17 °C Budapest

A Kormány és a parlamenti pártok értelmezései az Alkotmánybíróság Lex Szász ügyben hozott döntéséről

Pénzcentrum
2004. március 24. 09:26

Ahogyan az az Alkotmánybíróság (AB) tegnapi döntésének megismerése után várható volt, az MSZP és a Fidesz képviselői egyaránt saját álláspontjuk megerősítéseként értékelték a döntést, míg az SZDSZ és az MDF vezetői inkább az átmeneti időszak kezelésére helyezték a hangsúlyt. A Kormány szemmel láthatóan kiemelt fontosságot tulajdonít a patthelyzet mielőbbi feloldásának: a PSZÁF-törvény AB által kifogásolt részeinek módosításai a Világgazdaság (VG) értesülései szerint akár már a mai kormányülésen is napirendre kerülhetnek!


Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint az AB a törvény lényegi részei ellen nem emelt kifogást, igazolta a kormány szándékainak helyességét és törvényességét. Gál szerint a kifogás egyedül a szervezeti átalakításból fakadó átmeneti időszak szabályozását érinti. A VG információi szerint a törvénymódosítási terveket már akár a mai kormányülés is tárgyalhatja, s a parlament még a tavaszi ülésszak alatt megalkothatja az új rendelkezést egy olyan módosító indítvánnyal, amely rendezné az átmeneti időszakot. Akár úgy, hogy "az új elnök és elnökhelyettes megválasztásáig nem szűnik meg a régi mandátuma". Terták Elemér PM államtitkár szerint amint kijelölik az öttagú tanács tagjait, az új elnök beiktatása után új főigazgatója is lehet a Felügyeletnek.

Az új törvény alapján a hivatalt az igazgató és két helyettese irányítja majd, akiket a miniszterelnök nevez ki, felettük pedig a munkáltatói jogokat az öttagú felügyeleti tanács elnöke gyakorlja. A tanács egyben irányítja a felügyelet szakmai munkáját is, akinek elnökét a miniszterelnök javaslatára az Országgyűlés választja.


Áder János, a Fidesz frakcióvezetője tegnap az AB döntése után összehívott sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az AB szerint is alkotmányellenes volt a Szász Károly eltávolítására vonatkozó kormányzati törekvés. A hogyan továbbról azonban nem esett érdemben szó.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?