4 °C Budapest

2004. január 1-jén életbe lépett a számviteli törvény módosítása

Pénzcentrum
2004. március 17. 14:03

A Deloitte felmérése szerint a számviteli törvény módosítását Magyarországon 96%-os értetlenség övezi. Ezért rendezett a cég szemináriumot, melynek témája a számviteli törvény legújabb változtatása volt.

A számviteli törvény legutóbbi módosítása, (2003. LXXV.) elsősorban a pénzügyi instrumentumok (eszközök és kötelezettségek) valós értéken történő értékelését vezeti be a szabályok közé. Ezen eszközök és kötelezettségek köre szélesebbé vált, valamint a jogalkotó új besorolást is előír.

A törvény módosításának célja az EU-hoz történő csatlakozásból eredő jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése, valamint, hogy a 1606/2000 számú (EK) rendelet szerint a nemzetközi számviteli standardokat (IAS/IFRS) minden tőzsdei cégnek alkalmazni kell 2005. január 1-től konszolidált beszámolójának összeállításakor.

A jogszabályban számos és jelentős az új definíció, illetve szép számban fordulnak elő más törvényekre való utalások is, amelyek ugyancsak megnehezítik a megértést.

A számviteli törvény legutóbbi módosítása elsősorban nem a könyvelőket, hanem a pénzügyi vezetőket, döntéshozókat érinti. A vezetés dönti el például, hogy a vállalkozás él-e a valós értéken való értékelés lehetőségével, valamint vezetésnek kell meghatároznia, hogy az adott pénzügyi instrumentumot hova sorolja be - ez egyben azt is meghatározza, hogy hogyan kell / lehet az adott eszközt értékelni, valamint, hogy az értékelés hatása az eredményben, vagy közvetlenül a saját tőkében jelentkezik.

A pénzügyi eszközöket - függően attól, hogy milyen céllal történt a beszerzésük - valós értéken, vagy beszerzési értéken kell értékelni.
A kereskedési célú eszközöket valós értéken kell értékelni, az értékesítési különbözetet az eredményágon nyereségként, vagy veszteségként kell elszámolni.

Az értékesíthető pénzügyi eszközöket valós értéken lehet - nem kötelező - értékelni. Az értékelési különbözet elszámolása tőkében az értékelési tartalékkal szemben történik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az átminősítésre és egyes pénzügyi instrumentumok értékesítésére is szigorú szabályok vonatkoznak.

A jogszabály meghatározza a fedezeti és a nem fedezeti típusú ügyletek számviteli fogalmát is. Számviteli szempontból vannak valós érték cash-flow és külföldi gazdálkodó szervezetében lévő nettó befektetés fedezeti ügyletek.

A jogszabály 2004. január elsejétől hatályos, azonban a valós értéken való értékelésre már a 2003-as beszámolóban is lehetőség van. A könyvvizsgálóknak a legnagyobb feladatot a pénzügyi instrumentumok teljes körű feltárása, besorolásuk, a valós érték meghatározása, valamint a kapcsolódó könyvelés helyességének megítélése jelenti.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem