27 °C Budapest

Ingadozik a GKI konjunktúra-indexe

Pénzcentrum
2004. március 16. 10:57

A januári romlás után februárban kissé tovább csökkent a GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások most szinte nem változtak, de 1999 őszén voltak utoljára ilyen pesszimisták. Az üzleti várakozások februári romlása se jelentős, ugyanakkor e szférára 2003 közepe óta összességében az optimizmus erősödése a jellemző. E két ellentétes irányú változás hatására a GKI konjunktúra-indexe egy éve ingadozik.

Az ipari várakozások romlása februárban főleg a következő háromhavi termelési szint pesszimista megítélése miatt történt, de az előző negyedév termeléséről alkotott vélemény is kedvezőtlenebb lett. A rendelésállományt azonban nem ítélték rosszabbnak az ipari vezetők, mint januárban, sőt az exporté még javult is. Az építőiparban is rosszabb a januárinál az elmúlt háromhavi termelés szintjéről alkotott kép, de a rendelésállományé és a várható létszámé kissé kedvezőbb lett. A kereskedelem élénkebbnek érzett rendelései összességében emelték a kereskedelmi bizalmi indexet.

A fogyasztói várakozások - a parlamenti választások által motivált gazdaságpolitikai ciklusnak megfelelően - a 2002. nyár végi csúcs után sokat estek, de 2003 ősze óta nem sokat változtak. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket februárban a januárinál érezhetően rosszabbnak látták, s a következő 12 hónapban további enyhe romlást vártak. Februárban az előző havinál valamivel magasabb ütemű áremelkedést érzékeltek, ezzel szemben a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik kissé mérséklődtek. Emellett a munkanélküliség további enyhe csökkenésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve nem változott az előző havihoz képest, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások kissé pesszimistábbak lettek. Valamelyest emelkedett viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem