30 °C Budapest

Jelentősen csökkentek az adó- és járulékterhek

Pénzcentrum
2004. március 19. 08:14

Csökkenést mutatott az elmúlt esztendőben a munkabért terhelő adók és járulékok mértéke az OECD országokban, mely elősegíti a munkahely teremtést, valamint a munkabérek preferálását - tette közzé a Gazdasági, Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. A tanulmány szerint az elmúlt 7 évben az OECD országokban átlagosan 1.5%ponttal csökkent a munkaadói terhekre vonatkozó adó-

Csökkenést mutatott az elmúlt esztendőben a munkabért terhelő adók és járulékok mértéke az OECD országokban, mely elősegíti a munkahely teremtést, valamint a munkabérek preferálását - tette közzé a Gazdasági, Együttműködési és Fejlesztési Szervezet.


A tanulmány szerint az elmúlt 7 évben az OECD országokban átlagosan 1.5%ponttal csökkent a munkaadói terhekre vonatkozó adó- és járulék terhelés mértéke azon tipikusnak tekinthető család esetében, melyek két gyermeket nevelnek, és fizikai munkát végeznek.

A legnagyobb csökkenés Írországban volt tapasztalható, ahol 18.3%ponttal mérséklődtek a munkabért terhelő adók és járulékok az említett időszakban. Ami igazán meglepő, az az, hogy Magyarország a második helyen áll a listán 9.9%pontjával, melyet az USA követ.

A legnagyobb növekedés Izland és Szlovákia esetében volt tapasztalható, ennek fényében érthető északi szomszédunk azon törekvése, hogy csökkenjenek a munkabér terhei az idei évben. (Mint ismeretes, Szlovákiában tavaly komoly reformok történtek ezen a téren.)
A vállalatok természetesen nem a változások alapján döntenek valamelyik ország mellett, hanem az éppen aktuális számok tükrében határoznak.

Az OECD statisztikája alapján igen kedvező helyen áll hazánk a munkaerő költségét tekintve, hiszen az OECD országokban a harmadik legalacsonyabb szinten álltunk a tavalyi évben.

Magyarországnál kedvezőbb volt azonban a helyzet Szlovákiában, s a már említett reformok következtében valószínűleg Magyarország és Szlovákia között az olló tovább nyílik az idei esztendőben.

A május 1-én az EU-hoz csatlakozó országokat kiemeltük, így könnyen látható, hogy ezekben az államokban a munkabérre kivetett adó- és járulék terhek hazánkban a legmagasabbak.
Bár az egyes OECD országok között igen jelentősen eltér az adó és járulék terhelés mértéke, abban nincsen különbség az államok között, hogy jelentős kedvezményekkel támogatják a gyermeke(ke)t vállaló családokat.

Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy Magyarországon a gyermekek után járó kedvezmény gyakorlatilag átlagosnak számít, kiugró érték nem tapasztalható. Ezen a téren legelöl Izland, Írország, valamint Luxemburg áll.

A százalékos értékek az alábbi táblázatban a munkaadót terhelő teljes bérköltségre vonatkoznak, azaz a bruttó bér, valamint az azt terhelő járulékokhoz viszonyított mértékét mutatják.


HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10