Vártnál 100 m euróval kisebb hiány a folyó fizetési mérlegben

Pénzcentrum
2004. március 12. 08:37

2004. januárban 163 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg, mely kb. 100 m euróval alacsonyabb a Reuters által számított 260 m eurós piaci konszenzusnál. A hiány mértéke kisebb az előző évi januárinál is.

A szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint tovább folytatódott a 2003. második félévben elkezdődött hiánycsökkenés . A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában 2004. januárban is a 2003 második félévétől megfigyelhető, csökkenő tendenciájú áruforgalmi hiány játszott döntő szerepet . A jövedelmek és a viszonzatlan átutalások egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott januárban is. A vizsgált hónapban az adósságot nem generáló tőketételeknél - a közvetlen tőkebefektetésekhez kapcsolódó 96 millió euró forrásbeáramlás és 205 millió euró forráskiáramlás mellett - összességében a nettó forráskiáramlás 138 millió euró volt.

A külkereskedelmi mérleg hiánya mindössze 44 m eurót tett ki. Az exportnövekedés az importnál továbbra is gyorsabb volt, a kivitel 9%-kal, a behozatal 7%-kal nőtt euróban. Tavaly januárban a hiány 100m eurót tett ki.


A szolgáltatásoknál kiemelhető, hogy az idegenforgalom egyenelege mindössze 18 m euró volt, ami több mint 50 m euróval kisebb mint a tavaly januári. A jövedelmek egyenlege valamivel kedvezőbb volt az egy évvel korábbinál, az adósságszolgálati tételek most alacsonyabbak voltak.

A folyó mérleg egyenelege így 163 m euró lett a tavaly januári 200 m-val szemben. A hiányt teljes mértékben adósság típusú tőkével kellett finanszírozni, nem adóssággeneráló tételeknél 138 m euró volt a nettó kiáramlás. Míg a hazánkba áramló FDI megközelítette a 100 m eurót, addig a magyar vállalatok több mint 200 m eurót ruháztak be külföldön. A portfóliótőke (tőzsdei észvény) soron 28 m eurós nettó eladás mutatkozott.

Az év egészére a piaci elemzők 4.2 mrd eurós hiányt várnak. Ez még a régi módszertan szerint készült becslés. A visszaforgatott jövedelmekkel csökkentett folyó mérleg egyeneleget márciustól publikálja a jegybank.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tegnapi vártnál kedvezőbb inflációs adatokkal a viszonylag kedvező folyó mérleg egyenleg további kedvező változásokat generálhat a forint- és az állampapírpiacon.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?