Fotex esettanulmány: bennfentesek előnyben - az árfolyamemelkedés érdekességei

Pénzcentrum
2004. március 16. 10:30

A Fotex árfolyama közel 60%-ot emelkedett az elmúlt hetekben. A villámgyors emelkedést semmilyen hivatalos tájékoztatás nem kísérte. Többször, több formában is megkerestük a társaságot kérdéseinkkel. Egy nyilvános céghez képest meglehetősen szokatlanul még annyira sem méltattak, hogy "az igényelt információ nem nyilvános", kereken kijelentették, hogy "nincs miről beszélni". Zéró befektetői

kapcsolattartás, zéró nyilvános tájékoztatás...

A töretlen árfolyam emelkedés láttán érdemesnek tartottuk megvizsgálni, hogy a 2000 elején tapasztalt rally folyamán mikor tett közzé hivatalos tájékoztatást a Fotex. Kérjük nem meglepődni: 175%-os emelkedést követően. A tanulság: kérjük türelmesen várjanak, még csak 60%-nál tartunk...

Már elméleti szinten is meglehetősen aggályosnak tartjuk, hogy egy tőzsdei társaságnak lehetetlen kérdéseket feltenni, ráadásul a negyedéves gyorsjelentésből sem hámozhatóak ki kulcsfontosságú tényezők. (A Westel szolgáltatásokhoz kapcsolódó értékesítési hálózatért fizetett ellenérték számszerű konkretizálása (1.5 mrd Ft) miért szerepel a Matáv és miért nem szerepel a Fotex gyorsjelentésében?)

Úgy véljük, hogy a jelentős forgalom és árfolyam emelkedéshez kapcsolódóan nem a Portfolio.hu lehetett az egyetlen, mely megkereste a Fotexet, ennek ellenére információ, nyilatkozat sehol, semmilyen formában nem jelent meg.

Számunkra teljesen konkrétan felmerül a kérdés, hogy vizsgálandó-e felügyeleti, vagy tőzsdei részről a Fotex tájékoztatási gyakorlata, az ugyanis egyértelműen a bennfentes kereskedésnek kedvez. A piacon már hosszabb ideje hallani pletykákat, de a vállalat nem nyilatkozik. Az árfolyam 60%-ot emelkedett, az átlagos napi forgalom 4.5-szeresére ugrott, de a társaság nem nyilatkozik.

A 2000-es rally tanulságai:

2000 elején két hónap leforgása alatt 90 Ft-ról (2000. január 4.) 248 Ft-ra (2000. március 10.) emelkedett a Fotex hihetetlenül megugró forgalom mellett. A társaság a nyilvánosság számára ekkor adott először tájékoztatást:

  • belépés az amerikai piacra

  • internetes együttműködés a Matávval

  • megejelenés az interneten (e-business, kiskereskedelem)

  • Bob Dole, korábbi amerikai szenátor elfogadta a Fotex felkérését igazgatósági posztra

  • Bob Dole az Ajka Kristály termékeinek amerikai bevezetését fogja segíteni

  • az amerikai piacon elérhető profit a hazai 5-10-szerese

  • "az elmúlt időszak emelkedése ellenére a részvények alulértékeltek" !!!

(Még árfolyam értékelést is kaptak a befektetők.)


A bejelentések:

2000.03.10: Gyökeres változások előtt a Fotex
2000.03.13: További Fotex tájékoztatások
2000.04.10: Közép-kelet-európai portál a Fotex-től, későbbiekben önállósodó internetes cégek (2)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bejelentés előtt megnövekedett forgalom és árfolyam egyértelművé tette, hogy az információ már korábban egyes befektetők rendelkezésére állt.

A bejelentést követően az árfolyam 434 Ft-ig emelkedett. Tehát végül is kijelenthetjük, hogy a bejelentésig kivárók sem jártak rosszul, maradt még kakaó a papírban.
Az objektivitás kedvéért érdemesnek tartjuk megjegyezni, hogy az árfolyamemelkedés egy része a 2000 eleji internet boomhoz volt köthető, minden olyan társaság részvénye emelkedett, melynek a tevékenysége kötődött valamilyen formában az internethez. Ez azonban nem a kizárólagos ok, hiszen a Matáv az akkori rallyban nem emelkedett több mint 300%-ot.

Rally előtt saját részvény vásárlások

A rally megindulása előtt 1999 decemberében az alábbi saját részvény tranzakciókat hajtotta végre a Fotex. Saját részvény vételi megbízások:
1999. november 30-án: 31,140 db
1999. december 1-én: 8,693 db
1999. december 3-án: 12,760 db
1999 december 15-én: 76,908 db
1999. december 16-án: 20,000 db

No comment.
Talán csak annyi; mivel január 1. elmúlt törvényileg tiltott a saját részvény vásárlás az éves rendes közgyűlésig.

Hol tartunk most?

S végül vessünk egy pillantást a jelenlegi árfolyam szárnyalásra. És várjunk, és várjunk, és várjunk... Az információ előbb-utóbb meglesz. Fő a türelem.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm