21 °C Budapest

Reuters poll: csúszó euró bevezetés, hol lesz a paritás?

Pénzcentrum
2004. március 18. 09:30

Márciusban az elemzők eddigi legpesszimistább előrejelzésüket adták az euró magyarországi bevezetésére: a Reuters-felmérés konszenzusa már egyenlő esélyt ad a 2010-es dátumnak és a 2009-es csatlakozásnak. A gazdasági növekedés és az ipari termelés növekedéséről szóló előrejelzések megerősítik a növekvő optimizmust, az élénkülés üteme azonban továbbra is elmarad a kormány által remélttől. Az euró bevezetés csúszását az indokolja, hogy az elemzők szerint az államháztartási hiány és az infláció jelentősen meghaladhatja a célzott szinteket a következő két évben. Mindezzel lehet összefüggésben az is, hogy a konszenzus tovább szűkitette az ez évre várt jegybanki kamatcsökkentések mértékét: jelenleg összesen két százalékos kamatvágást vár a piac, a korábban előrevetített három százalékponttal szemben.

A márciusi felmérésben 12 elemző előrejelzéseinek eloszlása azt mutatja: a piac már egyenlő esélyt ad annak, hogy 2010-re vagy 2009-re tolódik az euró hazai bevezetése. Öt elemző várt 2009-et, öt 2010-et, két elemző szerint pedig mindkét dátum egyformán elképzelhetőnek tartotta.

Már egy hónappal ezelőtt is voltak 2010-es jóslatok, de a konszenzus 2009 volt. Egy évvel ezelőtt 2008 volt az előrejelzés, két éve pedig 2007 körül szóródtak a várakozások. Az utóbbi két évben tehát körülbelül három évet tolódott el az euró bevezetésének várt dátuma.

Az elemzők szerint ennek megfelelően a kormány a jövő hónapban várhatóan 2009-re vagy 2010-re változtatja a 2008-as céldátumot, de voltak olyan vélemények is, hogy az új cél nem egy év lesz, hanem egy időszak : vélhetően 2008-2010, vagy 2009-2010.

A legtöbb elemző csak 2005-re várja az euró előszobájába, az Európai Unió ERM-II. árfolyamrendszerébe való belépést, miután Draskovics Tibor pénzügyminiszter a közelmúltban azt nyilatkozta: Magyarorsság nem rohan az ERM-be, de nem is akar tovább várni 2005-nél.

A főként hazai elemzők konszenzusa szerint a forint új középparitását az ERM-II-ben 262.50-nél fogják meghatározni az euró ellen, tehát a jelenlegi 282.36-nál jóval erősebb szinten. A külföldi elemzők konszenzusa a múlt hónapban 280 volt.

Draskovics Tibor a Reutersnek nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a hazai elemzők 262 körüli konszenzusa közelebb lehet a valósághoz, mint a külföldiek prognosztizálta 280-as szint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az euró várt csúszását az okozhatja, hogy a gazdaság a tervezettnél lassabban halad a bevezetés "maastrichti" kritériumainak teljesítése felé.

A kritériumok szerint a 2008-as euróhoz 2006-ra - ami választási év - a GDP három százaléka alá kellene csökkenteni az államháztartás hiányát a 2004-re meg-
célzott 4.6 százalékról és kb. három százalék alá az inflációt a februárban mért 7.1-ről.

Ezzel szemben az elemzők szerint az államháztartás hiánya már idén is 0.3 százalékponttal túllövi a célt és a jövő év végén is négy százalék körül lesz. Távol került az inflációs kritérium teljesitése is: a 2005 decemberi konszenzus 15 bázisponttal emelkedett, 4.55 százalékra. Két hónappal ezelőtt még 4.3 százalék volt, és már ez is meghaladta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy százalékos célját.

A gazdaság élénkülésének jelei ugyan előrejelzéseik javítására késztették az elemzőket, ez a változás azonban a szakértők szerint nem elég gyors ahhoz, hogy a nemrégiben felfelé módosított deficitcél eléréséhez segítse a kormányt.

Az elemzői konszenzus 0.2 százalékponttal emelkedett a 2004-ben és 2005-ben várt gazdasági növekedésre (3.3 illetve 3.8 százalékra), miközben némileg javultak az ipari termelés növekedésre vonatkozó előrejelzések is. A 2004-es dinamika azonban még mindig elmarad a kormányzat által remélt 3.5 százaléktól, tehát a vártnál kevésbé segíti a költségvetési bevételeket.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm