28 °C Budapest

Bizonytalan alapokon a forint erősödése (BoA: 290 Ft/eurós célárfolyam)

Pénzcentrum
2004. március 16. 15:08

Az elmúlt évi gyengülés illetve jelentős ingadozások után érdemi erősödés következett be a forint árfolyamában az elmúlt hetekben. A Reuters által megkérdezett külföldi piaci elemzők azonban úgy vélik, hogy a folyamatok igen bizonytalan alapzatra épülnek, az erősödés mögött inkább forró pénz mind hosszú távú befektetések állnak.

A forró pénz jelentős része a kamatkülönbözet kihasználására jött be, a 12.5%-os alapkamat melletti hozamok igen vonzóak. A forint az év eleje óta kb. 3.5%-ot erősödött, ugyanakkor ez csak némileg kompenzálta a tavalyi kb. 9%-os leértékelődést.

A tőkebeáramlás megindulásában jelentős szerepet játszott az új pénzügyminiszter személye, illetve az általa meghirdetett takarékossági intézkedések. Ennek ellenére a legtöbb nagybefektető eddig inkább a kivárást választotta. A befektetők a program konkrét megvalósulására kíváncsiak, a pénzügyminiszter illetve a kormány mennyire lesz elkötelezett a meghirdetett lépések mellett.

Michel Aubenas, az Axa Investment Managers portfóliókezelője szerint a dolgok jó irányba haladnak, ugynakkor a problémák jelentős része továbbra is jelen van. Az inflációs kilátások kedvezőtlenek.

A Bank of America elemzője szerint is elsősorban a spekulánsok veszik a forintot illetve a forinteszközöket. A hosszú távú befektetők részéről egyelőre nincs igazi érdeklődés. A spekulánsok ugyanakkor komoly veszélyt jelenthetnek abból a szempontból, hogy ha a költségvetési ígéretek csak ígéretek maradnak, hamar kivonják a pénzt, mely a forint érdemi gyengülését okozhatja. A BoA elemzője 1-3 hónapon belül 260 Ft/euró köré várja az árfolyamot, a 12 hónapos célárfolyam pedig 290 Ft/euró.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hazai fizetőeszköz a mai napon gyengült, a kereskedés 255 Ft/euró körül zajlik a korábbi 253 Ft/euró körüli szintekkel szemben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?