Cáfol az APEH

Pénzcentrum
2004. március 19. 09:41

Az utóbbi időben néhány olyan hír látott napvilágot, amely szerint az adóhivatal a személyi jövedelemadó bevallásokban szereplő visszatérítések tekintetében, a 30 napos határidő betartásán túl, jelentős összeggel tartozik az adófizetőknek- tette közzé az APEH.

Ezek a megállapítások nem helytállóak és alapvetően téves feltételezéseken alapszanak különösen akkor, amikor az előző év hasonló időszakának adataival történik az időszakos összehasonlítás, összevetés.

A két időszak adatai az eltérő jogszabályi környezet, a különböző jogcímeken igénybe vett adókedvezmények miatt semmiképpen nem hasonlíthatók, nem vethetők össze és főleg nem alkalmasak a fent jelzett következtetések levonására.

Ilyen például az először igénybe vehető és az elmúlt évekhez képest eltérő jelentős számú Sulinet kedvezmény, amelynek ellenőrzését az adóhatóság a kereskedelmi cégek adatszolgáltatásai alapján végzi el az adózók előzetes értesítése és bevonása nélkül.

Az adóhivatal számára a törvény 30 napos határidőt biztosít a bevallások nyilvántartásba vételére, feldolgozására, az ellenőrzések lefolytatására, amely határidő túllépése esetén késedelmi kamat fizetési kötelezettség terheli az adóhivatalt is.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz 2004. március 12-ig 1.120.987darab személyi jövedelemadó bevallás érkezett, amelyből 1.031.443 darabot dolgozott fel és ellenőrzött le. Ez a szám 27 százalékkal meghaladja az előző év hasonló időszakát.

Internetes programmal 409.989 darab kitöltött bevallás érkezett, ez 65 %-kal magasabb arányt jelent a tavalyihoz képest.

A feldolgozott és ellenőrzött személyi jövedelemadó bevallások közül fent jelzett időpontig 112.346 esetben történt meg a kiutalás mintegy 8,1 milliárd forint összegben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adóhivatal ez idáig 313 esetben lépte túl a törvényben biztosított 30 napos határidőt, s emiatt összesen 116.893,- Ft késedelmi kamat összeget fizetett ki.

Az adatok közlésén túl fontosnak tartjuk még megjegyezni, hogy a bevallási időszak 2004. március 22-ig tart, amely időszakon belül a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket teljesítő adózók tetszés szerinti időpontban adhatják le bevallásukat, tehát a most közölt adatok egy folyamat részadatait tartalmazzák, amely napról-napra, reményeink szerint mind a feldolgozás, mind pedig az ellenőrzés tekintetében jó ütemben változik.

Több éves tapasztalat alapján elmondható, hogy a személyi jövedelemadó bevallások csúcsidőszaka a határidőt megelőző utolsó napokra tehető.

Az adóhivatal ebben az esztendőben is kiemelt figyelmet fordít a személyi jövedelemadó bevallások fogadására, amelyet jól példáz, hogy a megyei igazgatóságok ügyfélszolgálatai ezen a napon egységesen 8.15-től 18.00-ig tartanak nyitva. Természetesen a személyi jövedelemadó bevallásokat március 22-ig postai úton is benyújthatják az érintettek

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?