16 °C Budapest

NABI: újabb negatív meglepetés - 1 m USD-vel nőtt a 2003-as veszteség (2.)

Pénzcentrum
2004. március 26. 08:52

Tegnap este tette közzé közgyűlési meghívóját a NABI. A meghívóban szerepelnek a 2003-as év főbb számai. Ezen számok bruttó fedezet és üzemi eredmény szintjén a közzétett gyorsjelentéshez viszonyítva további 1 m USD veszteséget tartalmaznak. A kontrasztok egyre erősebbek: 1., a gyorsjelentés adatai már rosszabbak voltak a menedzsment várakozásánál (egyszeri tételek, könyvvizsgálói kérések) 2., "Róna Péter elmondása szerint a veszteség ezen növekedése olyan tényezőkhöz kapcsolható, melyeket a könyvvizsgáló pozitív irányban felülvizsgálhat, így az auditált veszteség alacsonyabb lehet." (2004. február 25.) - korábbi írásunk megtekintése 3., Az auditált veszteség magasabb lett 0.3 m USD-vel, s az eltérésre nem kaptunk választ a hivatalos tájékoztatásban.

2003-ban már sokszor ismertetett egyedi tényezőknek (fejlesztési programok véletlen egybecsúszása, beszállítói gondok) és a dollár kedvezőtlen árfolyam elmozdulásának köszönhetően rekord veszteséget ért el a NABI.
Ezen rekord veszteség azonban tovább növekedett az audit lezárásával. Bár a társaság közleménye nem nevesíti, hogy auditált, vagy nem auditált számok jelentek meg a közgyűlési meghívóbba, minden bizonnyal már az auditált számokat látjuk.

Az előzetes közzétételhez viszonyítva már bruttó fedezeti szinten közel 1 m USD-vel magasabb a veszteség, s ezen különbség minimális növekedéssel végig vonul egészen üzemi eredmény szintig, majd 0.3 m USD-re mérséklődik adózott profit szintjén.
Az eltérés százalékos formában történő kifejezése nem mutat drasztikus különbséget (5-10% az egyes eredmény szinteken), az eltérés iránya azonban a tavalyi előzményeket követően meglehetősen negatív hatást eredményezhet a befektetőknél, különösen a társaság vezetőjének február 25-i nyilatkozatát követően.


Cikkünk korábbi verziójában 1 m USD eltérés volt adózott eredmény szintjén is. Ennek oka az, hogy a gyorsjelentésben "mérleg szerinti eredmény" és "összetett eredmény" megnevezések szerepeltek. Tekintettel arra, hogy az EPS számítás alapja az összetett eredmény, így a közgyűlési meghívóban szereplő "adózott eredményt" ezzel hasonlítottuk össze.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?