25 °C Budapest

MOL: változik-e a kép a PKN-Lotos Group fúzió esetén

Pénzcentrum
2004. március 17. 08:54

A héten jelentették be Lengyelországban, hogy ismét napirendre került a PKN Orlen és a Lotos Group (korábban Gdanski Finomító) egyesülése. Recycling: új ötlet már nincs a lengyel olajipar átalakítására, így a korábbiak kerülnek újra feldolgozásra. A fő kérdés, hogy változik-e a MOL esélye a sikeres szövetség alapításra a PKN-nel?

Mint ismeretes a MOL és a PKN tavaly novemberben kezdték meg a tárgyalásokat a stratégiai szövetség kialakítására, melynek végcélja 5 éven belül a teljes fúzió. A két félnék kevesebb mint 45 napja van a tárgyalások lezárására, ugyanis az EU csatlakozást követően a vállalati szövetségek kialakítása lényegesen nehezebb lesz az uniós szabályozás keretei között.

Vajon ténylegesen új hír-e a MOL számára a PKN és a Lotos potenciális egyesülése? Nem tudjuk, az igen és a nem válasz esetén sem lennénk meglepődve. Csupán remélni lehet, hogy a lengyel olajipari szappanopera írói a MOL-lal már korábban megosztották ezen tervet.
A PKN-Lotos egyesülés kivitelezése esetén a lengyel fél csupán a méretek miatt nagy valószínűséggel új, számára kedvezőbb árazási struktúrát ajánlana a MOL-nak. Kérdés, hogy a MOL számára hol a határ, még árazási oldalon létrejövő megállapodás esetén is fel szabad-e vállalnia a lengyel "vegyes páros" működésének professzionális szintre emelését.

Egy biztos. Ma a PKN-nel zajló tárgyalásokat tekintik a befektetők a legnagyobb kockázati tényezőnek. Minden bizonnyal kedvező fogadtatása lenne piaci oldalon, ha a PKN szövetség nem jönne létre. Ellenkező esetben igen stabil érvrendszerrel kell a MOL menedzsmentnek április végén a befektetők elé állnia.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?