Nem adja el a KELER részesedését a BÁT - Fókuszban az MNB

Pénzcentrum
2004. március 24. 17:44

A Budapesti Árutőzsde Rt. ( BÁT Rt.) felügyelő bizottsága 2004 március 24-én tartott ülésén megtárgyalta a BÉT és a BÁT közötti integrációs folyamat alakulását valamint a Keler Rt.-ben meglévő 25 %-os BÁT-részesedés értékesítésének kérdését és úgy döntött, hogy nem hagyja jóvá a BÁT Rt. és a BÉT Rt. között 2004 március 12-én aláírt részvény adásvételi szerződést- áll az árutőzsde közleményében.


A BÁT Rt. rendkívüli közgyűlése 2004 február 18-án döntött a Budapesti Árutőzsde és a Budapesti Értéktőzsde működésének integrálásáról. A tőzsdék integrációja jegyében a BÁT Rt. közgyűlése elfogadta, hogy az árutőzsdei tevékenységet szolgáló eszközöket illetve a két tőzsde és a Magyar Nemzeti Bank által 1993 októberében alapított Keler Rt.-ben meglévő 25 %-os részesedését értékesíti a Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT Rt.) számára. A 12. 6 milliárd forintos saját tőkével rendelkező Keler Rt. 25 %-os tulajdonrészére - az integrációra tekintettel- 2887 millió forintos minimumárat határozott meg a közgyűlés.

A BÉT Rt. rendkívüli közgyűlése 2004 február 19-én - mások mellett az MNB szavazatával is- ugyancsak elfogadta a két tőzsde integrációját célzó határozatot, döntött az árutőzsdei működést szolgáló eszközök, valamint a Keler Rt. 25 %-os részvénycsomagjának átvételéről. Utóbbi átvételi árát 2887 millió forintban határozta meg.

A BÁT Rt. igazgatósága 2004 február 20-án tájékoztatta a Keler Rt. igazgatóságát valamint a Magyar Nemzeti Bankot, mint tulajdonostársat, hogy a két tőzsde közgyűlése jóváhagyta a magyar tőzsdék integrációját, és ennek fontos elemeként a BÁT tulajdonában álló Keler-részvények eladását a BÉT-nek. E levélben ismertette velük a tervezett szerződés főbb elemeit, köztük azt, hogy a szerződés hatályba lépési feltétele - a BÁT alapszabályának és közgyűlési határozatának megfelelően- , hogy azt a BÁT Rt. felügyelő bizottsága is jóváhagyja- áll a BÁT közleményében.

Több, mint egy hónappal később a Magyar Nemzeti Bank 2004 március 23-án levelet juttatott el mindkét tőzsdének, amelyben a Keler Rt. alapító okiratára hivatkozva bejelentette, hogy a BÁT Rt. tulajdonában lévő részvénycsomag 2/3-ára elővásárlási jogát kívánja gyakorolni.

A BÁT Rt. felügyelő bizottsága meglepetéssel fogadta az MNB levelét, mivel:
- A BÁT nem a Keler Rt. - alapításkor zártnak meghatározott- tulajdonosi körén kívül álló befektetőnek, hanem egy másik tulajdonosnak kívánta értékesíteni a Keler-részvényeket,
- az MNB az eladási szándék bejelentésétől számított 15 napon belül, tehát 2004 március 6-ig nem jelzett semmiféle igényt a Keler-részvényekkel kapcsolatban.

A BÁT Rt. felügyelő bizottsága
- figyelembe véve, hogy a Keler-részvénycsomag eladása nem választható el a két tőzsde céljától, az egységes, a nemzeti elszámolóházban meghatározó tulajdonrésszel bíró magyar tőzsde létrehozásától;
- arra tekintettel, hogy a BÁT Rt. közgyűlése a 25 %-os részvénycsomag egyben, a BÉT Rt. részére való értékesítéséről hozott határozatot,
- valamint a BÉT Rt. vezetésétől úgy értesülve, hogy a BÉT Rt. is csak egyben tartja lehetségesnek a részvénycsomag megvásárlását,
- továbbá el akarván kerülni bárminemű jogvitát a Keler Rt. tulajdonosai között, arra az elhatározásra jutott, hogy a jelen helyzetben az szolgálja a BÁT Rt. érdekeit, ha nem hagyja jóvá a Keler 25 %-os pakettjének értékesítését. A felügyelő bizottság javasolta a BÁT Rt. igazgatóságának, hogy a Keler-részvényértékesítés kérdését tűzze a BÁT Rt. soron következő közgyűlésének napirendjére.

A BÁT Rt. bízik benne, hogy a Keler-részvénycsomag értékesítésének jelenlegi halasztása nem akasztja meg a két tőzsde integrációjának folyamatát.
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?