Vártnál 100 m euróval kisebb hiány a folyó fizetési mérlegben

Pénzcentrum
2004. március 12. 08:37

2004. januárban 163 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg, mely kb. 100 m euróval alacsonyabb a Reuters által számított 260 m eurós piaci konszenzusnál. A hiány mértéke kisebb az előző évi januárinál is.

A szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint tovább folytatódott a 2003. második félévben elkezdődött hiánycsökkenés . A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában 2004. januárban is a 2003 második félévétől megfigyelhető, csökkenő tendenciájú áruforgalmi hiány játszott döntő szerepet . A jövedelmek és a viszonzatlan átutalások egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott januárban is. A vizsgált hónapban az adósságot nem generáló tőketételeknél - a közvetlen tőkebefektetésekhez kapcsolódó 96 millió euró forrásbeáramlás és 205 millió euró forráskiáramlás mellett - összességében a nettó forráskiáramlás 138 millió euró volt.

A külkereskedelmi mérleg hiánya mindössze 44 m eurót tett ki. Az exportnövekedés az importnál továbbra is gyorsabb volt, a kivitel 9%-kal, a behozatal 7%-kal nőtt euróban. Tavaly januárban a hiány 100m eurót tett ki.


A szolgáltatásoknál kiemelhető, hogy az idegenforgalom egyenelege mindössze 18 m euró volt, ami több mint 50 m euróval kisebb mint a tavaly januári. A jövedelmek egyenlege valamivel kedvezőbb volt az egy évvel korábbinál, az adósságszolgálati tételek most alacsonyabbak voltak.

A folyó mérleg egyenelege így 163 m euró lett a tavaly januári 200 m-val szemben. A hiányt teljes mértékben adósság típusú tőkével kellett finanszírozni, nem adóssággeneráló tételeknél 138 m euró volt a nettó kiáramlás. Míg a hazánkba áramló FDI megközelítette a 100 m eurót, addig a magyar vállalatok több mint 200 m eurót ruháztak be külföldön. A portfóliótőke (tőzsdei észvény) soron 28 m eurós nettó eladás mutatkozott.

Az év egészére a piaci elemzők 4.2 mrd eurós hiányt várnak. Ez még a régi módszertan szerint készült becslés. A visszaforgatott jövedelmekkel csökkentett folyó mérleg egyeneleget márciustól publikálja a jegybank.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tegnapi vártnál kedvezőbb inflációs adatokkal a viszonylag kedvező folyó mérleg egyenleg további kedvező változásokat generálhat a forint- és az állampapírpiacon.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm