Bizonytalan alapokon a forint erősödése (BoA: 290 Ft/eurós célárfolyam)

Pénzcentrum
2004. március 16. 15:08

Az elmúlt évi gyengülés illetve jelentős ingadozások után érdemi erősödés következett be a forint árfolyamában az elmúlt hetekben. A Reuters által megkérdezett külföldi piaci elemzők azonban úgy vélik, hogy a folyamatok igen bizonytalan alapzatra épülnek, az erősödés mögött inkább forró pénz mind hosszú távú befektetések állnak.

A forró pénz jelentős része a kamatkülönbözet kihasználására jött be, a 12.5%-os alapkamat melletti hozamok igen vonzóak. A forint az év eleje óta kb. 3.5%-ot erősödött, ugyanakkor ez csak némileg kompenzálta a tavalyi kb. 9%-os leértékelődést.

A tőkebeáramlás megindulásában jelentős szerepet játszott az új pénzügyminiszter személye, illetve az általa meghirdetett takarékossági intézkedések. Ennek ellenére a legtöbb nagybefektető eddig inkább a kivárást választotta. A befektetők a program konkrét megvalósulására kíváncsiak, a pénzügyminiszter illetve a kormány mennyire lesz elkötelezett a meghirdetett lépések mellett.

Michel Aubenas, az Axa Investment Managers portfóliókezelője szerint a dolgok jó irányba haladnak, ugynakkor a problémák jelentős része továbbra is jelen van. Az inflációs kilátások kedvezőtlenek.

A Bank of America elemzője szerint is elsősorban a spekulánsok veszik a forintot illetve a forinteszközöket. A hosszú távú befektetők részéről egyelőre nincs igazi érdeklődés. A spekulánsok ugyanakkor komoly veszélyt jelenthetnek abból a szempontból, hogy ha a költségvetési ígéretek csak ígéretek maradnak, hamar kivonják a pénzt, mely a forint érdemi gyengülését okozhatja. A BoA elemzője 1-3 hónapon belül 260 Ft/euró köré várja az árfolyamot, a 12 hónapos célárfolyam pedig 290 Ft/euró.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hazai fizetőeszköz a mai napon gyengült, a kereskedés 255 Ft/euró körül zajlik a korábbi 253 Ft/euró körüli szintekkel szemben.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
hrdoktor  |  2024.05.07 10:13
Életmódtanácsadók és laikusok körében gyakran elhangzik: a pozitív gondolkodás nemcsak a pszichés ál...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem