-2 °C Budapest

A Versenyhivatal górcső alá veszi az egész villamosenergia szektort

Pénzcentrum
2004. április 2. 09:17

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2004. március 31-én ágazati vizsgálatot indított a magyar villamosenergia iparban annak érdekében, hogy jobban megértse a szektorban a piacnyitás óta zajló piaci folyamatokat.

A villamosenergia törvény (2001. évi CX törvény - VET) 2003. január 1-től hatályba lépő rendelkezései révén megkezdődött a magyarországi villamosenergia piac liberalizációja. A részleges piacnyitás keretében az ún. feljogosított fogyasztóknak módjukban áll megválasztani, hogy kitől vásároljanak villamos energiát. 2003-ban az akkor feljogosított fogyasztók közül a várakozásokhoz képest kevesebben léptek át a szabad piacra. Emellett később a versenyre épülő piacról a korábban átlépők közül is többen visszatértek az ún. közüzemi rendszerbe. A szektorban a verseny egyik fő forrása lehet az import, azonban a 2003-ban lefolytatott aukciók során a szabadpiaci szereplők által megszerezhető határkeresztező kapacitásokra vonatkozó jogok mennyisége a vártnál lényegesen kevesebb lett.

Mindeme jelenségek a piacnyitásról korábban alkotott elképzelések és feltételezések, valamint a GVH számára jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem magyarázhatóak meg, így szükséges az okok feltárása a szektorban zajló folyamatok jobb megértése, az esetleges problémák azonosítása érdekében. Ez a feltétele annak, hogy a versenyhivatal a jövőben megfelelően értékelhesse a különféle piaci történéseket, illetve hogy a szabályozás javítására tehessen javaslatot. Ilyen általános tájékozódásra szolgáló eszköz az ágazati vizsgálat, amely tehát nem konkrét vállalkozások ellen, és nem azok konkrét magatartásának tisztázására irányul, hanem annál általánosabb, célja a piaci folyamatok tekintetében történő tájékozódás.

Az ágazati vizsgálat során a versenyhivatal információkat és véleményeket kér a villamosenergia szektor különféle szereplőitől, majd elemzi és értékeli a kapott információkat. A vizsgálat méreteit jelzi, hogy a hivatal 13 erőművön és a Magyar Villamos Műveken túlmenően, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt-t (MAVIR), 6 áramszolgáltatót, 15 kereskedőt, valamint 39 fogyasztót keresett meg kérdéseivel. Az ágazati vizsgálat első eredményei várhatóan 2004 második felében, végleges eredménye pedig 2005-re várhatóak.

Ez a GVH második ágazati vizsgálata. Az első ilyen eljárást a hivatal a mobiltelefon szektorban folytatta le. A mobil ágazati vizsgálat 2001 májusában indult, és 2002 novemberében ért véget.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm