Szaúd-Arábia: Megfér együtt a tőzsde és a korona?

Pénzcentrum
2004. március 17. 10:30

Szaúd-Arábiáról keveseknek jutna eszébe a szárnyaló tőzsde és a gazdaság dinamikus fellendülése, a Business Week összeállítása azonban alapjaiban változtathatja meg az arab ország megítélését. Szaúd-Arábiáról elsősorban a terrorizmusra és a királysággal szembeni szélsőséges iszlám erőkre asszociál a legtöbb európai. A feszültségeknek látható jelei meg is mutatkoznak: a polgárháború elkerülése után a főváros területe blokádokkal és ellenőrzőpontokkal tarkított, a feszült légkörben azonban bizakodásra adhat okot a meglehetősen magas szintű gazdasági aktivitás. Ez persze részben a drága olajnak tudható be, de a kormány magánszektort ösztönző lépései is meghozni látszanak gyümölcsüket. A szaúdi vezetők jól látják a problémát, amikor az erősödő gazdaság révén igyekeznek gyógyírt találni a magas munkanélküliség és a szociális feszültségek problémáira, melyek egytől-egyig az iszlám militánsok malmára hajtják a vizet.

A gazdasági fellendülésről elsősorban az ország tőzsdéjének teljesítményéből következtethetünk. A szaúdi részvénypiac indikátora pedig szemernyi okot sem ad kétkedésre: az összes szaúdi részvényt tartalmazó index 76%-kal erősödött a 2003-as esztendő folyamán. Idén immár további 10%-os gyarapodást tudhatnak maguk mögött a részvények. A legjelentősebb papírok közül a Saudi Telecom 149%-os pluszban zárta az elmúlt évet, főként a dinamikus keresletnövekedés okozta optimizmus következtében. A prosperáló társaságok körébe tartozik a petrolkémiai exportőr Saudi Arabian Basic Industries és a Saudi Electricity is.

Az arab ország elemzői szerint a tőzsdét elsősorban a legnagyobb vállalatok profitnövekedése hajtotta. Míg a GDP éves szinten 6.4%-os ütemben növekszik, a legnagyobb 20 társaság (akik a tőzsde kapitalizációjának több mint 90%-át adják) profitja átlagosan 80%-kal emelkedett a tavalyi évben. Az idei esztendő tekintetében a növekedési lehetőségeket mérlegre tevő vélemények 20 és 40% között szóródnak.

A legerősebb vállalatok felemelkedése mögött elsősorban a gyorsan növő, fiatal népesség áll, akik a gyorsételektől az elektronikáig minden iránt komoly keresletet támasztanak. A szaúdi városok forgalma már reggel 7 órakor óriási és az emberek egyre kevésbé félnek késő estig kint maradni, így az elegáns bevásárlóközpontok látogatottsága is szignifikáns növekedést mutat.

Az iraki háború kapcsán a királyság elemzői örömüket fejezték ki, hogy a konfliktus gyors lefolyású volt, így nem hatott ki negatívan a szomszédos országokra, sőt a vártnál könnyebb győzelem újabb lökést adott a szaúdi piacnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Saudi American Bank közgazdásza szerint hosszú idő után idén végre emelkedni fog a vállalati hitelállomány is. Ennek legfőbb oka abban keresendő, hogy hamarosan aláírásra kerülnek a gázfeltárásról, energiáról és víztisztításról szóló egyezségek, melyek kapcsán dollár milliárdok áramlanak majd az arab országba, szinte minden terület vállalkozásait segítve. Az optimizmus tehát kézzel fogható.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?