25 °C Budapest

Ingadozik a GKI konjunktúra-indexe

Pénzcentrum
2004. március 16. 10:57

A januári romlás után februárban kissé tovább csökkent a GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások most szinte nem változtak, de 1999 őszén voltak utoljára ilyen pesszimisták. Az üzleti várakozások februári romlása se jelentős, ugyanakkor e szférára 2003 közepe óta összességében az optimizmus erősödése a jellemző. E két ellentétes irányú változás hatására a GKI konjunktúra-indexe egy éve ingadozik.

Az ipari várakozások romlása februárban főleg a következő háromhavi termelési szint pesszimista megítélése miatt történt, de az előző negyedév termeléséről alkotott vélemény is kedvezőtlenebb lett. A rendelésállományt azonban nem ítélték rosszabbnak az ipari vezetők, mint januárban, sőt az exporté még javult is. Az építőiparban is rosszabb a januárinál az elmúlt háromhavi termelés szintjéről alkotott kép, de a rendelésállományé és a várható létszámé kissé kedvezőbb lett. A kereskedelem élénkebbnek érzett rendelései összességében emelték a kereskedelmi bizalmi indexet.

A fogyasztói várakozások - a parlamenti választások által motivált gazdaságpolitikai ciklusnak megfelelően - a 2002. nyár végi csúcs után sokat estek, de 2003 ősze óta nem sokat változtak. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket februárban a januárinál érezhetően rosszabbnak látták, s a következő 12 hónapban további enyhe romlást vártak. Februárban az előző havinál valamivel magasabb ütemű áremelkedést érzékeltek, ezzel szemben a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik kissé mérséklődtek. Emellett a munkanélküliség további enyhe csökkenésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve nem változott az előző havihoz képest, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások kissé pesszimistábbak lettek. Valamelyest emelkedett viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?