Cáfol az APEH

Pénzcentrum
2004. március 19. 09:41

Az utóbbi időben néhány olyan hír látott napvilágot, amely szerint az adóhivatal a személyi jövedelemadó bevallásokban szereplő visszatérítések tekintetében, a 30 napos határidő betartásán túl, jelentős összeggel tartozik az adófizetőknek- tette közzé az APEH.

Ezek a megállapítások nem helytállóak és alapvetően téves feltételezéseken alapszanak különösen akkor, amikor az előző év hasonló időszakának adataival történik az időszakos összehasonlítás, összevetés.

A két időszak adatai az eltérő jogszabályi környezet, a különböző jogcímeken igénybe vett adókedvezmények miatt semmiképpen nem hasonlíthatók, nem vethetők össze és főleg nem alkalmasak a fent jelzett következtetések levonására.

Ilyen például az először igénybe vehető és az elmúlt évekhez képest eltérő jelentős számú Sulinet kedvezmény, amelynek ellenőrzését az adóhatóság a kereskedelmi cégek adatszolgáltatásai alapján végzi el az adózók előzetes értesítése és bevonása nélkül.

Az adóhivatal számára a törvény 30 napos határidőt biztosít a bevallások nyilvántartásba vételére, feldolgozására, az ellenőrzések lefolytatására, amely határidő túllépése esetén késedelmi kamat fizetési kötelezettség terheli az adóhivatalt is.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz 2004. március 12-ig 1.120.987darab személyi jövedelemadó bevallás érkezett, amelyből 1.031.443 darabot dolgozott fel és ellenőrzött le. Ez a szám 27 százalékkal meghaladja az előző év hasonló időszakát.

Internetes programmal 409.989 darab kitöltött bevallás érkezett, ez 65 %-kal magasabb arányt jelent a tavalyihoz képest.

A feldolgozott és ellenőrzött személyi jövedelemadó bevallások közül fent jelzett időpontig 112.346 esetben történt meg a kiutalás mintegy 8,1 milliárd forint összegben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adóhivatal ez idáig 313 esetben lépte túl a törvényben biztosított 30 napos határidőt, s emiatt összesen 116.893,- Ft késedelmi kamat összeget fizetett ki.

Az adatok közlésén túl fontosnak tartjuk még megjegyezni, hogy a bevallási időszak 2004. március 22-ig tart, amely időszakon belül a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket teljesítő adózók tetszés szerinti időpontban adhatják le bevallásukat, tehát a most közölt adatok egy folyamat részadatait tartalmazzák, amely napról-napra, reményeink szerint mind a feldolgozás, mind pedig az ellenőrzés tekintetében jó ütemben változik.

Több éves tapasztalat alapján elmondható, hogy a személyi jövedelemadó bevallások csúcsidőszaka a határidőt megelőző utolsó napokra tehető.

Az adóhivatal ebben az esztendőben is kiemelt figyelmet fordít a személyi jövedelemadó bevallások fogadására, amelyet jól példáz, hogy a megyei igazgatóságok ügyfélszolgálatai ezen a napon egységesen 8.15-től 18.00-ig tartanak nyitva. Természetesen a személyi jövedelemadó bevallásokat március 22-ig postai úton is benyújthatják az érintettek

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM