7 °C Budapest

GVH az 500 m eurós Microsoft bírságról

Pénzcentrum
2004. március 25. 08:22

A Bizottság által 2000-ben a Microsoft Corp.-nel szemben indított és kiterjesztett eljárásban alapvetően két jogsértésről van szó. Az egyik ekkor feltételezett jogsértés az operációs-rendszerek tekintetében abban állt, hogy a Microsoft diszkriminatív módon csak néhány versenytársnak és csak részleges információt adott. A másik feltételezett jogsértés a media player tekintetében pedig árukapcsolás gyanújaként állt fenn - tette közzé a GVH.


Közös az említett két jogsértésben, hogy az erőfölény kiterjesztésének szándéka a szomszédos piacokra a versenyellenes eszközökkel, a szerzői jogi védelem álcája alatt történt.

Az ügy végkimenetele kimagasló jelentőségű, hiszen a szerverek operációs rendszerei stratégiai jelentőséggel bírnak az információ-technológia és az elektronikus kereskedelem globális piacainak fejlődése szempontjából.

A mai napon elfogadott bizottsági határozat, melyet Mario Monti, a versenyügyekért felelős EU főbiztos terjesztett a Bizottság elé, rekordösszegű bírságot szabott ki a Microsoftra.

1 AZ ÜGYINDÍTÁS

A Bizottság 2000. augusztus 3-i sajtóközleményében arról adott tájékoztatást, hogy megküldte kifogásközlését (statement of objections) a Microsoft Corp-nak, mert az feltehetően visszaélt a személyi számítógépek operációs rendszer szoftverpiacán élvezett erőfölényével azáltal, hogy erőfölényét kiterjesztette a szerver-szoftverek piacára.

Ma már a legtöbb személyi számítógép (PC) szerverek által irányított hálózatokba kapcsolva működik. A hálózatos számítógépezés alapja az interoperabilitás, az a PC azon képessége, hogy "beszélni" tudjon a szerverrel. Az ineroperabilitás csak akkor lehetséges, ha a PC-n és a szerveren futó operációs rendszerek linkek vagy ún. interfészek révén beszélni tudnak egymással. Ahhoz, hogy a Microsoft versenytársai olyan szerver-operációs rendszereket tudjanak kifejleszteni, amelyek beszélni tudnak a PC-k erőfölényes Windows szoftverével, ismerniük kell bizonyos interfész-információkat, azaz meghatározott műszaki információkat, sőt, a PC-k Windows operációs rendszer-szoftver forráskódjának egyes részeit is.

Interoperábilis szoftver nélkül és a Microsoftnak a számítógépes szoftver-piacon lévő nyomasztó erőfölénye eredményeképpen a Windows operációs rendszerrel futó PC-k gyakorlatilag kötelesek Windows szerver-szoftvert használni, ha teljes interoperabilitást akarnak elérni. Ezt a jelenséget úgy nevezik, hogy "a kliens (a PC) elnyomja a szervert".

A Bizottságnak bizonyítéka volt arra, hogy a Microsoft nem tett eleget azon kötelezettségének, hogy a PC operációs rendszerével kapcsolatban elégséges interfész-információt fedjen fel. A Bizottság úgy látta, hogy a Microsoft diszkriminatív módon csak néhány versenytársának adott és csak részleges információt. Néhány versenytársától, mint pl. a Bizottsághoz panaszt benyújtó Sun Microsystems-től, megtagadta az információnyújtást.

2 AZ ELJÁRÁS KITERJESZTÉSE

Egy évvel később, 2001. augusztusában a Bizottság kiterjesztette eljárását annak vizsgálatára is, hogy a Microsoft új Media Player nevű termékét beépítette a Windows PC-operációs rendszerbe.

Ennek az volt az előzménye, hogy a Bizottság jogszabályban meghatározott jogával élve formális információkéréssel fordult a Microsofthoz a Windows működésével kapcsolatban.
A media playerek olyan szoftver termékek, amelyek azt teszik lehetővé, hogy a fogyasztók hosszas letöltési idő nélkül láthassanak és hallhassanak audio és video fájlokat a PC-jükön. Ilyen innovatív termékeket számos cég fejlesztett ki és gyárt, köztük maga a Microsoft is. A Microsoft azonban a saját Media Player-ét a mindenütt jelen lévő Windows PC operációs rendszeréhez kapcsolja (a világon a PC-k kb. 95%-án a Windows fut operációs rendszerként). Ez a fajta forgalmazási csatorna természetszerűleg nem áll a media playereket kínáló többi cég rendelkezésére. Ezzel a Microsoft a PC-gyártókat és a végső felhasználókat megfosztja annak a szabad megválasztásától, hogy melyik terméket akarják a PC-jükre telepíteni, különösen, mivel most még nem ismert olyan eljárás, amellyel a Microsoft Media Playert le lehetne törölni a gépről. A versenytárs termékek tehát eleve olyan hátrányba kerülnek, amely független a termék árától vagy minőségétől. Mindez azt eredményezi, hogy a hatékony verseny gyengül a piacon, csökken a fogyasztók választási szabadsága és kevesebb lesz az újítás.

2003. augusztusában a Bizottság arról tájékoztatott, hogy kiterjedt vizsgálatok után a
végső kifogásközlést küldte meg a Microsoftnak, hogy az még egyszer megtehesse észrevételeit, mielőtt a Bizottság határozatot hoz az ügyben. A Bizottság korrekciós intézkedések (remedies) elrendelését is felvetette, ezeket tudatta a Microsofttal.

2004. március 18-án Monti versenyügyi főbiztos arról nyilatkozott, hogy nem tudtak megállapodni a Microsofttal a korrekciós intézkedések tekintetében, ezért a Verseny Főigazgatóság elkészítette a határozat tervezetét, amit a tagállamok képviselői a Tanácsadó Bizottságban egyhangúlag támogattak.

3 AZ ÜGYDÖNTŐ HATÁROZAT

A mai napon, 2004. március 24-én a főbiztosok elfogadták a határozatot, amelynek fő elemei az alábbiak:

1. A bírság összege 497 millió euro (ez a 2001-es, vitamin kartellben kiszabott 462 millió euro-s rekordot döntötte meg);
2. A Microsoftnak 90 napon belül le kell választania a Windowsról a Media Playert;
3. A Microsoftnak 120 napon belül elégséges információt kell szolgáltatnia a versenytárs szerver-gyártóknak a Windows interfészével kapcsolatban.
Egy speciális megbízott (trustee) fogja felügyelni, hogy a Microsoft minden előírásnak megfelelően eleget tegyen.

A Microsoft bejelentette, hogy a határozat ellen jogorvoslattal fog élni a luxemburgi bíróság előtt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem