Kinek lehet uniós adószáma?

Pénzcentrum
2004. március 24. 08:30

Az állami adóhatóság törvényi felhatalmazás alapján 2003. augusztus 1-je után hivatalból állapított meg közösségi - uniós - adószámot az Európai Közösség tagállamaiban illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatban álló magyar adózók számára. Az uniós adószámok kiadása - megállapítása - a szükséges esetekben folyamatosan és kérelemre történik a körzetközponti jegyzőknél, a cégbíróságokon illetve az APEH-nál - tette közzé az adóhivatal.

A közösségi adószám - szaknyelven: - hivatalból történő megképezése azon működő és általános forgalmi adó (áfa) fizetési kötelezettséggel és levonási jogosultsággal rendelkező, vállalkozási tevékenységet végző adózókat (beleértve az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) hatálya alá tartozó adózókat is) érintette, akik/amelyek az Európai Közösség bármely tagállamában illetőséggel rendelkező adózóval fennálló kereskedelmi kapcsolatuk tényét az áfa-bevallásuk megfelelő sorában szerepeltették.

Hivatalból 17687 adózó kapott közösségi adószámot, ebből 16341 gazdálkodó szervezet, illetve 1346 egyéni vállalkozó, egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozó, valamint adószámos magánszemély. A 17687 -ból 107 volt az evás, nekik tavaly december 22-ig meg kellett szüntetniük közösségi adószámukat, amennyiben a 2004. évben is eva alanyként kívánták teljesíteni adófizetési kötelezettségüket. Amennyiben az eva alany közösségi adószámot kér, a jogszabályok szerint megszűnik az eva alanyisága a közösségi adószám megállapításának napját megelőző nappal, míg a törvény által előírt közösségi adószám használat esetén azzal a nappal, amely a kötelező adószám megállapítás napját megelőzné.

Természetesen az adózók egyedi kérelme alapján jelenleg és a jövőben is lehetőség van közösségi adószám megképezésére. Az adószámmal nem rendelkező - cégbejegyzésre kötelezett - illetve vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet végző adózók a cégbíróságon valamint a körzetközponti jegyzőnél történő bejelentkezésükkel egyidejűleg kérhetik az uniós adószámot. A közvetlenül az APEH-nál bejelentkező egyéni vállalkozók a hatályos '101, a cégbejegyzésre nem kötelezett szervezetek pedig a '201 jelű adatbejelentő nyomtatványon kérhetnek közösségi adószámot.

A már működő (adószámmal rendelkező) adózóknak az adóhatóság hatályos változásbejelentő lapokon biztosította közösségi adószámuk igénylésének lehetőségét, mely 2004-ben a működés formájától függően a 04102, 04102/E, 04202, 04202/T jelű. Az említett nyomtatványok megvásárolhatóak nyomtatványboltokban, illetve a könnyebb elérhetőség érdekében kitölthetőek az APEH internetes honlapján is (www.apeh.hu), majd a nyomtatás után az adózó kézjegyével hitelesítve eljuttathatóak az illetékes APEH igazgatósághoz.

Az adózók egyedi kérelme alapján 2003. december 31-ig 6512 közösségi adószámot adott ki az adóhatóság. Ebből a tevékenységet kezdők száma 1164 volt. Körzetközponti jegyzőnél 508, cégbíróságnál 201 újonnan bejelentkező adózó kért közösségi adószámot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A közvetlenül az adóhatósághoz bejelentkezők közül 14 adószámos magánszemély, valamint egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozó és 7 cégjegyzésre nem kötelezett jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb társaság volt.

Továbbá 5348 adószámmal rendelkező, működő adózó igényelt változásbejelentő lapon közvetlenül az adóhatóságtól közösségi adószámot, melyből 561 egyéni vállalkozó, illetve adószámos magánszemély volt és 4787 gazdálkodó szervezet.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm