Medgyessy Péter levele az Európai Unió vezetőinek

Pénzcentrum
2004. március 25. 08:44

Néhány héttel Magyarország európai uniós csatlakozása előtt Medgyessy Péter miniszterelnök levélben tájékoztatta Romano Prodit, az Európai Bizottság elnökét és Bertie Ahernt, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Írország miniszterelnökét a legfontosabb, közös magyar és uniós erőfeszítéseket igénylő, még rendezetlen kérdésekről - tette közzé a kormányszóvivői iroda.

A miniszterelnök levelében nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy miközben Magyarország vállalja az unió által előírt kötelezettségeket, a magyar emberek minél nagyobb mértékben érezhessék a tagság előnyeit, a kibővülő lehetőségeket és a 25 tagállam közötti szolidaritást is.

Medgyessy Péter különösen fontosnak tartja, hogy mielőbb értékelni lehessen a munkaerő szabad áramlása ügyében felmerült fejleményeket, illetve, hogy sikerüljön megoldást is találni. Meggyőződése, hogy alaptalanok a nagymértékű migrációtól való félelmek, ugyanakkor a szabad munkavállalás nem csak az új, de a jelenlegi tagállamok érdeke is. Ez ugyanis erősítheti az európai gazdaság versenyképességét. A magyar miniszterelnök sajnálatosnak tartja, hogy egyes EU-tagállamok az elmúlt hetekben negatív hangnemben nyilatkoztak ebben a kérdésben. Levelében ezért felkéri az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökeit, közösen szólítsák fel a tagállamok vezetőit arra, hogy nemzeti szabályozásaik kialakításakor a Csatlakozási Szerződés általános szabályait alkalmazzák. Biztosítani kell, hogy 12 hónapos alkalmazás után szabad legyen a munkavállalás az adott tagállamban, úgyszintén biztosítani kell a családtagok jogait, az azonos munkafeltételeket és a diszkriminációmentes szociális juttatásokat - fejti ki levelében Medgyessy Péter.

Más témákról szólva a miniszterelnök rámutat: fontos, hogy a kibővített Európai Unió szerződéses kapcsolataiban több, még függő kérdést sikerüljön megnyugtatóan és véglegesen rendezni, mivel ezek az újonnan csatlakozó országok, azok polgárai és vállalkozásai szempontjából nagy jelentőséggel bírnak. Ide tartozik az EU és Oroszország közti Partnerségi Együttműködési Megállapodás automatikus kiterjesztése, illetve azon kereskedelmi engedményeknek az átvétele, amelyeket az EU által harmadik országokkal kötött megállapodások tartalmaznak. Medgyessy Péter szerint Magyarország csatlakozása még egy rövid átmeneti időszakig sem okozhatja az érintett országokkal folytatott gazdasági-kereskedelmi kapcsolatai feltételeinek romlását.

A miniszterelnök kitér arra is, hogy Magyarország mindent elkövet annak érdekében, hogy állampolgárai mielőbb élvezhessék az Európai Unión belüli akadály- és ellenőrzésmentes mozgás szabadságát. Ezért fontos, hogy felgyorsuljanak az új tagállamok, ezen belül Magyarország schengeni rendszerhez történő csatlakozásának előkészületei. A miniszterelnök nagy jelentőséget tulajdonít annak is, hogy az EU egységesen lépjen föl az azon harmadik országokkal (elsősorban Ausztrália, Kanada és az USA) folytatott tárgyalásokon, amelyek május 1-jét követően aszimmetrikus vízumrendszert kívánnak alkalmazni a 25 tagállammal szemben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?