Medgyessy Péter levele az Európai Unió vezetőinek

Pénzcentrum
2004. március 25. 08:44

Néhány héttel Magyarország európai uniós csatlakozása előtt Medgyessy Péter miniszterelnök levélben tájékoztatta Romano Prodit, az Európai Bizottság elnökét és Bertie Ahernt, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Írország miniszterelnökét a legfontosabb, közös magyar és uniós erőfeszítéseket igénylő, még rendezetlen kérdésekről - tette közzé a kormányszóvivői iroda.

A miniszterelnök levelében nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy miközben Magyarország vállalja az unió által előírt kötelezettségeket, a magyar emberek minél nagyobb mértékben érezhessék a tagság előnyeit, a kibővülő lehetőségeket és a 25 tagállam közötti szolidaritást is.

Medgyessy Péter különösen fontosnak tartja, hogy mielőbb értékelni lehessen a munkaerő szabad áramlása ügyében felmerült fejleményeket, illetve, hogy sikerüljön megoldást is találni. Meggyőződése, hogy alaptalanok a nagymértékű migrációtól való félelmek, ugyanakkor a szabad munkavállalás nem csak az új, de a jelenlegi tagállamok érdeke is. Ez ugyanis erősítheti az európai gazdaság versenyképességét. A magyar miniszterelnök sajnálatosnak tartja, hogy egyes EU-tagállamok az elmúlt hetekben negatív hangnemben nyilatkoztak ebben a kérdésben. Levelében ezért felkéri az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökeit, közösen szólítsák fel a tagállamok vezetőit arra, hogy nemzeti szabályozásaik kialakításakor a Csatlakozási Szerződés általános szabályait alkalmazzák. Biztosítani kell, hogy 12 hónapos alkalmazás után szabad legyen a munkavállalás az adott tagállamban, úgyszintén biztosítani kell a családtagok jogait, az azonos munkafeltételeket és a diszkriminációmentes szociális juttatásokat - fejti ki levelében Medgyessy Péter.

Más témákról szólva a miniszterelnök rámutat: fontos, hogy a kibővített Európai Unió szerződéses kapcsolataiban több, még függő kérdést sikerüljön megnyugtatóan és véglegesen rendezni, mivel ezek az újonnan csatlakozó országok, azok polgárai és vállalkozásai szempontjából nagy jelentőséggel bírnak. Ide tartozik az EU és Oroszország közti Partnerségi Együttműködési Megállapodás automatikus kiterjesztése, illetve azon kereskedelmi engedményeknek az átvétele, amelyeket az EU által harmadik országokkal kötött megállapodások tartalmaznak. Medgyessy Péter szerint Magyarország csatlakozása még egy rövid átmeneti időszakig sem okozhatja az érintett országokkal folytatott gazdasági-kereskedelmi kapcsolatai feltételeinek romlását.

A miniszterelnök kitér arra is, hogy Magyarország mindent elkövet annak érdekében, hogy állampolgárai mielőbb élvezhessék az Európai Unión belüli akadály- és ellenőrzésmentes mozgás szabadságát. Ezért fontos, hogy felgyorsuljanak az új tagállamok, ezen belül Magyarország schengeni rendszerhez történő csatlakozásának előkészületei. A miniszterelnök nagy jelentőséget tulajdonít annak is, hogy az EU egységesen lépjen föl az azon harmadik országokkal (elsősorban Ausztrália, Kanada és az USA) folytatott tárgyalásokon, amelyek május 1-jét követően aszimmetrikus vízumrendszert kívánnak alkalmazni a 25 tagállammal szemben.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem