0 °C Budapest

A magyar gazdaság több éve nem tapasztalt jó kilátásokkal bír - Kopint

Pénzcentrum
2004. március 19. 11:44

Igen kedvező trendeket lát a világgazdaság fejlődésében a Kopint-Datorg Kutatóintézet. Mind a fejlett, mind a fejlődő rész növekedése dinamikusan gyorsul. Magyarország GDP növekedése idén 3.4% körül alakulhat, mely jövőre 4.3%-ra nőhet. A gyorsuló növekedés kedvező szerkezeti változások (export és beruházások élénkülése) mellett következik be. Az infláció átlagos mértéke 2004-ben 6.6%-ot tehet ki, az államháztartási hiány GDP arányosan 5% alatt marad (4.9%).

A Kopint-Datorg szerint a magyar gazdaság több éve nem tapasztalt jó kilátásokkal bír. A reálgazdaság mutatói 2003 nyara-ősze óta folyamatosan javulnak, és a vállalatok rövid távú várakozásai is optimistábbak mint korábban. Ennek ellenére vannak még bizonytalan elemek. Az elmúlt másfél év hektikus pénzpiaci ingadozásai február közepe óta megnyugodni látszanak. A magyar gazdasági növekedés gyorsulásának az esélyei az intézet szerint kifejezetten jók.

Fontos kiemelni, hogy a gyorsuló növekedés egészségesebb szerkezet mellett következik be. A beruházások idén 5.5%-kal, jövőre 6.5%-kal bővülhetnek. Az exportnövekedés 2004-ben meghaladhatja a 15%-ot, és jövőre is igen dinamikus maradhat (12%). Az ipari termelés 9%-kal bővülhet.

A külső egyensúly javul, a külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi 4.5 mrd euróról 3.9 mrd euróra csökkenhet. Ezzel párhuzamosan a folyó mérlegben is hasonló mértékű egyenlegjavulás következhet be. Az államháztartás hiánya a GDP 4.9%-ra rúghat, mely a Pénzügyminisztériumi 4.6%-os prognózisnál valamivel magasabb. Jövőre a deficit 4%-ra mérséklődhet.

A pénzügyi piacokkal kapcsolatosan a Kopint óvatosan fogalmaz. Mindenképpen érezhető egyfajta bizalomerősödés, ugyanakkor nem tudni, hogy ez mennyire lesz tartós. Az idei EUR/HUF átlagárfolyamra az intézet prognózisa 257.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

HR BLOGGER
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrbonbon  |  2023.12.05 00:01
HOT DESKING It is an office organization system that involves multiple workers using and sharing a...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm