6 °C Budapest

Nem adja el a KELER részesedését a BÁT - Fókuszban az MNB

Pénzcentrum
2004. március 24. 17:44

A Budapesti Árutőzsde Rt. ( BÁT Rt.) felügyelő bizottsága 2004 március 24-én tartott ülésén megtárgyalta a BÉT és a BÁT közötti integrációs folyamat alakulását valamint a Keler Rt.-ben meglévő 25 %-os BÁT-részesedés értékesítésének kérdését és úgy döntött, hogy nem hagyja jóvá a BÁT Rt. és a BÉT Rt. között 2004 március 12-én aláírt részvény adásvételi szerződést- áll az árutőzsde közleményében.


A BÁT Rt. rendkívüli közgyűlése 2004 február 18-án döntött a Budapesti Árutőzsde és a Budapesti Értéktőzsde működésének integrálásáról. A tőzsdék integrációja jegyében a BÁT Rt. közgyűlése elfogadta, hogy az árutőzsdei tevékenységet szolgáló eszközöket illetve a két tőzsde és a Magyar Nemzeti Bank által 1993 októberében alapított Keler Rt.-ben meglévő 25 %-os részesedését értékesíti a Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT Rt.) számára. A 12. 6 milliárd forintos saját tőkével rendelkező Keler Rt. 25 %-os tulajdonrészére - az integrációra tekintettel- 2887 millió forintos minimumárat határozott meg a közgyűlés.

A BÉT Rt. rendkívüli közgyűlése 2004 február 19-én - mások mellett az MNB szavazatával is- ugyancsak elfogadta a két tőzsde integrációját célzó határozatot, döntött az árutőzsdei működést szolgáló eszközök, valamint a Keler Rt. 25 %-os részvénycsomagjának átvételéről. Utóbbi átvételi árát 2887 millió forintban határozta meg.

A BÁT Rt. igazgatósága 2004 február 20-án tájékoztatta a Keler Rt. igazgatóságát valamint a Magyar Nemzeti Bankot, mint tulajdonostársat, hogy a két tőzsde közgyűlése jóváhagyta a magyar tőzsdék integrációját, és ennek fontos elemeként a BÁT tulajdonában álló Keler-részvények eladását a BÉT-nek. E levélben ismertette velük a tervezett szerződés főbb elemeit, köztük azt, hogy a szerződés hatályba lépési feltétele - a BÁT alapszabályának és közgyűlési határozatának megfelelően- , hogy azt a BÁT Rt. felügyelő bizottsága is jóváhagyja- áll a BÁT közleményében.

Több, mint egy hónappal később a Magyar Nemzeti Bank 2004 március 23-án levelet juttatott el mindkét tőzsdének, amelyben a Keler Rt. alapító okiratára hivatkozva bejelentette, hogy a BÁT Rt. tulajdonában lévő részvénycsomag 2/3-ára elővásárlási jogát kívánja gyakorolni.

A BÁT Rt. felügyelő bizottsága meglepetéssel fogadta az MNB levelét, mivel:
- A BÁT nem a Keler Rt. - alapításkor zártnak meghatározott- tulajdonosi körén kívül álló befektetőnek, hanem egy másik tulajdonosnak kívánta értékesíteni a Keler-részvényeket,
- az MNB az eladási szándék bejelentésétől számított 15 napon belül, tehát 2004 március 6-ig nem jelzett semmiféle igényt a Keler-részvényekkel kapcsolatban.

A BÁT Rt. felügyelő bizottsága
- figyelembe véve, hogy a Keler-részvénycsomag eladása nem választható el a két tőzsde céljától, az egységes, a nemzeti elszámolóházban meghatározó tulajdonrésszel bíró magyar tőzsde létrehozásától;
- arra tekintettel, hogy a BÁT Rt. közgyűlése a 25 %-os részvénycsomag egyben, a BÉT Rt. részére való értékesítéséről hozott határozatot,
- valamint a BÉT Rt. vezetésétől úgy értesülve, hogy a BÉT Rt. is csak egyben tartja lehetségesnek a részvénycsomag megvásárlását,
- továbbá el akarván kerülni bárminemű jogvitát a Keler Rt. tulajdonosai között, arra az elhatározásra jutott, hogy a jelen helyzetben az szolgálja a BÁT Rt. érdekeit, ha nem hagyja jóvá a Keler 25 %-os pakettjének értékesítését. A felügyelő bizottság javasolta a BÁT Rt. igazgatóságának, hogy a Keler-részvényértékesítés kérdését tűzze a BÁT Rt. soron következő közgyűlésének napirendjére.

A BÁT Rt. bízik benne, hogy a Keler-részvénycsomag értékesítésének jelenlegi halasztása nem akasztja meg a két tőzsde integrációjának folyamatát.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem