Hajóra fel- Mi várható a világ tőzsdéin?

Pénzcentrum
2004. március 30. 08:05

Hollandiában és a Távol-Kelet egyes részein vár átlagnál jobb hozamalakulást az egyik leggyakrabban kereskedett holland alap az OBAM. A világ összes részén főleg blue chipekben befektető, az elmúlt 13 évben kiemelkedő teljesítményt hozó Fortis OBAM az idei év tekintetében is optimista.


Rolf Stout, a Fortis OBAM igazgatójának Budapesten tartott prezentációjából kiderült, hogy az alap főleg a pénzügyi papírok teljesítményben bízik. Az alap a pénzügyi szektor erőteljes túlsúlyozásán kívül a benchmarknál (MSCI World Gross Return) magasabb súlyozza a IT szektort, a felülreprezentált távközlés súlya az elmúlt időben csökkent, miközben az alapanyagoké nő. A szektorválasztás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a statisztikák szerint az alap többlethozamának jelentős része származott a megfelelő cégkiválasztásból.

Földrajzi tekintetben a holland alap természetesen erőteljesen túlsúlyozott Hollandiában, s Ázsia Japánon kívüli részein (Thaiföld -, Hong Kong, Kína). Az alap erőteljesen alulsúlyozott Japánban, alulsúlyozott a Hollandián kívüli Európában és az USA-ban.

A 2004-es kilátások területén Stout elmondta, hogy a gazdaság élénkülése tovább folytatódhat, amelyet a vállalati eredmények javulása kísérhet. Jelentős kamatemelésre nem számítanak az idei évben, bár a hosszú távú kamatlábak emelkedhetnek.

A magas energiaárak területén Stout esésre számít ugyanakkor a nyersanyagárak továbbra emelkedhetnek.

Stout Európában erőtlen gazdasági növekedésre számít, miközben Japánban a gazdasági kilátások javultak. Az alap fókuszpontjába került egyéb ázsiai piacokon erőteljes növekedés várható, amely az egész világgazdaságra pozitív. Az alap az USA-ban erőteljes növekedésre számít, a dolláron lévő nyomás ennek hatására enyhülhet. A foglalkoztatottság javulhat, a fogyasztói bizalom lassan nő, miközben a kiskereskedelmi fogalom egyre jobban élénkül. Európával szemben az értékeltségi szintek magasak, de a vállalati eredmények általában meghaladják a várakozásokat.

Szektorszinten az alap két szektorban lát fantáziát. Az alapanyagok terén hiába nő a készletszint Kínába ez még nem ad okot a gyengülésre. A hajózás terén a növekvő ázsiai export, a kapacitáskorlátok és flexibilitás hiánya okozhat felértékelődést.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?