Nem adja el a KELER részesedését a BÁT - Fókuszban az MNB

Pénzcentrum
2004. március 24. 17:44

A Budapesti Árutőzsde Rt. ( BÁT Rt.) felügyelő bizottsága 2004 március 24-én tartott ülésén megtárgyalta a BÉT és a BÁT közötti integrációs folyamat alakulását valamint a Keler Rt.-ben meglévő 25 %-os BÁT-részesedés értékesítésének kérdését és úgy döntött, hogy nem hagyja jóvá a BÁT Rt. és a BÉT Rt. között 2004 március 12-én aláírt részvény adásvételi szerződést- áll az árutőzsde közleményében.


A BÁT Rt. rendkívüli közgyűlése 2004 február 18-án döntött a Budapesti Árutőzsde és a Budapesti Értéktőzsde működésének integrálásáról. A tőzsdék integrációja jegyében a BÁT Rt. közgyűlése elfogadta, hogy az árutőzsdei tevékenységet szolgáló eszközöket illetve a két tőzsde és a Magyar Nemzeti Bank által 1993 októberében alapított Keler Rt.-ben meglévő 25 %-os részesedését értékesíti a Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT Rt.) számára. A 12. 6 milliárd forintos saját tőkével rendelkező Keler Rt. 25 %-os tulajdonrészére - az integrációra tekintettel- 2887 millió forintos minimumárat határozott meg a közgyűlés.

A BÉT Rt. rendkívüli közgyűlése 2004 február 19-én - mások mellett az MNB szavazatával is- ugyancsak elfogadta a két tőzsde integrációját célzó határozatot, döntött az árutőzsdei működést szolgáló eszközök, valamint a Keler Rt. 25 %-os részvénycsomagjának átvételéről. Utóbbi átvételi árát 2887 millió forintban határozta meg.

A BÁT Rt. igazgatósága 2004 február 20-án tájékoztatta a Keler Rt. igazgatóságát valamint a Magyar Nemzeti Bankot, mint tulajdonostársat, hogy a két tőzsde közgyűlése jóváhagyta a magyar tőzsdék integrációját, és ennek fontos elemeként a BÁT tulajdonában álló Keler-részvények eladását a BÉT-nek. E levélben ismertette velük a tervezett szerződés főbb elemeit, köztük azt, hogy a szerződés hatályba lépési feltétele - a BÁT alapszabályának és közgyűlési határozatának megfelelően- , hogy azt a BÁT Rt. felügyelő bizottsága is jóváhagyja- áll a BÁT közleményében.

Több, mint egy hónappal később a Magyar Nemzeti Bank 2004 március 23-án levelet juttatott el mindkét tőzsdének, amelyben a Keler Rt. alapító okiratára hivatkozva bejelentette, hogy a BÁT Rt. tulajdonában lévő részvénycsomag 2/3-ára elővásárlási jogát kívánja gyakorolni.

A BÁT Rt. felügyelő bizottsága meglepetéssel fogadta az MNB levelét, mivel:
- A BÁT nem a Keler Rt. - alapításkor zártnak meghatározott- tulajdonosi körén kívül álló befektetőnek, hanem egy másik tulajdonosnak kívánta értékesíteni a Keler-részvényeket,
- az MNB az eladási szándék bejelentésétől számított 15 napon belül, tehát 2004 március 6-ig nem jelzett semmiféle igényt a Keler-részvényekkel kapcsolatban.

A BÁT Rt. felügyelő bizottsága
- figyelembe véve, hogy a Keler-részvénycsomag eladása nem választható el a két tőzsde céljától, az egységes, a nemzeti elszámolóházban meghatározó tulajdonrésszel bíró magyar tőzsde létrehozásától;
- arra tekintettel, hogy a BÁT Rt. közgyűlése a 25 %-os részvénycsomag egyben, a BÉT Rt. részére való értékesítéséről hozott határozatot,
- valamint a BÉT Rt. vezetésétől úgy értesülve, hogy a BÉT Rt. is csak egyben tartja lehetségesnek a részvénycsomag megvásárlását,
- továbbá el akarván kerülni bárminemű jogvitát a Keler Rt. tulajdonosai között, arra az elhatározásra jutott, hogy a jelen helyzetben az szolgálja a BÁT Rt. érdekeit, ha nem hagyja jóvá a Keler 25 %-os pakettjének értékesítését. A felügyelő bizottság javasolta a BÁT Rt. igazgatóságának, hogy a Keler-részvényértékesítés kérdését tűzze a BÁT Rt. soron következő közgyűlésének napirendjére.

A BÁT Rt. bízik benne, hogy a Keler-részvénycsomag értékesítésének jelenlegi halasztása nem akasztja meg a két tőzsde integrációjának folyamatát.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM