Pannonplast: egy panama véget ért - eltakarították a szekrényből kihullott csontvázat

Pénzcentrum
2004. március 12. 10:47

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy 2003. áprilisában a legnagyobb közgyűlési csata előtt a Pannonplast értékesítette saját részvényeit. Azóta sokszor firtatták, hogy az eladás ellenértéke nem folyt be teljes egészében, de ezt a Pannonplast soha nem ismerte el.

Ma egy csontváz a nyilvánosság előtt is kiesett a szekrényből, még szerencse, hogy az új igazgatóság már eltakarította. A társaság közleményéből kiderül, hogy a saját részvény értékesítés nem volt a legtranszparensebb folyamat a cég életében. Emlékeztetőül: A tavaly április közgyűlés erőviszonyai nagyon kiegyenlítettek voltak, az értékesített 124 ezer saját részvény komoly szerepet játszott a végjátékban.

A Pannonplast közleményéből sok minden kiderül:
2003. április 17-én a Pannonplast tájékoztatta befektetőit arról, hogy 124.281 darab saját tulajdonában álló részvényt értékesített tőzsdén kívül. Az Igazgatóság az ügyvezetést tőzsdei értékesítésre hatalmazta fel. Az értékesítés tőzsdei kereskedésen kívül, 1.600,-Ft/részvény áron , halasztott fizetéssel történt meg. A részvénycsomag ellenértéke azonban 2004. március 1-ig csak részben folyt be a Pannonplasthoz.

A kialakult helyzetben a menedzsment, a tranzakció mielőbbi pénzügyi lezárását, a halasztott fizetési konstrukcióból származó kockázat megszüntetését és az értékesítésből származó bevétel optimalizálását, valamint annak azonnali befolyását tartotta elsődleges prioritásnak.

A fenti szempontok alapján a társaság szerződésben biztosított jogával élve intézkedett a vételár hátralék pénzügyi rendezése érdekében, melynek eredményeként a részvények vételárából a teljes fennmaradt követelés, 109,7 millió Ft a mai napon a Pannonplasthoz befolyt. A társaság összes bevétele a tranzakcióból 174,2 millió Ft volt, mely 1.402 Ft/részvény átlagárnak felel meg . A részvények értékesítéséből a társaságot 2003-ban nagyságrendileg az eredeti eladási ár (1.600,-Ft/részvény) és a tényleges vételár befolyás (1.402,-Ft) közötti különbség, azaz 24,6 millió Ft veszteség érte , melynek elszámolása a nemzetközi számviteli szabályok szerint készült 2003. évi mérleg tőketartaléka terhére került elszámolásra. A tranzakciónak 2004-re átnyúló eredményrontó hatása nincs, miután 2003. december 31-én a vételár követelést a társaság az akkori piaci értékre, azaz 1.390 Ft/részvény értékre csökkentette.

A Pannonplast 2003. április 17-től kezdődően saját részvénnyel nem rendelkezett és ma sem rendelkezik. Az ügylet pénzügyi lezárását követően saját részvények értékesítéséhez kapcsolódó követelése a társaságnak nincsen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Pannonplast Igazgatósága úgy ítéli meg, hogy a 2003 áprilisában végrehajtott saját részvény értékesítés nem tekinthető szokványos és transzparens tranzakciónak egy tőzsdén jegyzett társaság esetében, ezért megfelelő vállalatirányítási, hatásköri és ügyrendi döntéseket hozott, amely hasonló tranzakció lehetőségét kizárja.

****************************************
A saját részvény eladás körüli bizalmatlanság végig kísérte a társaság elmúlt 1 évét. Már az 1 évvel ezelőtti közgyűlésen is feltették a menedzsmentnek a kérdést, befolyt-e a részvényértékesítés vételára. A kérdező részvényes már akkor sem kapott választ, nem véletlenül.

Annyit érdemes megjegyezni, hogy likvid tőzsdei cégek esetében meglehetősen szokatlan a halasztott fizetés a részvényértékesítések során. A cég sorsa Britton vagy Karsai ezen a 124 ezer részvényen múlt döntő részben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?