25 °C Budapest

A magyar gazdaság több éve nem tapasztalt jó kilátásokkal bír - Kopint

Pénzcentrum
2004. március 19. 11:44

Igen kedvező trendeket lát a világgazdaság fejlődésében a Kopint-Datorg Kutatóintézet. Mind a fejlett, mind a fejlődő rész növekedése dinamikusan gyorsul. Magyarország GDP növekedése idén 3.4% körül alakulhat, mely jövőre 4.3%-ra nőhet. A gyorsuló növekedés kedvező szerkezeti változások (export és beruházások élénkülése) mellett következik be. Az infláció átlagos mértéke 2004-ben 6.6%-ot tehet ki, az államháztartási hiány GDP arányosan 5% alatt marad (4.9%).

A Kopint-Datorg szerint a magyar gazdaság több éve nem tapasztalt jó kilátásokkal bír. A reálgazdaság mutatói 2003 nyara-ősze óta folyamatosan javulnak, és a vállalatok rövid távú várakozásai is optimistábbak mint korábban. Ennek ellenére vannak még bizonytalan elemek. Az elmúlt másfél év hektikus pénzpiaci ingadozásai február közepe óta megnyugodni látszanak. A magyar gazdasági növekedés gyorsulásának az esélyei az intézet szerint kifejezetten jók.

Fontos kiemelni, hogy a gyorsuló növekedés egészségesebb szerkezet mellett következik be. A beruházások idén 5.5%-kal, jövőre 6.5%-kal bővülhetnek. Az exportnövekedés 2004-ben meghaladhatja a 15%-ot, és jövőre is igen dinamikus maradhat (12%). Az ipari termelés 9%-kal bővülhet.

A külső egyensúly javul, a külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi 4.5 mrd euróról 3.9 mrd euróra csökkenhet. Ezzel párhuzamosan a folyó mérlegben is hasonló mértékű egyenlegjavulás következhet be. Az államháztartás hiánya a GDP 4.9%-ra rúghat, mely a Pénzügyminisztériumi 4.6%-os prognózisnál valamivel magasabb. Jövőre a deficit 4%-ra mérséklődhet.

A pénzügyi piacokkal kapcsolatosan a Kopint óvatosan fogalmaz. Mindenképpen érezhető egyfajta bizalomerősödés, ugyanakkor nem tudni, hogy ez mennyire lesz tartós. Az idei EUR/HUF átlagárfolyamra az intézet prognózisa 257.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?