29 °C Budapest

Vártnál 100 m euróval kisebb hiány a folyó fizetési mérlegben

Pénzcentrum
2004. március 12. 08:37

2004. januárban 163 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg, mely kb. 100 m euróval alacsonyabb a Reuters által számított 260 m eurós piaci konszenzusnál. A hiány mértéke kisebb az előző évi januárinál is.

A szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint tovább folytatódott a 2003. második félévben elkezdődött hiánycsökkenés . A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában 2004. januárban is a 2003 második félévétől megfigyelhető, csökkenő tendenciájú áruforgalmi hiány játszott döntő szerepet . A jövedelmek és a viszonzatlan átutalások egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott januárban is. A vizsgált hónapban az adósságot nem generáló tőketételeknél - a közvetlen tőkebefektetésekhez kapcsolódó 96 millió euró forrásbeáramlás és 205 millió euró forráskiáramlás mellett - összességében a nettó forráskiáramlás 138 millió euró volt.

A külkereskedelmi mérleg hiánya mindössze 44 m eurót tett ki. Az exportnövekedés az importnál továbbra is gyorsabb volt, a kivitel 9%-kal, a behozatal 7%-kal nőtt euróban. Tavaly januárban a hiány 100m eurót tett ki.


A szolgáltatásoknál kiemelhető, hogy az idegenforgalom egyenelege mindössze 18 m euró volt, ami több mint 50 m euróval kisebb mint a tavaly januári. A jövedelmek egyenlege valamivel kedvezőbb volt az egy évvel korábbinál, az adósságszolgálati tételek most alacsonyabbak voltak.

A folyó mérleg egyenelege így 163 m euró lett a tavaly januári 200 m-val szemben. A hiányt teljes mértékben adósság típusú tőkével kellett finanszírozni, nem adóssággeneráló tételeknél 138 m euró volt a nettó kiáramlás. Míg a hazánkba áramló FDI megközelítette a 100 m eurót, addig a magyar vállalatok több mint 200 m eurót ruháztak be külföldön. A portfóliótőke (tőzsdei észvény) soron 28 m eurós nettó eladás mutatkozott.

Az év egészére a piaci elemzők 4.2 mrd eurós hiányt várnak. Ez még a régi módszertan szerint készült becslés. A visszaforgatott jövedelmekkel csökkentett folyó mérleg egyeneleget márciustól publikálja a jegybank.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tegnapi vártnál kedvezőbb inflációs adatokkal a viszonylag kedvező folyó mérleg egyenleg további kedvező változásokat generálhat a forint- és az állampapírpiacon.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm