Reuters poll: csúszó euró bevezetés, hol lesz a paritás?

Pénzcentrum
2004. március 18. 09:30

Márciusban az elemzők eddigi legpesszimistább előrejelzésüket adták az euró magyarországi bevezetésére: a Reuters-felmérés konszenzusa már egyenlő esélyt ad a 2010-es dátumnak és a 2009-es csatlakozásnak. A gazdasági növekedés és az ipari termelés növekedéséről szóló előrejelzések megerősítik a növekvő optimizmust, az élénkülés üteme azonban továbbra is elmarad a kormány által remélttől. Az euró bevezetés csúszását az indokolja, hogy az elemzők szerint az államháztartási hiány és az infláció jelentősen meghaladhatja a célzott szinteket a következő két évben. Mindezzel lehet összefüggésben az is, hogy a konszenzus tovább szűkitette az ez évre várt jegybanki kamatcsökkentések mértékét: jelenleg összesen két százalékos kamatvágást vár a piac, a korábban előrevetített három százalékponttal szemben.

A márciusi felmérésben 12 elemző előrejelzéseinek eloszlása azt mutatja: a piac már egyenlő esélyt ad annak, hogy 2010-re vagy 2009-re tolódik az euró hazai bevezetése. Öt elemző várt 2009-et, öt 2010-et, két elemző szerint pedig mindkét dátum egyformán elképzelhetőnek tartotta.

Már egy hónappal ezelőtt is voltak 2010-es jóslatok, de a konszenzus 2009 volt. Egy évvel ezelőtt 2008 volt az előrejelzés, két éve pedig 2007 körül szóródtak a várakozások. Az utóbbi két évben tehát körülbelül három évet tolódott el az euró bevezetésének várt dátuma.

Az elemzők szerint ennek megfelelően a kormány a jövő hónapban várhatóan 2009-re vagy 2010-re változtatja a 2008-as céldátumot, de voltak olyan vélemények is, hogy az új cél nem egy év lesz, hanem egy időszak : vélhetően 2008-2010, vagy 2009-2010.

A legtöbb elemző csak 2005-re várja az euró előszobájába, az Európai Unió ERM-II. árfolyamrendszerébe való belépést, miután Draskovics Tibor pénzügyminiszter a közelmúltban azt nyilatkozta: Magyarorsság nem rohan az ERM-be, de nem is akar tovább várni 2005-nél.

A főként hazai elemzők konszenzusa szerint a forint új középparitását az ERM-II-ben 262.50-nél fogják meghatározni az euró ellen, tehát a jelenlegi 282.36-nál jóval erősebb szinten. A külföldi elemzők konszenzusa a múlt hónapban 280 volt.

Draskovics Tibor a Reutersnek nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a hazai elemzők 262 körüli konszenzusa közelebb lehet a valósághoz, mint a külföldiek prognosztizálta 280-as szint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az euró várt csúszását az okozhatja, hogy a gazdaság a tervezettnél lassabban halad a bevezetés "maastrichti" kritériumainak teljesítése felé.

A kritériumok szerint a 2008-as euróhoz 2006-ra - ami választási év - a GDP három százaléka alá kellene csökkenteni az államháztartás hiányát a 2004-re meg-
célzott 4.6 százalékról és kb. három százalék alá az inflációt a februárban mért 7.1-ről.

Ezzel szemben az elemzők szerint az államháztartás hiánya már idén is 0.3 százalékponttal túllövi a célt és a jövő év végén is négy százalék körül lesz. Távol került az inflációs kritérium teljesitése is: a 2005 decemberi konszenzus 15 bázisponttal emelkedett, 4.55 százalékra. Két hónappal ezelőtt még 4.3 százalék volt, és már ez is meghaladta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy százalékos célját.

A gazdaság élénkülésének jelei ugyan előrejelzéseik javítására késztették az elemzőket, ez a változás azonban a szakértők szerint nem elég gyors ahhoz, hogy a nemrégiben felfelé módosított deficitcél eléréséhez segítse a kormányt.

Az elemzői konszenzus 0.2 százalékponttal emelkedett a 2004-ben és 2005-ben várt gazdasági növekedésre (3.3 illetve 3.8 százalékra), miközben némileg javultak az ipari termelés növekedésre vonatkozó előrejelzések is. A 2004-es dinamika azonban még mindig elmarad a kormányzat által remélt 3.5 százaléktól, tehát a vártnál kevésbé segíti a költségvetési bevételeket.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM