11 °C Budapest

2004. január 1-jén életbe lépett a számviteli törvény módosítása

Pénzcentrum
2004. március 17. 14:03

A Deloitte felmérése szerint a számviteli törvény módosítását Magyarországon 96%-os értetlenség övezi. Ezért rendezett a cég szemináriumot, melynek témája a számviteli törvény legújabb változtatása volt.

A számviteli törvény legutóbbi módosítása, (2003. LXXV.) elsősorban a pénzügyi instrumentumok (eszközök és kötelezettségek) valós értéken történő értékelését vezeti be a szabályok közé. Ezen eszközök és kötelezettségek köre szélesebbé vált, valamint a jogalkotó új besorolást is előír.

A törvény módosításának célja az EU-hoz történő csatlakozásból eredő jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése, valamint, hogy a 1606/2000 számú (EK) rendelet szerint a nemzetközi számviteli standardokat (IAS/IFRS) minden tőzsdei cégnek alkalmazni kell 2005. január 1-től konszolidált beszámolójának összeállításakor.

A jogszabályban számos és jelentős az új definíció, illetve szép számban fordulnak elő más törvényekre való utalások is, amelyek ugyancsak megnehezítik a megértést.

A számviteli törvény legutóbbi módosítása elsősorban nem a könyvelőket, hanem a pénzügyi vezetőket, döntéshozókat érinti. A vezetés dönti el például, hogy a vállalkozás él-e a valós értéken való értékelés lehetőségével, valamint vezetésnek kell meghatároznia, hogy az adott pénzügyi instrumentumot hova sorolja be - ez egyben azt is meghatározza, hogy hogyan kell / lehet az adott eszközt értékelni, valamint, hogy az értékelés hatása az eredményben, vagy közvetlenül a saját tőkében jelentkezik.

A pénzügyi eszközöket - függően attól, hogy milyen céllal történt a beszerzésük - valós értéken, vagy beszerzési értéken kell értékelni.
A kereskedési célú eszközöket valós értéken kell értékelni, az értékesítési különbözetet az eredményágon nyereségként, vagy veszteségként kell elszámolni.

Az értékesíthető pénzügyi eszközöket valós értéken lehet - nem kötelező - értékelni. Az értékelési különbözet elszámolása tőkében az értékelési tartalékkal szemben történik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az átminősítésre és egyes pénzügyi instrumentumok értékesítésére is szigorú szabályok vonatkoznak.

A jogszabály meghatározza a fedezeti és a nem fedezeti típusú ügyletek számviteli fogalmát is. Számviteli szempontból vannak valós érték cash-flow és külföldi gazdálkodó szervezetében lévő nettó befektetés fedezeti ügyletek.

A jogszabály 2004. január elsejétől hatályos, azonban a valós értéken való értékelésre már a 2003-as beszámolóban is lehetőség van. A könyvvizsgálóknak a legnagyobb feladatot a pénzügyi instrumentumok teljes körű feltárása, besorolásuk, a valós érték meghatározása, valamint a kapcsolódó könyvelés helyességének megítélése jelenti.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?