23 °C Budapest

Reuters poll: csúszó euró bevezetés, hol lesz a paritás?

Pénzcentrum
2004. március 18. 09:30

Márciusban az elemzők eddigi legpesszimistább előrejelzésüket adták az euró magyarországi bevezetésére: a Reuters-felmérés konszenzusa már egyenlő esélyt ad a 2010-es dátumnak és a 2009-es csatlakozásnak. A gazdasági növekedés és az ipari termelés növekedéséről szóló előrejelzések megerősítik a növekvő optimizmust, az élénkülés üteme azonban továbbra is elmarad a kormány által remélttől. Az euró bevezetés csúszását az indokolja, hogy az elemzők szerint az államháztartási hiány és az infláció jelentősen meghaladhatja a célzott szinteket a következő két évben. Mindezzel lehet összefüggésben az is, hogy a konszenzus tovább szűkitette az ez évre várt jegybanki kamatcsökkentések mértékét: jelenleg összesen két százalékos kamatvágást vár a piac, a korábban előrevetített három százalékponttal szemben.

A márciusi felmérésben 12 elemző előrejelzéseinek eloszlása azt mutatja: a piac már egyenlő esélyt ad annak, hogy 2010-re vagy 2009-re tolódik az euró hazai bevezetése. Öt elemző várt 2009-et, öt 2010-et, két elemző szerint pedig mindkét dátum egyformán elképzelhetőnek tartotta.

Már egy hónappal ezelőtt is voltak 2010-es jóslatok, de a konszenzus 2009 volt. Egy évvel ezelőtt 2008 volt az előrejelzés, két éve pedig 2007 körül szóródtak a várakozások. Az utóbbi két évben tehát körülbelül három évet tolódott el az euró bevezetésének várt dátuma.

Az elemzők szerint ennek megfelelően a kormány a jövő hónapban várhatóan 2009-re vagy 2010-re változtatja a 2008-as céldátumot, de voltak olyan vélemények is, hogy az új cél nem egy év lesz, hanem egy időszak : vélhetően 2008-2010, vagy 2009-2010.

A legtöbb elemző csak 2005-re várja az euró előszobájába, az Európai Unió ERM-II. árfolyamrendszerébe való belépést, miután Draskovics Tibor pénzügyminiszter a közelmúltban azt nyilatkozta: Magyarorsság nem rohan az ERM-be, de nem is akar tovább várni 2005-nél.

A főként hazai elemzők konszenzusa szerint a forint új középparitását az ERM-II-ben 262.50-nél fogják meghatározni az euró ellen, tehát a jelenlegi 282.36-nál jóval erősebb szinten. A külföldi elemzők konszenzusa a múlt hónapban 280 volt.

Draskovics Tibor a Reutersnek nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a hazai elemzők 262 körüli konszenzusa közelebb lehet a valósághoz, mint a külföldiek prognosztizálta 280-as szint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az euró várt csúszását az okozhatja, hogy a gazdaság a tervezettnél lassabban halad a bevezetés "maastrichti" kritériumainak teljesítése felé.

A kritériumok szerint a 2008-as euróhoz 2006-ra - ami választási év - a GDP három százaléka alá kellene csökkenteni az államháztartás hiányát a 2004-re meg-
célzott 4.6 százalékról és kb. három százalék alá az inflációt a februárban mért 7.1-ről.

Ezzel szemben az elemzők szerint az államháztartás hiánya már idén is 0.3 százalékponttal túllövi a célt és a jövő év végén is négy százalék körül lesz. Távol került az inflációs kritérium teljesitése is: a 2005 decemberi konszenzus 15 bázisponttal emelkedett, 4.55 százalékra. Két hónappal ezelőtt még 4.3 százalék volt, és már ez is meghaladta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy százalékos célját.

A gazdaság élénkülésének jelei ugyan előrejelzéseik javítására késztették az elemzőket, ez a változás azonban a szakértők szerint nem elég gyors ahhoz, hogy a nemrégiben felfelé módosított deficitcél eléréséhez segítse a kormányt.

Az elemzői konszenzus 0.2 százalékponttal emelkedett a 2004-ben és 2005-ben várt gazdasági növekedésre (3.3 illetve 3.8 százalékra), miközben némileg javultak az ipari termelés növekedésre vonatkozó előrejelzések is. A 2004-es dinamika azonban még mindig elmarad a kormányzat által remélt 3.5 százaléktól, tehát a vártnál kevésbé segíti a költségvetési bevételeket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?