21 °C Budapest

A Kormány és a parlamenti pártok értelmezései az Alkotmánybíróság Lex Szász ügyben hozott döntéséről

Pénzcentrum
2004. március 24. 09:26

Ahogyan az az Alkotmánybíróság (AB) tegnapi döntésének megismerése után várható volt, az MSZP és a Fidesz képviselői egyaránt saját álláspontjuk megerősítéseként értékelték a döntést, míg az SZDSZ és az MDF vezetői inkább az átmeneti időszak kezelésére helyezték a hangsúlyt. A Kormány szemmel láthatóan kiemelt fontosságot tulajdonít a patthelyzet mielőbbi feloldásának: a PSZÁF-törvény AB által kifogásolt részeinek módosításai a Világgazdaság (VG) értesülései szerint akár már a mai kormányülésen is napirendre kerülhetnek!


Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint az AB a törvény lényegi részei ellen nem emelt kifogást, igazolta a kormány szándékainak helyességét és törvényességét. Gál szerint a kifogás egyedül a szervezeti átalakításból fakadó átmeneti időszak szabályozását érinti. A VG információi szerint a törvénymódosítási terveket már akár a mai kormányülés is tárgyalhatja, s a parlament még a tavaszi ülésszak alatt megalkothatja az új rendelkezést egy olyan módosító indítvánnyal, amely rendezné az átmeneti időszakot. Akár úgy, hogy "az új elnök és elnökhelyettes megválasztásáig nem szűnik meg a régi mandátuma". Terták Elemér PM államtitkár szerint amint kijelölik az öttagú tanács tagjait, az új elnök beiktatása után új főigazgatója is lehet a Felügyeletnek.

Az új törvény alapján a hivatalt az igazgató és két helyettese irányítja majd, akiket a miniszterelnök nevez ki, felettük pedig a munkáltatói jogokat az öttagú felügyeleti tanács elnöke gyakorlja. A tanács egyben irányítja a felügyelet szakmai munkáját is, akinek elnökét a miniszterelnök javaslatára az Országgyűlés választja.


Áder János, a Fidesz frakcióvezetője tegnap az AB döntése után összehívott sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az AB szerint is alkotmányellenes volt a Szász Károly eltávolítására vonatkozó kormányzati törekvés. A hogyan továbbról azonban nem esett érdemben szó.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?