20 °C Budapest

Szaúd-Arábia: Megfér együtt a tőzsde és a korona?

Pénzcentrum
2004. március 17. 10:30

Szaúd-Arábiáról keveseknek jutna eszébe a szárnyaló tőzsde és a gazdaság dinamikus fellendülése, a Business Week összeállítása azonban alapjaiban változtathatja meg az arab ország megítélését. Szaúd-Arábiáról elsősorban a terrorizmusra és a királysággal szembeni szélsőséges iszlám erőkre asszociál a legtöbb európai. A feszültségeknek látható jelei meg is mutatkoznak: a polgárháború elkerülése után a főváros területe blokádokkal és ellenőrzőpontokkal tarkított, a feszült légkörben azonban bizakodásra adhat okot a meglehetősen magas szintű gazdasági aktivitás. Ez persze részben a drága olajnak tudható be, de a kormány magánszektort ösztönző lépései is meghozni látszanak gyümölcsüket. A szaúdi vezetők jól látják a problémát, amikor az erősödő gazdaság révén igyekeznek gyógyírt találni a magas munkanélküliség és a szociális feszültségek problémáira, melyek egytől-egyig az iszlám militánsok malmára hajtják a vizet.

A gazdasági fellendülésről elsősorban az ország tőzsdéjének teljesítményéből következtethetünk. A szaúdi részvénypiac indikátora pedig szemernyi okot sem ad kétkedésre: az összes szaúdi részvényt tartalmazó index 76%-kal erősödött a 2003-as esztendő folyamán. Idén immár további 10%-os gyarapodást tudhatnak maguk mögött a részvények. A legjelentősebb papírok közül a Saudi Telecom 149%-os pluszban zárta az elmúlt évet, főként a dinamikus keresletnövekedés okozta optimizmus következtében. A prosperáló társaságok körébe tartozik a petrolkémiai exportőr Saudi Arabian Basic Industries és a Saudi Electricity is.

Az arab ország elemzői szerint a tőzsdét elsősorban a legnagyobb vállalatok profitnövekedése hajtotta. Míg a GDP éves szinten 6.4%-os ütemben növekszik, a legnagyobb 20 társaság (akik a tőzsde kapitalizációjának több mint 90%-át adják) profitja átlagosan 80%-kal emelkedett a tavalyi évben. Az idei esztendő tekintetében a növekedési lehetőségeket mérlegre tevő vélemények 20 és 40% között szóródnak.

A legerősebb vállalatok felemelkedése mögött elsősorban a gyorsan növő, fiatal népesség áll, akik a gyorsételektől az elektronikáig minden iránt komoly keresletet támasztanak. A szaúdi városok forgalma már reggel 7 órakor óriási és az emberek egyre kevésbé félnek késő estig kint maradni, így az elegáns bevásárlóközpontok látogatottsága is szignifikáns növekedést mutat.

Az iraki háború kapcsán a királyság elemzői örömüket fejezték ki, hogy a konfliktus gyors lefolyású volt, így nem hatott ki negatívan a szomszédos országokra, sőt a vártnál könnyebb győzelem újabb lökést adott a szaúdi piacnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Saudi American Bank közgazdásza szerint hosszú idő után idén végre emelkedni fog a vállalati hitelállomány is. Ennek legfőbb oka abban keresendő, hogy hamarosan aláírásra kerülnek a gázfeltárásról, energiáról és víztisztításról szóló egyezségek, melyek kapcsán dollár milliárdok áramlanak majd az arab országba, szinte minden terület vállalkozásait segítve. Az optimizmus tehát kézzel fogható.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM