Kökény Mihály árfolyamelemzése: a Richter és az Egis Madrid miatt esett

Pénzcentrum
2004. március 16. 08:27

Kökény Mihály egészségügyi miniszter és a gyógyszerárak- támogatások frontján kialakult krízis (bár ez a szó tilalmi listán lehet) változatlanul napirenden maradt az elmúlt három napban is. A minisztérium a gyártóknak adott ultimátum határidejét múlt hét péntek estéről kedd estére tolta ki. Mindez azonban feltehetően semmit nem változtatott a gyártók álláspontján, a küzdelem várhatóan még a mai napon, vagy holnap kiélesedik. Nem hiszünk benne, hogy az egészségügyi kormányzat koncepciója a jelenlegi formában keresztül vihető, ennek ellenére a gyógyszerrészvényekre feltehetően ma sem vár túl kedvező kereskedés. Kökény Mihály egyébként egy kisebb árfolyam elemzést is adott a hétvégén a Richter és az Egis árfolyamzuhanásával kapcsolatban.

Kökény szerint a két tőzsdei gyógyszergyár részvényei a madridi merénylet miatt estek, s a tőzsdén egyébként sem szokatlanok a jelentős árfolyam kilengések. Úgy véljük ezen állítás értékelésével nem érdemes a billentyűzetet koptatni.

Még egyszer röviden az ultimátumról:
1., a gyártók vagy befizetik az általuk realizált bevétel 15%-át a gyógyszer kasszába, vagy
2., a minisztérium a jelenleginél 15%-kal alacsonyabb szinten befagyasztja az árakat

Kökény szerint a 170 gyártóból mintegy 10-20 társaság fogja az "önkéntes" befizetést választani, s ezen cégek számára - mivel optikailag nem csökken a hazai ár - az export pozíciók sem romlanak.

Mindkét megoldási javaslat a jelenlegi, strukturálisan torz rendszert konzerválja, s a csökkenő árakon keresztül a hazai gyógyszerfogyasztás növekedéséhez vezet, mely a kassza ismételt deficit emelkedését váltja ki.
Saját farkába harap a kígyó: kíváncsiak lennénk a tekintetekre annak felismerésekor, hogy a 85%-ra csökkentett árból újabb 5-10%-ot kell faragni a gyártóknak a tervezett hiány fenntartásához.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?