NABI: újabb negatív meglepetés - 1 m USD-vel nőtt a 2003-as veszteség (2.)

Pénzcentrum
2004. március 26. 08:52

Tegnap este tette közzé közgyűlési meghívóját a NABI. A meghívóban szerepelnek a 2003-as év főbb számai. Ezen számok bruttó fedezet és üzemi eredmény szintjén a közzétett gyorsjelentéshez viszonyítva további 1 m USD veszteséget tartalmaznak. A kontrasztok egyre erősebbek: 1., a gyorsjelentés adatai már rosszabbak voltak a menedzsment várakozásánál (egyszeri tételek, könyvvizsgálói kérések) 2., "Róna Péter elmondása szerint a veszteség ezen növekedése olyan tényezőkhöz kapcsolható, melyeket a könyvvizsgáló pozitív irányban felülvizsgálhat, így az auditált veszteség alacsonyabb lehet." (2004. február 25.) - korábbi írásunk megtekintése 3., Az auditált veszteség magasabb lett 0.3 m USD-vel, s az eltérésre nem kaptunk választ a hivatalos tájékoztatásban.

2003-ban már sokszor ismertetett egyedi tényezőknek (fejlesztési programok véletlen egybecsúszása, beszállítói gondok) és a dollár kedvezőtlen árfolyam elmozdulásának köszönhetően rekord veszteséget ért el a NABI.
Ezen rekord veszteség azonban tovább növekedett az audit lezárásával. Bár a társaság közleménye nem nevesíti, hogy auditált, vagy nem auditált számok jelentek meg a közgyűlési meghívóbba, minden bizonnyal már az auditált számokat látjuk.

Az előzetes közzétételhez viszonyítva már bruttó fedezeti szinten közel 1 m USD-vel magasabb a veszteség, s ezen különbség minimális növekedéssel végig vonul egészen üzemi eredmény szintig, majd 0.3 m USD-re mérséklődik adózott profit szintjén.
Az eltérés százalékos formában történő kifejezése nem mutat drasztikus különbséget (5-10% az egyes eredmény szinteken), az eltérés iránya azonban a tavalyi előzményeket követően meglehetősen negatív hatást eredményezhet a befektetőknél, különösen a társaság vezetőjének február 25-i nyilatkozatát követően.


Cikkünk korábbi verziójában 1 m USD eltérés volt adózott eredmény szintjén is. Ennek oka az, hogy a gyorsjelentésben "mérleg szerinti eredmény" és "összetett eredmény" megnevezések szerepeltek. Tekintettel arra, hogy az EPS számítás alapja az összetett eredmény, így a közgyűlési meghívóban szereplő "adózott eredményt" ezzel hasonlítottuk össze.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?