8 °C Budapest

Medgyessy Péter levele az Európai Unió vezetőinek

Pénzcentrum
2004. március 25. 08:44

Néhány héttel Magyarország európai uniós csatlakozása előtt Medgyessy Péter miniszterelnök levélben tájékoztatta Romano Prodit, az Európai Bizottság elnökét és Bertie Ahernt, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Írország miniszterelnökét a legfontosabb, közös magyar és uniós erőfeszítéseket igénylő, még rendezetlen kérdésekről - tette közzé a kormányszóvivői iroda.

A miniszterelnök levelében nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy miközben Magyarország vállalja az unió által előírt kötelezettségeket, a magyar emberek minél nagyobb mértékben érezhessék a tagság előnyeit, a kibővülő lehetőségeket és a 25 tagállam közötti szolidaritást is.

Medgyessy Péter különösen fontosnak tartja, hogy mielőbb értékelni lehessen a munkaerő szabad áramlása ügyében felmerült fejleményeket, illetve, hogy sikerüljön megoldást is találni. Meggyőződése, hogy alaptalanok a nagymértékű migrációtól való félelmek, ugyanakkor a szabad munkavállalás nem csak az új, de a jelenlegi tagállamok érdeke is. Ez ugyanis erősítheti az európai gazdaság versenyképességét. A magyar miniszterelnök sajnálatosnak tartja, hogy egyes EU-tagállamok az elmúlt hetekben negatív hangnemben nyilatkoztak ebben a kérdésben. Levelében ezért felkéri az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökeit, közösen szólítsák fel a tagállamok vezetőit arra, hogy nemzeti szabályozásaik kialakításakor a Csatlakozási Szerződés általános szabályait alkalmazzák. Biztosítani kell, hogy 12 hónapos alkalmazás után szabad legyen a munkavállalás az adott tagállamban, úgyszintén biztosítani kell a családtagok jogait, az azonos munkafeltételeket és a diszkriminációmentes szociális juttatásokat - fejti ki levelében Medgyessy Péter.

Más témákról szólva a miniszterelnök rámutat: fontos, hogy a kibővített Európai Unió szerződéses kapcsolataiban több, még függő kérdést sikerüljön megnyugtatóan és véglegesen rendezni, mivel ezek az újonnan csatlakozó országok, azok polgárai és vállalkozásai szempontjából nagy jelentőséggel bírnak. Ide tartozik az EU és Oroszország közti Partnerségi Együttműködési Megállapodás automatikus kiterjesztése, illetve azon kereskedelmi engedményeknek az átvétele, amelyeket az EU által harmadik országokkal kötött megállapodások tartalmaznak. Medgyessy Péter szerint Magyarország csatlakozása még egy rövid átmeneti időszakig sem okozhatja az érintett országokkal folytatott gazdasági-kereskedelmi kapcsolatai feltételeinek romlását.

A miniszterelnök kitér arra is, hogy Magyarország mindent elkövet annak érdekében, hogy állampolgárai mielőbb élvezhessék az Európai Unión belüli akadály- és ellenőrzésmentes mozgás szabadságát. Ezért fontos, hogy felgyorsuljanak az új tagállamok, ezen belül Magyarország schengeni rendszerhez történő csatlakozásának előkészületei. A miniszterelnök nagy jelentőséget tulajdonít annak is, hogy az EU egységesen lépjen föl az azon harmadik országokkal (elsősorban Ausztrália, Kanada és az USA) folytatott tárgyalásokon, amelyek május 1-jét követően aszimmetrikus vízumrendszert kívánnak alkalmazni a 25 tagállammal szemben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem