14 °C Budapest

NABI: újabb negatív meglepetés - 1 m USD-vel nőtt a 2003-as veszteség (2.)

Pénzcentrum
2004. március 26. 08:52

Tegnap este tette közzé közgyűlési meghívóját a NABI. A meghívóban szerepelnek a 2003-as év főbb számai. Ezen számok bruttó fedezet és üzemi eredmény szintjén a közzétett gyorsjelentéshez viszonyítva további 1 m USD veszteséget tartalmaznak. A kontrasztok egyre erősebbek: 1., a gyorsjelentés adatai már rosszabbak voltak a menedzsment várakozásánál (egyszeri tételek, könyvvizsgálói kérések) 2., "Róna Péter elmondása szerint a veszteség ezen növekedése olyan tényezőkhöz kapcsolható, melyeket a könyvvizsgáló pozitív irányban felülvizsgálhat, így az auditált veszteség alacsonyabb lehet." (2004. február 25.) - korábbi írásunk megtekintése 3., Az auditált veszteség magasabb lett 0.3 m USD-vel, s az eltérésre nem kaptunk választ a hivatalos tájékoztatásban.

2003-ban már sokszor ismertetett egyedi tényezőknek (fejlesztési programok véletlen egybecsúszása, beszállítói gondok) és a dollár kedvezőtlen árfolyam elmozdulásának köszönhetően rekord veszteséget ért el a NABI.
Ezen rekord veszteség azonban tovább növekedett az audit lezárásával. Bár a társaság közleménye nem nevesíti, hogy auditált, vagy nem auditált számok jelentek meg a közgyűlési meghívóbba, minden bizonnyal már az auditált számokat látjuk.

Az előzetes közzétételhez viszonyítva már bruttó fedezeti szinten közel 1 m USD-vel magasabb a veszteség, s ezen különbség minimális növekedéssel végig vonul egészen üzemi eredmény szintig, majd 0.3 m USD-re mérséklődik adózott profit szintjén.
Az eltérés százalékos formában történő kifejezése nem mutat drasztikus különbséget (5-10% az egyes eredmény szinteken), az eltérés iránya azonban a tavalyi előzményeket követően meglehetősen negatív hatást eredményezhet a befektetőknél, különösen a társaság vezetőjének február 25-i nyilatkozatát követően.


Cikkünk korábbi verziójában 1 m USD eltérés volt adózott eredmény szintjén is. Ennek oka az, hogy a gyorsjelentésben "mérleg szerinti eredmény" és "összetett eredmény" megnevezések szerepeltek. Tekintettel arra, hogy az EPS számítás alapja az összetett eredmény, így a közgyűlési meghívóban szereplő "adózott eredményt" ezzel hasonlítottuk össze.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?