15 °C Budapest

2004. január 1-jén életbe lépett a számviteli törvény módosítása

Pénzcentrum
2004. március 17. 14:03

A Deloitte felmérése szerint a számviteli törvény módosítását Magyarországon 96%-os értetlenség övezi. Ezért rendezett a cég szemináriumot, melynek témája a számviteli törvény legújabb változtatása volt.

A számviteli törvény legutóbbi módosítása, (2003. LXXV.) elsősorban a pénzügyi instrumentumok (eszközök és kötelezettségek) valós értéken történő értékelését vezeti be a szabályok közé. Ezen eszközök és kötelezettségek köre szélesebbé vált, valamint a jogalkotó új besorolást is előír.

A törvény módosításának célja az EU-hoz történő csatlakozásból eredő jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése, valamint, hogy a 1606/2000 számú (EK) rendelet szerint a nemzetközi számviteli standardokat (IAS/IFRS) minden tőzsdei cégnek alkalmazni kell 2005. január 1-től konszolidált beszámolójának összeállításakor.

A jogszabályban számos és jelentős az új definíció, illetve szép számban fordulnak elő más törvényekre való utalások is, amelyek ugyancsak megnehezítik a megértést.

A számviteli törvény legutóbbi módosítása elsősorban nem a könyvelőket, hanem a pénzügyi vezetőket, döntéshozókat érinti. A vezetés dönti el például, hogy a vállalkozás él-e a valós értéken való értékelés lehetőségével, valamint vezetésnek kell meghatároznia, hogy az adott pénzügyi instrumentumot hova sorolja be - ez egyben azt is meghatározza, hogy hogyan kell / lehet az adott eszközt értékelni, valamint, hogy az értékelés hatása az eredményben, vagy közvetlenül a saját tőkében jelentkezik.

A pénzügyi eszközöket - függően attól, hogy milyen céllal történt a beszerzésük - valós értéken, vagy beszerzési értéken kell értékelni.
A kereskedési célú eszközöket valós értéken kell értékelni, az értékesítési különbözetet az eredményágon nyereségként, vagy veszteségként kell elszámolni.

Az értékesíthető pénzügyi eszközöket valós értéken lehet - nem kötelező - értékelni. Az értékelési különbözet elszámolása tőkében az értékelési tartalékkal szemben történik.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az átminősítésre és egyes pénzügyi instrumentumok értékesítésére is szigorú szabályok vonatkoznak.

A jogszabály meghatározza a fedezeti és a nem fedezeti típusú ügyletek számviteli fogalmát is. Számviteli szempontból vannak valós érték cash-flow és külföldi gazdálkodó szervezetében lévő nettó befektetés fedezeti ügyletek.

A jogszabály 2004. január elsejétől hatályos, azonban a valós értéken való értékelésre már a 2003-as beszámolóban is lehetőség van. A könyvvizsgálóknak a legnagyobb feladatot a pénzügyi instrumentumok teljes körű feltárása, besorolásuk, a valós érték meghatározása, valamint a kapcsolódó könyvelés helyességének megítélése jelenti.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?