32 °C Budapest

Először ülésezett a kibővült Európai Bizottság

Pénzcentrum
2004. március 17. 09:00

Kedden először ülésezett az új tagállamokból jelölt biztosokkal együtt az Európai Bizottság. A legfontosabb téma a terrorizmus elleni harc volt.

Egyfajta főpróbaként kedden munkaülést tartott az Európai Bizottság, ahol a tíz jelölt leendő biuztosai is részt vettek. A testület létszáma hivatalosan csak május 1-e után növekszik 30 főre, ennek ellenére most megkezdték a felkészülést a tíz új uniós biztos fogadására. Balázs Péter magyar jelölt a magyarorszag.hu tudósítójának jóhangulatú, kötetlen tanácskozásról számolt be, ahol a legfontosabb téma a terrorizmus elleni harc volt.

Balázs Péter a munkaülésen két témát ajánlott a bizottság figyelmébe. Az egyik a munkavállalás: ugyanis semmilyen bizonyíték nem támasztja alá a tagállamok azon aggodalmát, hogy a keleti államokból hatalmas emberáradat indul meg majd a nyugatiakba a bővítés után. Ezért arra sincs szükség, hogy a régiek korlátozzák a munkavállalás lehetőségét. A bizottság egyébként a tagállamoktól eltérően osztja hazánk álláspontját.

A másik téma az alkotmányozás volt. Balázs szerint a bizottságnak mindent meg kell tennie azért, hogy újra kezdődjenek az EU új alaptörvényéről folyó, tavaly abbamaradt tárgyalások.

Az Európai Unió honlapján már magyar nyelven is elérhetők egyes információk. Az internetes cím:

http://europa.eu.int

Az Európai Bizottság végzi a napi munkát az Európai Unióban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jogszabály-javaslatokat készít, amelyeket benyújt az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak. A Bizottság ellenőrzi az EU-döntések helyes végrehajtását, s ellenőrzi az EU-pénzek elköltését. A Bizottság ellenőrzi az alapszerződések és a közösségi jogszabályok betartását is.

Az Európai Bizottság 20 tagból áll (ez a szám 2004-ben megnő). A Bizottság munkáját 24,000 köztisztviselő segíti. A Bizottság elnökét a tagországok választják; az Európai Parlament jóváhagyja azt. A többi bizottsági tagot a tagországok kormányai jelölik az új elnökkel egyetértésben. A végső döntést a Parlament hozza meg. A Bizottságot öt évre nevezik ki, de a Parlament szükség esetén visszahívhatja.

A Bizottság a tagállamok kormányaitól függetlenül hozza meg döntéseit. Munkatársai Brüsszelben és Luxemburgban dolgoznak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?