NABI: újabb negatív meglepetés - 1 m USD-vel nőtt a 2003-as veszteség (2.)

Pénzcentrum
2004. március 26. 08:52

Tegnap este tette közzé közgyűlési meghívóját a NABI. A meghívóban szerepelnek a 2003-as év főbb számai. Ezen számok bruttó fedezet és üzemi eredmény szintjén a közzétett gyorsjelentéshez viszonyítva további 1 m USD veszteséget tartalmaznak. A kontrasztok egyre erősebbek: 1., a gyorsjelentés adatai már rosszabbak voltak a menedzsment várakozásánál (egyszeri tételek, könyvvizsgálói kérések) 2., "Róna Péter elmondása szerint a veszteség ezen növekedése olyan tényezőkhöz kapcsolható, melyeket a könyvvizsgáló pozitív irányban felülvizsgálhat, így az auditált veszteség alacsonyabb lehet." (2004. február 25.) - korábbi írásunk megtekintése 3., Az auditált veszteség magasabb lett 0.3 m USD-vel, s az eltérésre nem kaptunk választ a hivatalos tájékoztatásban.

2003-ban már sokszor ismertetett egyedi tényezőknek (fejlesztési programok véletlen egybecsúszása, beszállítói gondok) és a dollár kedvezőtlen árfolyam elmozdulásának köszönhetően rekord veszteséget ért el a NABI.
Ezen rekord veszteség azonban tovább növekedett az audit lezárásával. Bár a társaság közleménye nem nevesíti, hogy auditált, vagy nem auditált számok jelentek meg a közgyűlési meghívóbba, minden bizonnyal már az auditált számokat látjuk.

Az előzetes közzétételhez viszonyítva már bruttó fedezeti szinten közel 1 m USD-vel magasabb a veszteség, s ezen különbség minimális növekedéssel végig vonul egészen üzemi eredmény szintig, majd 0.3 m USD-re mérséklődik adózott profit szintjén.
Az eltérés százalékos formában történő kifejezése nem mutat drasztikus különbséget (5-10% az egyes eredmény szinteken), az eltérés iránya azonban a tavalyi előzményeket követően meglehetősen negatív hatást eredményezhet a befektetőknél, különösen a társaság vezetőjének február 25-i nyilatkozatát követően.


Cikkünk korábbi verziójában 1 m USD eltérés volt adózott eredmény szintjén is. Ennek oka az, hogy a gyorsjelentésben "mérleg szerinti eredmény" és "összetett eredmény" megnevezések szerepeltek. Tekintettel arra, hogy az EPS számítás alapja az összetett eredmény, így a közgyűlési meghívóban szereplő "adózott eredményt" ezzel hasonlítottuk össze.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem