24 °C Budapest

2004. január 1-jén életbe lépett a számviteli törvény módosítása

Pénzcentrum
2004. március 17. 14:03

A Deloitte felmérése szerint a számviteli törvény módosítását Magyarországon 96%-os értetlenség övezi. Ezért rendezett a cég szemináriumot, melynek témája a számviteli törvény legújabb változtatása volt.

A számviteli törvény legutóbbi módosítása, (2003. LXXV.) elsősorban a pénzügyi instrumentumok (eszközök és kötelezettségek) valós értéken történő értékelését vezeti be a szabályok közé. Ezen eszközök és kötelezettségek köre szélesebbé vált, valamint a jogalkotó új besorolást is előír.

A törvény módosításának célja az EU-hoz történő csatlakozásból eredő jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése, valamint, hogy a 1606/2000 számú (EK) rendelet szerint a nemzetközi számviteli standardokat (IAS/IFRS) minden tőzsdei cégnek alkalmazni kell 2005. január 1-től konszolidált beszámolójának összeállításakor.

A jogszabályban számos és jelentős az új definíció, illetve szép számban fordulnak elő más törvényekre való utalások is, amelyek ugyancsak megnehezítik a megértést.

A számviteli törvény legutóbbi módosítása elsősorban nem a könyvelőket, hanem a pénzügyi vezetőket, döntéshozókat érinti. A vezetés dönti el például, hogy a vállalkozás él-e a valós értéken való értékelés lehetőségével, valamint vezetésnek kell meghatároznia, hogy az adott pénzügyi instrumentumot hova sorolja be - ez egyben azt is meghatározza, hogy hogyan kell / lehet az adott eszközt értékelni, valamint, hogy az értékelés hatása az eredményben, vagy közvetlenül a saját tőkében jelentkezik.

A pénzügyi eszközöket - függően attól, hogy milyen céllal történt a beszerzésük - valós értéken, vagy beszerzési értéken kell értékelni.
A kereskedési célú eszközöket valós értéken kell értékelni, az értékesítési különbözetet az eredményágon nyereségként, vagy veszteségként kell elszámolni.

Az értékesíthető pénzügyi eszközöket valós értéken lehet - nem kötelező - értékelni. Az értékelési különbözet elszámolása tőkében az értékelési tartalékkal szemben történik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az átminősítésre és egyes pénzügyi instrumentumok értékesítésére is szigorú szabályok vonatkoznak.

A jogszabály meghatározza a fedezeti és a nem fedezeti típusú ügyletek számviteli fogalmát is. Számviteli szempontból vannak valós érték cash-flow és külföldi gazdálkodó szervezetében lévő nettó befektetés fedezeti ügyletek.

A jogszabály 2004. január elsejétől hatályos, azonban a valós értéken való értékelésre már a 2003-as beszámolóban is lehetőség van. A könyvvizsgálóknak a legnagyobb feladatot a pénzügyi instrumentumok teljes körű feltárása, besorolásuk, a valós érték meghatározása, valamint a kapcsolódó könyvelés helyességének megítélése jelenti.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?