37 °C Budapest

Egy éve indult az iraki háború: robbanó tőzsdék

Pénzcentrum
2004. március 19. 10:45

2003 március 20-án, azaz egy évvel ezelőtt indult meg a fegyveres támadás Irak ellen, ami fordulatot hozott a világ tőzsdéin: az árfolyamok rég nem látott száguldásba kezdett. Az amerikai dollár azonban jelentősen gyengült az elmúlt egy évben.


Kétségtelen, hogy az iraki háború megindulása - ha eleinte kissé lassan is - de jelentős növekedést okozott a világ tőzsdéin. A fordulatból leginkább a kelet-európai régió profitált, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy az intézményi befektetők figyelmének a fókusza erre a földrajzi területre tolódott át.

A régiós befektető hangulat javulása annak is tulajdonítható, hogy ismét megindult egy konvergencia rally az EU csatlakozás előtt.

A legnagyobb növekedést az orosz index produkálta, mely soha nem látott magasságokban, 700 pont felett áll. A BUX elmúlt egy évben tapasztalt erősödése átlagosnak számít világviszonylatban is, a régióban pedig a leggyengébb teljesítményről tanúskodik. Ez elsősorban a kedvezőtlen makrogazdasági helyzetnek köszönhető, melyben azonban a jelenlegi várakozások szerint fordulat állt/állhat be.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)Az elmúlt egy évben igen jelentős mértékben növekedett az olaj és a fekete arany értéke, melyek több éves csúcspont közelében tartózkodnak.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?