Jelentősen csökkentek az adó- és járulékterhek

Pénzcentrum
2004. március 19. 08:14

Csökkenést mutatott az elmúlt esztendőben a munkabért terhelő adók és járulékok mértéke az OECD országokban, mely elősegíti a munkahely teremtést, valamint a munkabérek preferálását - tette közzé a Gazdasági, Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. A tanulmány szerint az elmúlt 7 évben az OECD országokban átlagosan 1.5%ponttal csökkent a munkaadói terhekre vonatkozó adó-

Csökkenést mutatott az elmúlt esztendőben a munkabért terhelő adók és járulékok mértéke az OECD országokban, mely elősegíti a munkahely teremtést, valamint a munkabérek preferálását - tette közzé a Gazdasági, Együttműködési és Fejlesztési Szervezet.


A tanulmány szerint az elmúlt 7 évben az OECD országokban átlagosan 1.5%ponttal csökkent a munkaadói terhekre vonatkozó adó- és járulék terhelés mértéke azon tipikusnak tekinthető család esetében, melyek két gyermeket nevelnek, és fizikai munkát végeznek.

A legnagyobb csökkenés Írországban volt tapasztalható, ahol 18.3%ponttal mérséklődtek a munkabért terhelő adók és járulékok az említett időszakban. Ami igazán meglepő, az az, hogy Magyarország a második helyen áll a listán 9.9%pontjával, melyet az USA követ.

A legnagyobb növekedés Izland és Szlovákia esetében volt tapasztalható, ennek fényében érthető északi szomszédunk azon törekvése, hogy csökkenjenek a munkabér terhei az idei évben. (Mint ismeretes, Szlovákiában tavaly komoly reformok történtek ezen a téren.)




A vállalatok természetesen nem a változások alapján döntenek valamelyik ország mellett, hanem az éppen aktuális számok tükrében határoznak.

Az OECD statisztikája alapján igen kedvező helyen áll hazánk a munkaerő költségét tekintve, hiszen az OECD országokban a harmadik legalacsonyabb szinten álltunk a tavalyi évben.

Magyarországnál kedvezőbb volt azonban a helyzet Szlovákiában, s a már említett reformok következtében valószínűleg Magyarország és Szlovákia között az olló tovább nyílik az idei esztendőben.

A május 1-én az EU-hoz csatlakozó országokat kiemeltük, így könnyen látható, hogy ezekben az államokban a munkabérre kivetett adó- és járulék terhek hazánkban a legmagasabbak.




Bár az egyes OECD országok között igen jelentősen eltér az adó és járulék terhelés mértéke, abban nincsen különbség az államok között, hogy jelentős kedvezményekkel támogatják a gyermeke(ke)t vállaló családokat.

Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy Magyarországon a gyermekek után járó kedvezmény gyakorlatilag átlagosnak számít, kiugró érték nem tapasztalható. Ezen a téren legelöl Izland, Írország, valamint Luxemburg áll.

A százalékos értékek az alábbi táblázatban a munkaadót terhelő teljes bérköltségre vonatkoznak, azaz a bruttó bér, valamint az azt terhelő járulékokhoz viszonyított mértékét mutatják.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm