31 °C Budapest

Pannonplast: egy panama véget ért - eltakarították a szekrényből kihullott csontvázat

Pénzcentrum
2004. március 12. 10:47

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy 2003. áprilisában a legnagyobb közgyűlési csata előtt a Pannonplast értékesítette saját részvényeit. Azóta sokszor firtatták, hogy az eladás ellenértéke nem folyt be teljes egészében, de ezt a Pannonplast soha nem ismerte el.

Ma egy csontváz a nyilvánosság előtt is kiesett a szekrényből, még szerencse, hogy az új igazgatóság már eltakarította. A társaság közleményéből kiderül, hogy a saját részvény értékesítés nem volt a legtranszparensebb folyamat a cég életében. Emlékeztetőül: A tavaly április közgyűlés erőviszonyai nagyon kiegyenlítettek voltak, az értékesített 124 ezer saját részvény komoly szerepet játszott a végjátékban.

A Pannonplast közleményéből sok minden kiderül:
2003. április 17-én a Pannonplast tájékoztatta befektetőit arról, hogy 124.281 darab saját tulajdonában álló részvényt értékesített tőzsdén kívül. Az Igazgatóság az ügyvezetést tőzsdei értékesítésre hatalmazta fel. Az értékesítés tőzsdei kereskedésen kívül, 1.600,-Ft/részvény áron , halasztott fizetéssel történt meg. A részvénycsomag ellenértéke azonban 2004. március 1-ig csak részben folyt be a Pannonplasthoz.

A kialakult helyzetben a menedzsment, a tranzakció mielőbbi pénzügyi lezárását, a halasztott fizetési konstrukcióból származó kockázat megszüntetését és az értékesítésből származó bevétel optimalizálását, valamint annak azonnali befolyását tartotta elsődleges prioritásnak.

A fenti szempontok alapján a társaság szerződésben biztosított jogával élve intézkedett a vételár hátralék pénzügyi rendezése érdekében, melynek eredményeként a részvények vételárából a teljes fennmaradt követelés, 109,7 millió Ft a mai napon a Pannonplasthoz befolyt. A társaság összes bevétele a tranzakcióból 174,2 millió Ft volt, mely 1.402 Ft/részvény átlagárnak felel meg . A részvények értékesítéséből a társaságot 2003-ban nagyságrendileg az eredeti eladási ár (1.600,-Ft/részvény) és a tényleges vételár befolyás (1.402,-Ft) közötti különbség, azaz 24,6 millió Ft veszteség érte , melynek elszámolása a nemzetközi számviteli szabályok szerint készült 2003. évi mérleg tőketartaléka terhére került elszámolásra. A tranzakciónak 2004-re átnyúló eredményrontó hatása nincs, miután 2003. december 31-én a vételár követelést a társaság az akkori piaci értékre, azaz 1.390 Ft/részvény értékre csökkentette.

A Pannonplast 2003. április 17-től kezdődően saját részvénnyel nem rendelkezett és ma sem rendelkezik. Az ügylet pénzügyi lezárását követően saját részvények értékesítéséhez kapcsolódó követelése a társaságnak nincsen.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pannonplast Igazgatósága úgy ítéli meg, hogy a 2003 áprilisában végrehajtott saját részvény értékesítés nem tekinthető szokványos és transzparens tranzakciónak egy tőzsdén jegyzett társaság esetében, ezért megfelelő vállalatirányítási, hatásköri és ügyrendi döntéseket hozott, amely hasonló tranzakció lehetőségét kizárja.

****************************************
A saját részvény eladás körüli bizalmatlanság végig kísérte a társaság elmúlt 1 évét. Már az 1 évvel ezelőtti közgyűlésen is feltették a menedzsmentnek a kérdést, befolyt-e a részvényértékesítés vételára. A kérdező részvényes már akkor sem kapott választ, nem véletlenül.

Annyit érdemes megjegyezni, hogy likvid tőzsdei cégek esetében meglehetősen szokatlan a halasztott fizetés a részvényértékesítések során. A cég sorsa Britton vagy Karsai ezen a 124 ezer részvényen múlt döntő részben.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?