A Kormány és a parlamenti pártok értelmezései az Alkotmánybíróság Lex Szász ügyben hozott döntéséről

Pénzcentrum
2004. március 24. 09:26

Ahogyan az az Alkotmánybíróság (AB) tegnapi döntésének megismerése után várható volt, az MSZP és a Fidesz képviselői egyaránt saját álláspontjuk megerősítéseként értékelték a döntést, míg az SZDSZ és az MDF vezetői inkább az átmeneti időszak kezelésére helyezték a hangsúlyt. A Kormány szemmel láthatóan kiemelt fontosságot tulajdonít a patthelyzet mielőbbi feloldásának: a PSZÁF-törvény AB által kifogásolt részeinek módosításai a Világgazdaság (VG) értesülései szerint akár már a mai kormányülésen is napirendre kerülhetnek!


Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint az AB a törvény lényegi részei ellen nem emelt kifogást, igazolta a kormány szándékainak helyességét és törvényességét. Gál szerint a kifogás egyedül a szervezeti átalakításból fakadó átmeneti időszak szabályozását érinti. A VG információi szerint a törvénymódosítási terveket már akár a mai kormányülés is tárgyalhatja, s a parlament még a tavaszi ülésszak alatt megalkothatja az új rendelkezést egy olyan módosító indítvánnyal, amely rendezné az átmeneti időszakot. Akár úgy, hogy "az új elnök és elnökhelyettes megválasztásáig nem szűnik meg a régi mandátuma". Terták Elemér PM államtitkár szerint amint kijelölik az öttagú tanács tagjait, az új elnök beiktatása után új főigazgatója is lehet a Felügyeletnek.

Az új törvény alapján a hivatalt az igazgató és két helyettese irányítja majd, akiket a miniszterelnök nevez ki, felettük pedig a munkáltatói jogokat az öttagú felügyeleti tanács elnöke gyakorlja. A tanács egyben irányítja a felügyelet szakmai munkáját is, akinek elnökét a miniszterelnök javaslatára az Országgyűlés választja.


Áder János, a Fidesz frakcióvezetője tegnap az AB döntése után összehívott sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az AB szerint is alkotmányellenes volt a Szász Károly eltávolítására vonatkozó kormányzati törekvés. A hogyan továbbról azonban nem esett érdemben szó.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16