19 °C Budapest

Jelentősen csökkentek az adó- és járulékterhek

Pénzcentrum
2004. március 19. 08:14

Csökkenést mutatott az elmúlt esztendőben a munkabért terhelő adók és járulékok mértéke az OECD országokban, mely elősegíti a munkahely teremtést, valamint a munkabérek preferálását - tette közzé a Gazdasági, Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. A tanulmány szerint az elmúlt 7 évben az OECD országokban átlagosan 1.5%ponttal csökkent a munkaadói terhekre vonatkozó adó-

Csökkenést mutatott az elmúlt esztendőben a munkabért terhelő adók és járulékok mértéke az OECD országokban, mely elősegíti a munkahely teremtést, valamint a munkabérek preferálását - tette közzé a Gazdasági, Együttműködési és Fejlesztési Szervezet.


A tanulmány szerint az elmúlt 7 évben az OECD országokban átlagosan 1.5%ponttal csökkent a munkaadói terhekre vonatkozó adó- és járulék terhelés mértéke azon tipikusnak tekinthető család esetében, melyek két gyermeket nevelnek, és fizikai munkát végeznek.

A legnagyobb csökkenés Írországban volt tapasztalható, ahol 18.3%ponttal mérséklődtek a munkabért terhelő adók és járulékok az említett időszakban. Ami igazán meglepő, az az, hogy Magyarország a második helyen áll a listán 9.9%pontjával, melyet az USA követ.

A legnagyobb növekedés Izland és Szlovákia esetében volt tapasztalható, ennek fényében érthető északi szomszédunk azon törekvése, hogy csökkenjenek a munkabér terhei az idei évben. (Mint ismeretes, Szlovákiában tavaly komoly reformok történtek ezen a téren.)
A vállalatok természetesen nem a változások alapján döntenek valamelyik ország mellett, hanem az éppen aktuális számok tükrében határoznak.

Az OECD statisztikája alapján igen kedvező helyen áll hazánk a munkaerő költségét tekintve, hiszen az OECD országokban a harmadik legalacsonyabb szinten álltunk a tavalyi évben.

Magyarországnál kedvezőbb volt azonban a helyzet Szlovákiában, s a már említett reformok következtében valószínűleg Magyarország és Szlovákia között az olló tovább nyílik az idei esztendőben.

A május 1-én az EU-hoz csatlakozó országokat kiemeltük, így könnyen látható, hogy ezekben az államokban a munkabérre kivetett adó- és járulék terhek hazánkban a legmagasabbak.
Bár az egyes OECD országok között igen jelentősen eltér az adó és járulék terhelés mértéke, abban nincsen különbség az államok között, hogy jelentős kedvezményekkel támogatják a gyermeke(ke)t vállaló családokat.

Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy Magyarországon a gyermekek után járó kedvezmény gyakorlatilag átlagosnak számít, kiugró érték nem tapasztalható. Ezen a téren legelöl Izland, Írország, valamint Luxemburg áll.

A százalékos értékek az alábbi táblázatban a munkaadót terhelő teljes bérköltségre vonatkoznak, azaz a bruttó bér, valamint az azt terhelő járulékokhoz viszonyított mértékét mutatják.


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?