22 °C Budapest

Kökény Mihály árfolyamelemzése: a Richter és az Egis Madrid miatt esett

Pénzcentrum
2004. március 16. 08:27

Kökény Mihály egészségügyi miniszter és a gyógyszerárak- támogatások frontján kialakult krízis (bár ez a szó tilalmi listán lehet) változatlanul napirenden maradt az elmúlt három napban is. A minisztérium a gyártóknak adott ultimátum határidejét múlt hét péntek estéről kedd estére tolta ki. Mindez azonban feltehetően semmit nem változtatott a gyártók álláspontján, a küzdelem várhatóan még a mai napon, vagy holnap kiélesedik. Nem hiszünk benne, hogy az egészségügyi kormányzat koncepciója a jelenlegi formában keresztül vihető, ennek ellenére a gyógyszerrészvényekre feltehetően ma sem vár túl kedvező kereskedés. Kökény Mihály egyébként egy kisebb árfolyam elemzést is adott a hétvégén a Richter és az Egis árfolyamzuhanásával kapcsolatban.

Kökény szerint a két tőzsdei gyógyszergyár részvényei a madridi merénylet miatt estek, s a tőzsdén egyébként sem szokatlanok a jelentős árfolyam kilengések. Úgy véljük ezen állítás értékelésével nem érdemes a billentyűzetet koptatni.

Még egyszer röviden az ultimátumról:
1., a gyártók vagy befizetik az általuk realizált bevétel 15%-át a gyógyszer kasszába, vagy
2., a minisztérium a jelenleginél 15%-kal alacsonyabb szinten befagyasztja az árakat

Kökény szerint a 170 gyártóból mintegy 10-20 társaság fogja az "önkéntes" befizetést választani, s ezen cégek számára - mivel optikailag nem csökken a hazai ár - az export pozíciók sem romlanak.

Mindkét megoldási javaslat a jelenlegi, strukturálisan torz rendszert konzerválja, s a csökkenő árakon keresztül a hazai gyógyszerfogyasztás növekedéséhez vezet, mely a kassza ismételt deficit emelkedését váltja ki.
Saját farkába harap a kígyó: kíváncsiak lennénk a tekintetekre annak felismerésekor, hogy a 85%-ra csökkentett árból újabb 5-10%-ot kell faragni a gyártóknak a tervezett hiány fenntartásához.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem