Kinek lehet uniós adószáma?

Pénzcentrum
2004. március 24. 08:30

Az állami adóhatóság törvényi felhatalmazás alapján 2003. augusztus 1-je után hivatalból állapított meg közösségi - uniós - adószámot az Európai Közösség tagállamaiban illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatban álló magyar adózók számára. Az uniós adószámok kiadása - megállapítása - a szükséges esetekben folyamatosan és kérelemre történik a körzetközponti jegyzőknél, a cégbíróságokon illetve az APEH-nál - tette közzé az adóhivatal.

A közösségi adószám - szaknyelven: - hivatalból történő megképezése azon működő és általános forgalmi adó (áfa) fizetési kötelezettséggel és levonási jogosultsággal rendelkező, vállalkozási tevékenységet végző adózókat (beleértve az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) hatálya alá tartozó adózókat is) érintette, akik/amelyek az Európai Közösség bármely tagállamában illetőséggel rendelkező adózóval fennálló kereskedelmi kapcsolatuk tényét az áfa-bevallásuk megfelelő sorában szerepeltették.

Hivatalból 17687 adózó kapott közösségi adószámot, ebből 16341 gazdálkodó szervezet, illetve 1346 egyéni vállalkozó, egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozó, valamint adószámos magánszemély. A 17687 -ból 107 volt az evás, nekik tavaly december 22-ig meg kellett szüntetniük közösségi adószámukat, amennyiben a 2004. évben is eva alanyként kívánták teljesíteni adófizetési kötelezettségüket. Amennyiben az eva alany közösségi adószámot kér, a jogszabályok szerint megszűnik az eva alanyisága a közösségi adószám megállapításának napját megelőző nappal, míg a törvény által előírt közösségi adószám használat esetén azzal a nappal, amely a kötelező adószám megállapítás napját megelőzné.

Természetesen az adózók egyedi kérelme alapján jelenleg és a jövőben is lehetőség van közösségi adószám megképezésére. Az adószámmal nem rendelkező - cégbejegyzésre kötelezett - illetve vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet végző adózók a cégbíróságon valamint a körzetközponti jegyzőnél történő bejelentkezésükkel egyidejűleg kérhetik az uniós adószámot. A közvetlenül az APEH-nál bejelentkező egyéni vállalkozók a hatályos '101, a cégbejegyzésre nem kötelezett szervezetek pedig a '201 jelű adatbejelentő nyomtatványon kérhetnek közösségi adószámot.

A már működő (adószámmal rendelkező) adózóknak az adóhatóság hatályos változásbejelentő lapokon biztosította közösségi adószámuk igénylésének lehetőségét, mely 2004-ben a működés formájától függően a 04102, 04102/E, 04202, 04202/T jelű. Az említett nyomtatványok megvásárolhatóak nyomtatványboltokban, illetve a könnyebb elérhetőség érdekében kitölthetőek az APEH internetes honlapján is (www.apeh.hu), majd a nyomtatás után az adózó kézjegyével hitelesítve eljuttathatóak az illetékes APEH igazgatósághoz.

Az adózók egyedi kérelme alapján 2003. december 31-ig 6512 közösségi adószámot adott ki az adóhatóság. Ebből a tevékenységet kezdők száma 1164 volt. Körzetközponti jegyzőnél 508, cégbíróságnál 201 újonnan bejelentkező adózó kért közösségi adószámot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A közvetlenül az adóhatósághoz bejelentkezők közül 14 adószámos magánszemély, valamint egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozó és 7 cégjegyzésre nem kötelezett jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb társaság volt.

Továbbá 5348 adószámmal rendelkező, működő adózó igényelt változásbejelentő lapon közvetlenül az adóhatóságtól közösségi adószámot, melyből 561 egyéni vállalkozó, illetve adószámos magánszemély volt és 4787 gazdálkodó szervezet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?