32 °C Budapest

GVH az 500 m eurós Microsoft bírságról

Pénzcentrum
2004. március 25. 08:22

A Bizottság által 2000-ben a Microsoft Corp.-nel szemben indított és kiterjesztett eljárásban alapvetően két jogsértésről van szó. Az egyik ekkor feltételezett jogsértés az operációs-rendszerek tekintetében abban állt, hogy a Microsoft diszkriminatív módon csak néhány versenytársnak és csak részleges információt adott. A másik feltételezett jogsértés a media player tekintetében pedig árukapcsolás gyanújaként állt fenn - tette közzé a GVH.


Közös az említett két jogsértésben, hogy az erőfölény kiterjesztésének szándéka a szomszédos piacokra a versenyellenes eszközökkel, a szerzői jogi védelem álcája alatt történt.

Az ügy végkimenetele kimagasló jelentőségű, hiszen a szerverek operációs rendszerei stratégiai jelentőséggel bírnak az információ-technológia és az elektronikus kereskedelem globális piacainak fejlődése szempontjából.

A mai napon elfogadott bizottsági határozat, melyet Mario Monti, a versenyügyekért felelős EU főbiztos terjesztett a Bizottság elé, rekordösszegű bírságot szabott ki a Microsoftra.

1 AZ ÜGYINDÍTÁS

A Bizottság 2000. augusztus 3-i sajtóközleményében arról adott tájékoztatást, hogy megküldte kifogásközlését (statement of objections) a Microsoft Corp-nak, mert az feltehetően visszaélt a személyi számítógépek operációs rendszer szoftverpiacán élvezett erőfölényével azáltal, hogy erőfölényét kiterjesztette a szerver-szoftverek piacára.

Ma már a legtöbb személyi számítógép (PC) szerverek által irányított hálózatokba kapcsolva működik. A hálózatos számítógépezés alapja az interoperabilitás, az a PC azon képessége, hogy "beszélni" tudjon a szerverrel. Az ineroperabilitás csak akkor lehetséges, ha a PC-n és a szerveren futó operációs rendszerek linkek vagy ún. interfészek révén beszélni tudnak egymással. Ahhoz, hogy a Microsoft versenytársai olyan szerver-operációs rendszereket tudjanak kifejleszteni, amelyek beszélni tudnak a PC-k erőfölényes Windows szoftverével, ismerniük kell bizonyos interfész-információkat, azaz meghatározott műszaki információkat, sőt, a PC-k Windows operációs rendszer-szoftver forráskódjának egyes részeit is.

Interoperábilis szoftver nélkül és a Microsoftnak a számítógépes szoftver-piacon lévő nyomasztó erőfölénye eredményeképpen a Windows operációs rendszerrel futó PC-k gyakorlatilag kötelesek Windows szerver-szoftvert használni, ha teljes interoperabilitást akarnak elérni. Ezt a jelenséget úgy nevezik, hogy "a kliens (a PC) elnyomja a szervert".

A Bizottságnak bizonyítéka volt arra, hogy a Microsoft nem tett eleget azon kötelezettségének, hogy a PC operációs rendszerével kapcsolatban elégséges interfész-információt fedjen fel. A Bizottság úgy látta, hogy a Microsoft diszkriminatív módon csak néhány versenytársának adott és csak részleges információt. Néhány versenytársától, mint pl. a Bizottsághoz panaszt benyújtó Sun Microsystems-től, megtagadta az információnyújtást.

2 AZ ELJÁRÁS KITERJESZTÉSE

Egy évvel később, 2001. augusztusában a Bizottság kiterjesztette eljárását annak vizsgálatára is, hogy a Microsoft új Media Player nevű termékét beépítette a Windows PC-operációs rendszerbe.

Ennek az volt az előzménye, hogy a Bizottság jogszabályban meghatározott jogával élve formális információkéréssel fordult a Microsofthoz a Windows működésével kapcsolatban.
A media playerek olyan szoftver termékek, amelyek azt teszik lehetővé, hogy a fogyasztók hosszas letöltési idő nélkül láthassanak és hallhassanak audio és video fájlokat a PC-jükön. Ilyen innovatív termékeket számos cég fejlesztett ki és gyárt, köztük maga a Microsoft is. A Microsoft azonban a saját Media Player-ét a mindenütt jelen lévő Windows PC operációs rendszeréhez kapcsolja (a világon a PC-k kb. 95%-án a Windows fut operációs rendszerként). Ez a fajta forgalmazási csatorna természetszerűleg nem áll a media playereket kínáló többi cég rendelkezésére. Ezzel a Microsoft a PC-gyártókat és a végső felhasználókat megfosztja annak a szabad megválasztásától, hogy melyik terméket akarják a PC-jükre telepíteni, különösen, mivel most még nem ismert olyan eljárás, amellyel a Microsoft Media Playert le lehetne törölni a gépről. A versenytárs termékek tehát eleve olyan hátrányba kerülnek, amely független a termék árától vagy minőségétől. Mindez azt eredményezi, hogy a hatékony verseny gyengül a piacon, csökken a fogyasztók választási szabadsága és kevesebb lesz az újítás.

2003. augusztusában a Bizottság arról tájékoztatott, hogy kiterjedt vizsgálatok után a
végső kifogásközlést küldte meg a Microsoftnak, hogy az még egyszer megtehesse észrevételeit, mielőtt a Bizottság határozatot hoz az ügyben. A Bizottság korrekciós intézkedések (remedies) elrendelését is felvetette, ezeket tudatta a Microsofttal.

2004. március 18-án Monti versenyügyi főbiztos arról nyilatkozott, hogy nem tudtak megállapodni a Microsofttal a korrekciós intézkedések tekintetében, ezért a Verseny Főigazgatóság elkészítette a határozat tervezetét, amit a tagállamok képviselői a Tanácsadó Bizottságban egyhangúlag támogattak.

3 AZ ÜGYDÖNTŐ HATÁROZAT

A mai napon, 2004. március 24-én a főbiztosok elfogadták a határozatot, amelynek fő elemei az alábbiak:

1. A bírság összege 497 millió euro (ez a 2001-es, vitamin kartellben kiszabott 462 millió euro-s rekordot döntötte meg);
2. A Microsoftnak 90 napon belül le kell választania a Windowsról a Media Playert;
3. A Microsoftnak 120 napon belül elégséges információt kell szolgáltatnia a versenytárs szerver-gyártóknak a Windows interfészével kapcsolatban.
Egy speciális megbízott (trustee) fogja felügyelni, hogy a Microsoft minden előírásnak megfelelően eleget tegyen.

A Microsoft bejelentette, hogy a határozat ellen jogorvoslattal fog élni a luxemburgi bíróság előtt.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?