22 °C Budapest

PSZÁF a teljes körű ügyfél-azonosítási kötelezettségről

Pénzcentrum
2004. március 18. 11:07

2003 februárjában a Parlament elfogadta az új pénzmosás elleni törvényt azzal, hogy a hiányos adatokkal rendelkező ügyfeleknek 2003. december 31-ig teljes körűen azonosítaniuk kell magukat a törvény hatálya alá eső szolgáltatóknál - tette közzé a PSZÁF.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2003 augusztusában a Magyar Bankszövetséggel szoros együttműködésben hívta fel erre az ügyfelek figyelmét. A szakma és a szolgáltatók ügyfeleinek jelentős erőfeszítései ellenére ez a határidő rövidnek bizonyult, ezért az Országgyűlés ezt a határidőt egyhangúan meghosszabbította 2004. április 1-ig, egyúttal jelentős gyakorlati könnyítésként lehetővé téve a képviselő útján történő azonosítást is.

A hazai pénzügyi szektor versenyképességének megőrzése érdekében és az ügyfelek érdekeinek szem előtt tartásával újabb törvénymódosítási folyamat indult el a szakma, a Pénzügyminisztérium (PM) és a PSZÁF részvételével. A PSZÁF információi szerint azonban a pénzmosás elleni törvénnyel kapcsolatos - szakértők által több héten keresztül egyeztetett - törvénymódosítási javaslatok egyelőre mégsem kerülnek az Országgyűlés elé.

A pénzügyi szolgáltatók a hatályban lévő törvény szerint minden ügyfelüket teljes körűen azonosítaniuk kell 2004. április 1-ig. Ezért a PSZÁF a PM-mel egyetértésben ismételten felhívja az összes érintett intézmény figyelmét a hatályos, többször módosított törvény betartására, az ügyfél-azonosítási kötelezettség mielőbbi maradéktalan elvégzésére.

Mindaddig ugyanis, amíg a vonatkozó törvény nem módosul, a PSZÁF, mint jogalkalmazó (és nem jogalkotó) szerv, nem tehet mást, mint megköveteli a hatályos jogszabályok betartását.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hatályos törvény értelmében a pénzügyi szolgáltató 2004. április 1-jét követően köteles az ügyleti megbízás teljesítését megtagadni, ha az ügyféllel a törvény hatályba lépése előtt létesített üzleti kapcsolatot, és az ügyfél a szolgáltató írásbeli értesítése ellenére sem jelent meg személyesen vagy képviselő útján azonosítás céljából (és a törvény által előírt adatai nem állnak rendelkezésre). A felügyelet ennek végrehajtását 2004. áprilistól fokozottan fogja figyelemmel kísérni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?