14 °C Budapest

Bizonytalan alapokon a forint erősödése (BoA: 290 Ft/eurós célárfolyam)

Pénzcentrum
2004. március 16. 15:08

Az elmúlt évi gyengülés illetve jelentős ingadozások után érdemi erősödés következett be a forint árfolyamában az elmúlt hetekben. A Reuters által megkérdezett külföldi piaci elemzők azonban úgy vélik, hogy a folyamatok igen bizonytalan alapzatra épülnek, az erősödés mögött inkább forró pénz mind hosszú távú befektetések állnak.

A forró pénz jelentős része a kamatkülönbözet kihasználására jött be, a 12.5%-os alapkamat melletti hozamok igen vonzóak. A forint az év eleje óta kb. 3.5%-ot erősödött, ugyanakkor ez csak némileg kompenzálta a tavalyi kb. 9%-os leértékelődést.

A tőkebeáramlás megindulásában jelentős szerepet játszott az új pénzügyminiszter személye, illetve az általa meghirdetett takarékossági intézkedések. Ennek ellenére a legtöbb nagybefektető eddig inkább a kivárást választotta. A befektetők a program konkrét megvalósulására kíváncsiak, a pénzügyminiszter illetve a kormány mennyire lesz elkötelezett a meghirdetett lépések mellett.

Michel Aubenas, az Axa Investment Managers portfóliókezelője szerint a dolgok jó irányba haladnak, ugynakkor a problémák jelentős része továbbra is jelen van. Az inflációs kilátások kedvezőtlenek.

A Bank of America elemzője szerint is elsősorban a spekulánsok veszik a forintot illetve a forinteszközöket. A hosszú távú befektetők részéről egyelőre nincs igazi érdeklődés. A spekulánsok ugyanakkor komoly veszélyt jelenthetnek abból a szempontból, hogy ha a költségvetési ígéretek csak ígéretek maradnak, hamar kivonják a pénzt, mely a forint érdemi gyengülését okozhatja. A BoA elemzője 1-3 hónapon belül 260 Ft/euró köré várja az árfolyamot, a 12 hónapos célárfolyam pedig 290 Ft/euró.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazai fizetőeszköz a mai napon gyengült, a kereskedés 255 Ft/euró körül zajlik a korábbi 253 Ft/euró körüli szintekkel szemben.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM