12 °C Budapest

Szaúd-Arábia: Megfér együtt a tőzsde és a korona?

Pénzcentrum
2004. március 17. 10:30

Szaúd-Arábiáról keveseknek jutna eszébe a szárnyaló tőzsde és a gazdaság dinamikus fellendülése, a Business Week összeállítása azonban alapjaiban változtathatja meg az arab ország megítélését. Szaúd-Arábiáról elsősorban a terrorizmusra és a királysággal szembeni szélsőséges iszlám erőkre asszociál a legtöbb európai. A feszültségeknek látható jelei meg is mutatkoznak: a polgárháború elkerülése után a főváros területe blokádokkal és ellenőrzőpontokkal tarkított, a feszült légkörben azonban bizakodásra adhat okot a meglehetősen magas szintű gazdasági aktivitás. Ez persze részben a drága olajnak tudható be, de a kormány magánszektort ösztönző lépései is meghozni látszanak gyümölcsüket. A szaúdi vezetők jól látják a problémát, amikor az erősödő gazdaság révén igyekeznek gyógyírt találni a magas munkanélküliség és a szociális feszültségek problémáira, melyek egytől-egyig az iszlám militánsok malmára hajtják a vizet.

A gazdasági fellendülésről elsősorban az ország tőzsdéjének teljesítményéből következtethetünk. A szaúdi részvénypiac indikátora pedig szemernyi okot sem ad kétkedésre: az összes szaúdi részvényt tartalmazó index 76%-kal erősödött a 2003-as esztendő folyamán. Idén immár további 10%-os gyarapodást tudhatnak maguk mögött a részvények. A legjelentősebb papírok közül a Saudi Telecom 149%-os pluszban zárta az elmúlt évet, főként a dinamikus keresletnövekedés okozta optimizmus következtében. A prosperáló társaságok körébe tartozik a petrolkémiai exportőr Saudi Arabian Basic Industries és a Saudi Electricity is.

Az arab ország elemzői szerint a tőzsdét elsősorban a legnagyobb vállalatok profitnövekedése hajtotta. Míg a GDP éves szinten 6.4%-os ütemben növekszik, a legnagyobb 20 társaság (akik a tőzsde kapitalizációjának több mint 90%-át adják) profitja átlagosan 80%-kal emelkedett a tavalyi évben. Az idei esztendő tekintetében a növekedési lehetőségeket mérlegre tevő vélemények 20 és 40% között szóródnak.

A legerősebb vállalatok felemelkedése mögött elsősorban a gyorsan növő, fiatal népesség áll, akik a gyorsételektől az elektronikáig minden iránt komoly keresletet támasztanak. A szaúdi városok forgalma már reggel 7 órakor óriási és az emberek egyre kevésbé félnek késő estig kint maradni, így az elegáns bevásárlóközpontok látogatottsága is szignifikáns növekedést mutat.

Az iraki háború kapcsán a királyság elemzői örömüket fejezték ki, hogy a konfliktus gyors lefolyású volt, így nem hatott ki negatívan a szomszédos országokra, sőt a vártnál könnyebb győzelem újabb lökést adott a szaúdi piacnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Saudi American Bank közgazdásza szerint hosszú idő után idén végre emelkedni fog a vállalati hitelállomány is. Ennek legfőbb oka abban keresendő, hogy hamarosan aláírásra kerülnek a gázfeltárásról, energiáról és víztisztításról szóló egyezségek, melyek kapcsán dollár milliárdok áramlanak majd az arab országba, szinte minden terület vállalkozásait segítve. Az optimizmus tehát kézzel fogható.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?