8 °C Budapest

A Versenyhivatal górcső alá veszi az egész villamosenergia szektort

Pénzcentrum
2004. április 2. 09:17

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2004. március 31-én ágazati vizsgálatot indított a magyar villamosenergia iparban annak érdekében, hogy jobban megértse a szektorban a piacnyitás óta zajló piaci folyamatokat.

A villamosenergia törvény (2001. évi CX törvény - VET) 2003. január 1-től hatályba lépő rendelkezései révén megkezdődött a magyarországi villamosenergia piac liberalizációja. A részleges piacnyitás keretében az ún. feljogosított fogyasztóknak módjukban áll megválasztani, hogy kitől vásároljanak villamos energiát. 2003-ban az akkor feljogosított fogyasztók közül a várakozásokhoz képest kevesebben léptek át a szabad piacra. Emellett később a versenyre épülő piacról a korábban átlépők közül is többen visszatértek az ún. közüzemi rendszerbe. A szektorban a verseny egyik fő forrása lehet az import, azonban a 2003-ban lefolytatott aukciók során a szabadpiaci szereplők által megszerezhető határkeresztező kapacitásokra vonatkozó jogok mennyisége a vártnál lényegesen kevesebb lett.

Mindeme jelenségek a piacnyitásról korábban alkotott elképzelések és feltételezések, valamint a GVH számára jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem magyarázhatóak meg, így szükséges az okok feltárása a szektorban zajló folyamatok jobb megértése, az esetleges problémák azonosítása érdekében. Ez a feltétele annak, hogy a versenyhivatal a jövőben megfelelően értékelhesse a különféle piaci történéseket, illetve hogy a szabályozás javítására tehessen javaslatot. Ilyen általános tájékozódásra szolgáló eszköz az ágazati vizsgálat, amely tehát nem konkrét vállalkozások ellen, és nem azok konkrét magatartásának tisztázására irányul, hanem annál általánosabb, célja a piaci folyamatok tekintetében történő tájékozódás.

Az ágazati vizsgálat során a versenyhivatal információkat és véleményeket kér a villamosenergia szektor különféle szereplőitől, majd elemzi és értékeli a kapott információkat. A vizsgálat méreteit jelzi, hogy a hivatal 13 erőművön és a Magyar Villamos Műveken túlmenően, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt-t (MAVIR), 6 áramszolgáltatót, 15 kereskedőt, valamint 39 fogyasztót keresett meg kérdéseivel. Az ágazati vizsgálat első eredményei várhatóan 2004 második felében, végleges eredménye pedig 2005-re várhatóak.

Ez a GVH második ágazati vizsgálata. Az első ilyen eljárást a hivatal a mobiltelefon szektorban folytatta le. A mobil ágazati vizsgálat 2001 májusában indult, és 2002 novemberében ért véget.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm