PSZÁF a teljes körű ügyfél-azonosítási kötelezettségről

Pénzcentrum
2004. március 18. 11:07

2003 februárjában a Parlament elfogadta az új pénzmosás elleni törvényt azzal, hogy a hiányos adatokkal rendelkező ügyfeleknek 2003. december 31-ig teljes körűen azonosítaniuk kell magukat a törvény hatálya alá eső szolgáltatóknál - tette közzé a PSZÁF.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2003 augusztusában a Magyar Bankszövetséggel szoros együttműködésben hívta fel erre az ügyfelek figyelmét. A szakma és a szolgáltatók ügyfeleinek jelentős erőfeszítései ellenére ez a határidő rövidnek bizonyult, ezért az Országgyűlés ezt a határidőt egyhangúan meghosszabbította 2004. április 1-ig, egyúttal jelentős gyakorlati könnyítésként lehetővé téve a képviselő útján történő azonosítást is.

A hazai pénzügyi szektor versenyképességének megőrzése érdekében és az ügyfelek érdekeinek szem előtt tartásával újabb törvénymódosítási folyamat indult el a szakma, a Pénzügyminisztérium (PM) és a PSZÁF részvételével. A PSZÁF információi szerint azonban a pénzmosás elleni törvénnyel kapcsolatos - szakértők által több héten keresztül egyeztetett - törvénymódosítási javaslatok egyelőre mégsem kerülnek az Országgyűlés elé.

A pénzügyi szolgáltatók a hatályban lévő törvény szerint minden ügyfelüket teljes körűen azonosítaniuk kell 2004. április 1-ig. Ezért a PSZÁF a PM-mel egyetértésben ismételten felhívja az összes érintett intézmény figyelmét a hatályos, többször módosított törvény betartására, az ügyfél-azonosítási kötelezettség mielőbbi maradéktalan elvégzésére.

Mindaddig ugyanis, amíg a vonatkozó törvény nem módosul, a PSZÁF, mint jogalkalmazó (és nem jogalkotó) szerv, nem tehet mást, mint megköveteli a hatályos jogszabályok betartását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hatályos törvény értelmében a pénzügyi szolgáltató 2004. április 1-jét követően köteles az ügyleti megbízás teljesítését megtagadni, ha az ügyféllel a törvény hatályba lépése előtt létesített üzleti kapcsolatot, és az ügyfél a szolgáltató írásbeli értesítése ellenére sem jelent meg személyesen vagy képviselő útján azonosítás céljából (és a törvény által előírt adatai nem állnak rendelkezésre). A felügyelet ennek végrehajtását 2004. áprilistól fokozottan fogja figyelemmel kísérni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?