Először ülésezett a kibővült Európai Bizottság

Pénzcentrum
2004. március 17. 09:00

Kedden először ülésezett az új tagállamokból jelölt biztosokkal együtt az Európai Bizottság. A legfontosabb téma a terrorizmus elleni harc volt.

Egyfajta főpróbaként kedden munkaülést tartott az Európai Bizottság, ahol a tíz jelölt leendő biuztosai is részt vettek. A testület létszáma hivatalosan csak május 1-e után növekszik 30 főre, ennek ellenére most megkezdték a felkészülést a tíz új uniós biztos fogadására. Balázs Péter magyar jelölt a magyarorszag.hu tudósítójának jóhangulatú, kötetlen tanácskozásról számolt be, ahol a legfontosabb téma a terrorizmus elleni harc volt.

Balázs Péter a munkaülésen két témát ajánlott a bizottság figyelmébe. Az egyik a munkavállalás: ugyanis semmilyen bizonyíték nem támasztja alá a tagállamok azon aggodalmát, hogy a keleti államokból hatalmas emberáradat indul meg majd a nyugatiakba a bővítés után. Ezért arra sincs szükség, hogy a régiek korlátozzák a munkavállalás lehetőségét. A bizottság egyébként a tagállamoktól eltérően osztja hazánk álláspontját.

A másik téma az alkotmányozás volt. Balázs szerint a bizottságnak mindent meg kell tennie azért, hogy újra kezdődjenek az EU új alaptörvényéről folyó, tavaly abbamaradt tárgyalások.

Az Európai Unió honlapján már magyar nyelven is elérhetők egyes információk. Az internetes cím:

http://europa.eu.int

Az Európai Bizottság végzi a napi munkát az Európai Unióban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jogszabály-javaslatokat készít, amelyeket benyújt az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak. A Bizottság ellenőrzi az EU-döntések helyes végrehajtását, s ellenőrzi az EU-pénzek elköltését. A Bizottság ellenőrzi az alapszerződések és a közösségi jogszabályok betartását is.

Az Európai Bizottság 20 tagból áll (ez a szám 2004-ben megnő). A Bizottság munkáját 24,000 köztisztviselő segíti. A Bizottság elnökét a tagországok választják; az Európai Parlament jóváhagyja azt. A többi bizottsági tagot a tagországok kormányai jelölik az új elnökkel egyetértésben. A végső döntést a Parlament hozza meg. A Bizottságot öt évre nevezik ki, de a Parlament szükség esetén visszahívhatja.

A Bizottság a tagállamok kormányaitól függetlenül hozza meg döntéseit. Munkatársai Brüsszelben és Luxemburgban dolgoznak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm