Kinek lehet uniós adószáma?

Pénzcentrum
2004. március 24. 08:30

Az állami adóhatóság törvényi felhatalmazás alapján 2003. augusztus 1-je után hivatalból állapított meg közösségi - uniós - adószámot az Európai Közösség tagállamaiban illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatban álló magyar adózók számára. Az uniós adószámok kiadása - megállapítása - a szükséges esetekben folyamatosan és kérelemre történik a körzetközponti jegyzőknél, a cégbíróságokon illetve az APEH-nál - tette közzé az adóhivatal.

A közösségi adószám - szaknyelven: - hivatalból történő megképezése azon működő és általános forgalmi adó (áfa) fizetési kötelezettséggel és levonási jogosultsággal rendelkező, vállalkozási tevékenységet végző adózókat (beleértve az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) hatálya alá tartozó adózókat is) érintette, akik/amelyek az Európai Közösség bármely tagállamában illetőséggel rendelkező adózóval fennálló kereskedelmi kapcsolatuk tényét az áfa-bevallásuk megfelelő sorában szerepeltették.

Hivatalból 17687 adózó kapott közösségi adószámot, ebből 16341 gazdálkodó szervezet, illetve 1346 egyéni vállalkozó, egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozó, valamint adószámos magánszemély. A 17687 -ból 107 volt az evás, nekik tavaly december 22-ig meg kellett szüntetniük közösségi adószámukat, amennyiben a 2004. évben is eva alanyként kívánták teljesíteni adófizetési kötelezettségüket. Amennyiben az eva alany közösségi adószámot kér, a jogszabályok szerint megszűnik az eva alanyisága a közösségi adószám megállapításának napját megelőző nappal, míg a törvény által előírt közösségi adószám használat esetén azzal a nappal, amely a kötelező adószám megállapítás napját megelőzné.

Természetesen az adózók egyedi kérelme alapján jelenleg és a jövőben is lehetőség van közösségi adószám megképezésére. Az adószámmal nem rendelkező - cégbejegyzésre kötelezett - illetve vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet végző adózók a cégbíróságon valamint a körzetközponti jegyzőnél történő bejelentkezésükkel egyidejűleg kérhetik az uniós adószámot. A közvetlenül az APEH-nál bejelentkező egyéni vállalkozók a hatályos '101, a cégbejegyzésre nem kötelezett szervezetek pedig a '201 jelű adatbejelentő nyomtatványon kérhetnek közösségi adószámot.

A már működő (adószámmal rendelkező) adózóknak az adóhatóság hatályos változásbejelentő lapokon biztosította közösségi adószámuk igénylésének lehetőségét, mely 2004-ben a működés formájától függően a 04102, 04102/E, 04202, 04202/T jelű. Az említett nyomtatványok megvásárolhatóak nyomtatványboltokban, illetve a könnyebb elérhetőség érdekében kitölthetőek az APEH internetes honlapján is (www.apeh.hu), majd a nyomtatás után az adózó kézjegyével hitelesítve eljuttathatóak az illetékes APEH igazgatósághoz.

Az adózók egyedi kérelme alapján 2003. december 31-ig 6512 közösségi adószámot adott ki az adóhatóság. Ebből a tevékenységet kezdők száma 1164 volt. Körzetközponti jegyzőnél 508, cégbíróságnál 201 újonnan bejelentkező adózó kért közösségi adószámot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közvetlenül az adóhatósághoz bejelentkezők közül 14 adószámos magánszemély, valamint egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozó és 7 cégjegyzésre nem kötelezett jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb társaság volt.

Továbbá 5348 adószámmal rendelkező, működő adózó igényelt változásbejelentő lapon közvetlenül az adóhatóságtól közösségi adószámot, melyből 561 egyéni vállalkozó, illetve adószámos magánszemély volt és 4787 gazdálkodó szervezet.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?