20 °C Budapest

Cáfol az APEH

Pénzcentrum
2004. március 19. 09:41

Az utóbbi időben néhány olyan hír látott napvilágot, amely szerint az adóhivatal a személyi jövedelemadó bevallásokban szereplő visszatérítések tekintetében, a 30 napos határidő betartásán túl, jelentős összeggel tartozik az adófizetőknek- tette közzé az APEH.

Ezek a megállapítások nem helytállóak és alapvetően téves feltételezéseken alapszanak különösen akkor, amikor az előző év hasonló időszakának adataival történik az időszakos összehasonlítás, összevetés.

A két időszak adatai az eltérő jogszabályi környezet, a különböző jogcímeken igénybe vett adókedvezmények miatt semmiképpen nem hasonlíthatók, nem vethetők össze és főleg nem alkalmasak a fent jelzett következtetések levonására.

Ilyen például az először igénybe vehető és az elmúlt évekhez képest eltérő jelentős számú Sulinet kedvezmény, amelynek ellenőrzését az adóhatóság a kereskedelmi cégek adatszolgáltatásai alapján végzi el az adózók előzetes értesítése és bevonása nélkül.

Az adóhivatal számára a törvény 30 napos határidőt biztosít a bevallások nyilvántartásba vételére, feldolgozására, az ellenőrzések lefolytatására, amely határidő túllépése esetén késedelmi kamat fizetési kötelezettség terheli az adóhivatalt is.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz 2004. március 12-ig 1.120.987darab személyi jövedelemadó bevallás érkezett, amelyből 1.031.443 darabot dolgozott fel és ellenőrzött le. Ez a szám 27 százalékkal meghaladja az előző év hasonló időszakát.

Internetes programmal 409.989 darab kitöltött bevallás érkezett, ez 65 %-kal magasabb arányt jelent a tavalyihoz képest.

A feldolgozott és ellenőrzött személyi jövedelemadó bevallások közül fent jelzett időpontig 112.346 esetben történt meg a kiutalás mintegy 8,1 milliárd forint összegben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adóhivatal ez idáig 313 esetben lépte túl a törvényben biztosított 30 napos határidőt, s emiatt összesen 116.893,- Ft késedelmi kamat összeget fizetett ki.

Az adatok közlésén túl fontosnak tartjuk még megjegyezni, hogy a bevallási időszak 2004. március 22-ig tart, amely időszakon belül a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket teljesítő adózók tetszés szerinti időpontban adhatják le bevallásukat, tehát a most közölt adatok egy folyamat részadatait tartalmazzák, amely napról-napra, reményeink szerint mind a feldolgozás, mind pedig az ellenőrzés tekintetében jó ütemben változik.

Több éves tapasztalat alapján elmondható, hogy a személyi jövedelemadó bevallások csúcsidőszaka a határidőt megelőző utolsó napokra tehető.

Az adóhivatal ebben az esztendőben is kiemelt figyelmet fordít a személyi jövedelemadó bevallások fogadására, amelyet jól példáz, hogy a megyei igazgatóságok ügyfélszolgálatai ezen a napon egységesen 8.15-től 18.00-ig tartanak nyitva. Természetesen a személyi jövedelemadó bevallásokat március 22-ig postai úton is benyújthatják az érintettek

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08