22 °C Budapest

Pannonplast: egy panama véget ért - eltakarították a szekrényből kihullott csontvázat

Pénzcentrum
2004. március 12. 10:47

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy 2003. áprilisában a legnagyobb közgyűlési csata előtt a Pannonplast értékesítette saját részvényeit. Azóta sokszor firtatták, hogy az eladás ellenértéke nem folyt be teljes egészében, de ezt a Pannonplast soha nem ismerte el.

Ma egy csontváz a nyilvánosság előtt is kiesett a szekrényből, még szerencse, hogy az új igazgatóság már eltakarította. A társaság közleményéből kiderül, hogy a saját részvény értékesítés nem volt a legtranszparensebb folyamat a cég életében. Emlékeztetőül: A tavaly április közgyűlés erőviszonyai nagyon kiegyenlítettek voltak, az értékesített 124 ezer saját részvény komoly szerepet játszott a végjátékban.

A Pannonplast közleményéből sok minden kiderül:
2003. április 17-én a Pannonplast tájékoztatta befektetőit arról, hogy 124.281 darab saját tulajdonában álló részvényt értékesített tőzsdén kívül. Az Igazgatóság az ügyvezetést tőzsdei értékesítésre hatalmazta fel. Az értékesítés tőzsdei kereskedésen kívül, 1.600,-Ft/részvény áron , halasztott fizetéssel történt meg. A részvénycsomag ellenértéke azonban 2004. március 1-ig csak részben folyt be a Pannonplasthoz.

A kialakult helyzetben a menedzsment, a tranzakció mielőbbi pénzügyi lezárását, a halasztott fizetési konstrukcióból származó kockázat megszüntetését és az értékesítésből származó bevétel optimalizálását, valamint annak azonnali befolyását tartotta elsődleges prioritásnak.

A fenti szempontok alapján a társaság szerződésben biztosított jogával élve intézkedett a vételár hátralék pénzügyi rendezése érdekében, melynek eredményeként a részvények vételárából a teljes fennmaradt követelés, 109,7 millió Ft a mai napon a Pannonplasthoz befolyt. A társaság összes bevétele a tranzakcióból 174,2 millió Ft volt, mely 1.402 Ft/részvény átlagárnak felel meg . A részvények értékesítéséből a társaságot 2003-ban nagyságrendileg az eredeti eladási ár (1.600,-Ft/részvény) és a tényleges vételár befolyás (1.402,-Ft) közötti különbség, azaz 24,6 millió Ft veszteség érte , melynek elszámolása a nemzetközi számviteli szabályok szerint készült 2003. évi mérleg tőketartaléka terhére került elszámolásra. A tranzakciónak 2004-re átnyúló eredményrontó hatása nincs, miután 2003. december 31-én a vételár követelést a társaság az akkori piaci értékre, azaz 1.390 Ft/részvény értékre csökkentette.

A Pannonplast 2003. április 17-től kezdődően saját részvénnyel nem rendelkezett és ma sem rendelkezik. Az ügylet pénzügyi lezárását követően saját részvények értékesítéséhez kapcsolódó követelése a társaságnak nincsen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pannonplast Igazgatósága úgy ítéli meg, hogy a 2003 áprilisában végrehajtott saját részvény értékesítés nem tekinthető szokványos és transzparens tranzakciónak egy tőzsdén jegyzett társaság esetében, ezért megfelelő vállalatirányítási, hatásköri és ügyrendi döntéseket hozott, amely hasonló tranzakció lehetőségét kizárja.

****************************************
A saját részvény eladás körüli bizalmatlanság végig kísérte a társaság elmúlt 1 évét. Már az 1 évvel ezelőtti közgyűlésen is feltették a menedzsmentnek a kérdést, befolyt-e a részvényértékesítés vételára. A kérdező részvényes már akkor sem kapott választ, nem véletlenül.

Annyit érdemes megjegyezni, hogy likvid tőzsdei cégek esetében meglehetősen szokatlan a halasztott fizetés a részvényértékesítések során. A cég sorsa Britton vagy Karsai ezen a 124 ezer részvényen múlt döntő részben.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM