22 °C Budapest

Medgyessy Péter levele az Európai Unió vezetőinek

Pénzcentrum
2004. március 25. 08:44

Néhány héttel Magyarország európai uniós csatlakozása előtt Medgyessy Péter miniszterelnök levélben tájékoztatta Romano Prodit, az Európai Bizottság elnökét és Bertie Ahernt, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Írország miniszterelnökét a legfontosabb, közös magyar és uniós erőfeszítéseket igénylő, még rendezetlen kérdésekről - tette közzé a kormányszóvivői iroda.

A miniszterelnök levelében nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy miközben Magyarország vállalja az unió által előírt kötelezettségeket, a magyar emberek minél nagyobb mértékben érezhessék a tagság előnyeit, a kibővülő lehetőségeket és a 25 tagállam közötti szolidaritást is.

Medgyessy Péter különösen fontosnak tartja, hogy mielőbb értékelni lehessen a munkaerő szabad áramlása ügyében felmerült fejleményeket, illetve, hogy sikerüljön megoldást is találni. Meggyőződése, hogy alaptalanok a nagymértékű migrációtól való félelmek, ugyanakkor a szabad munkavállalás nem csak az új, de a jelenlegi tagállamok érdeke is. Ez ugyanis erősítheti az európai gazdaság versenyképességét. A magyar miniszterelnök sajnálatosnak tartja, hogy egyes EU-tagállamok az elmúlt hetekben negatív hangnemben nyilatkoztak ebben a kérdésben. Levelében ezért felkéri az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökeit, közösen szólítsák fel a tagállamok vezetőit arra, hogy nemzeti szabályozásaik kialakításakor a Csatlakozási Szerződés általános szabályait alkalmazzák. Biztosítani kell, hogy 12 hónapos alkalmazás után szabad legyen a munkavállalás az adott tagállamban, úgyszintén biztosítani kell a családtagok jogait, az azonos munkafeltételeket és a diszkriminációmentes szociális juttatásokat - fejti ki levelében Medgyessy Péter.

Más témákról szólva a miniszterelnök rámutat: fontos, hogy a kibővített Európai Unió szerződéses kapcsolataiban több, még függő kérdést sikerüljön megnyugtatóan és véglegesen rendezni, mivel ezek az újonnan csatlakozó országok, azok polgárai és vállalkozásai szempontjából nagy jelentőséggel bírnak. Ide tartozik az EU és Oroszország közti Partnerségi Együttműködési Megállapodás automatikus kiterjesztése, illetve azon kereskedelmi engedményeknek az átvétele, amelyeket az EU által harmadik országokkal kötött megállapodások tartalmaznak. Medgyessy Péter szerint Magyarország csatlakozása még egy rövid átmeneti időszakig sem okozhatja az érintett országokkal folytatott gazdasági-kereskedelmi kapcsolatai feltételeinek romlását.

A miniszterelnök kitér arra is, hogy Magyarország mindent elkövet annak érdekében, hogy állampolgárai mielőbb élvezhessék az Európai Unión belüli akadály- és ellenőrzésmentes mozgás szabadságát. Ezért fontos, hogy felgyorsuljanak az új tagállamok, ezen belül Magyarország schengeni rendszerhez történő csatlakozásának előkészületei. A miniszterelnök nagy jelentőséget tulajdonít annak is, hogy az EU egységesen lépjen föl az azon harmadik országokkal (elsősorban Ausztrália, Kanada és az USA) folytatott tárgyalásokon, amelyek május 1-jét követően aszimmetrikus vízumrendszert kívánnak alkalmazni a 25 tagállammal szemben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08