15 °C Budapest

Jelentősen csökkentek az adó- és járulékterhek

Pénzcentrum
2004. március 19. 08:14

Csökkenést mutatott az elmúlt esztendőben a munkabért terhelő adók és járulékok mértéke az OECD országokban, mely elősegíti a munkahely teremtést, valamint a munkabérek preferálását - tette közzé a Gazdasági, Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. A tanulmány szerint az elmúlt 7 évben az OECD országokban átlagosan 1.5%ponttal csökkent a munkaadói terhekre vonatkozó adó-

Csökkenést mutatott az elmúlt esztendőben a munkabért terhelő adók és járulékok mértéke az OECD országokban, mely elősegíti a munkahely teremtést, valamint a munkabérek preferálását - tette közzé a Gazdasági, Együttműködési és Fejlesztési Szervezet.


A tanulmány szerint az elmúlt 7 évben az OECD országokban átlagosan 1.5%ponttal csökkent a munkaadói terhekre vonatkozó adó- és járulék terhelés mértéke azon tipikusnak tekinthető család esetében, melyek két gyermeket nevelnek, és fizikai munkát végeznek.

A legnagyobb csökkenés Írországban volt tapasztalható, ahol 18.3%ponttal mérséklődtek a munkabért terhelő adók és járulékok az említett időszakban. Ami igazán meglepő, az az, hogy Magyarország a második helyen áll a listán 9.9%pontjával, melyet az USA követ.

A legnagyobb növekedés Izland és Szlovákia esetében volt tapasztalható, ennek fényében érthető északi szomszédunk azon törekvése, hogy csökkenjenek a munkabér terhei az idei évben. (Mint ismeretes, Szlovákiában tavaly komoly reformok történtek ezen a téren.)
A vállalatok természetesen nem a változások alapján döntenek valamelyik ország mellett, hanem az éppen aktuális számok tükrében határoznak.

Az OECD statisztikája alapján igen kedvező helyen áll hazánk a munkaerő költségét tekintve, hiszen az OECD országokban a harmadik legalacsonyabb szinten álltunk a tavalyi évben.

Magyarországnál kedvezőbb volt azonban a helyzet Szlovákiában, s a már említett reformok következtében valószínűleg Magyarország és Szlovákia között az olló tovább nyílik az idei esztendőben.

A május 1-én az EU-hoz csatlakozó országokat kiemeltük, így könnyen látható, hogy ezekben az államokban a munkabérre kivetett adó- és járulék terhek hazánkban a legmagasabbak.
Bár az egyes OECD országok között igen jelentősen eltér az adó és járulék terhelés mértéke, abban nincsen különbség az államok között, hogy jelentős kedvezményekkel támogatják a gyermeke(ke)t vállaló családokat.

Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy Magyarországon a gyermekek után járó kedvezmény gyakorlatilag átlagosnak számít, kiugró érték nem tapasztalható. Ezen a téren legelöl Izland, Írország, valamint Luxemburg áll.

A százalékos értékek az alábbi táblázatban a munkaadót terhelő teljes bérköltségre vonatkoznak, azaz a bruttó bér, valamint az azt terhelő járulékokhoz viszonyított mértékét mutatják.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm