Bizonytalan alapokon a forint erősödése (BoA: 290 Ft/eurós célárfolyam)

Pénzcentrum
2004. március 16. 15:08

Az elmúlt évi gyengülés illetve jelentős ingadozások után érdemi erősödés következett be a forint árfolyamában az elmúlt hetekben. A Reuters által megkérdezett külföldi piaci elemzők azonban úgy vélik, hogy a folyamatok igen bizonytalan alapzatra épülnek, az erősödés mögött inkább forró pénz mind hosszú távú befektetések állnak.

A forró pénz jelentős része a kamatkülönbözet kihasználására jött be, a 12.5%-os alapkamat melletti hozamok igen vonzóak. A forint az év eleje óta kb. 3.5%-ot erősödött, ugyanakkor ez csak némileg kompenzálta a tavalyi kb. 9%-os leértékelődést.

A tőkebeáramlás megindulásában jelentős szerepet játszott az új pénzügyminiszter személye, illetve az általa meghirdetett takarékossági intézkedések. Ennek ellenére a legtöbb nagybefektető eddig inkább a kivárást választotta. A befektetők a program konkrét megvalósulására kíváncsiak, a pénzügyminiszter illetve a kormány mennyire lesz elkötelezett a meghirdetett lépések mellett.

Michel Aubenas, az Axa Investment Managers portfóliókezelője szerint a dolgok jó irányba haladnak, ugynakkor a problémák jelentős része továbbra is jelen van. Az inflációs kilátások kedvezőtlenek.

A Bank of America elemzője szerint is elsősorban a spekulánsok veszik a forintot illetve a forinteszközöket. A hosszú távú befektetők részéről egyelőre nincs igazi érdeklődés. A spekulánsok ugyanakkor komoly veszélyt jelenthetnek abból a szempontból, hogy ha a költségvetési ígéretek csak ígéretek maradnak, hamar kivonják a pénzt, mely a forint érdemi gyengülését okozhatja. A BoA elemzője 1-3 hónapon belül 260 Ft/euró köré várja az árfolyamot, a 12 hónapos célárfolyam pedig 290 Ft/euró.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hazai fizetőeszköz a mai napon gyengült, a kereskedés 255 Ft/euró körül zajlik a korábbi 253 Ft/euró körüli szintekkel szemben.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?