bárhol, akár egy földúton is át lehet majd lépni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tájékoztató szerint a csatlakozás után személyi igazolvánnyal bárki utazhat az Európai Unió tagállamaiba , valamint Norvégiába, Izlandra, Liechtensteinbe, és Svájcba, ugyanakkor Horvátországba régi típusú személyi igazolvánnyal nem lehet belépni, csak újjal, s azzal is csak nagykorú állampolgároknak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?