Orbán István (MAGYOSZ, Egis): a gyógyszergyárak milliárdos károkat szenvedhetnek el (2.)

Pénzcentrum
2004. március 12. 11:17

Orbán István, a MAGYOSZ elnöke egy mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyógyszergyárak és a kormányzat között most kialakult vita annak a következménye, hogy az elmúlt hónapokban érdemi munka nem folyt. A gyártók hosszabb ideje javaslatokat tesznek le az OEP részére a támogatási problémák megoldására, ugyanakkor ezek érdemi megtárgyalásra sem kerültek. A gyártók jelenleg nincsenek abban a helyzetben, hogy a kormányzat ultimátumának engedjenek, mivel ha ez a módszer beválik, akkor a folyamat oda vezethet, hogy a gyógyszergyárak fogják finanszírozni fűnyíró elven az OEP gyógyszerkasszáját. A magyar gyógyszergyárak több milliárdos veszteséget szenvedhetnek el, ha a 15%-os visszatérítést elfogadják.

Vannak olyan hazai gyártók a hazai piacon, akik termelésük 70%-át Magyarországon értékesítik. Ezen cégek helyzete teljes mértékben ellehetetlenül, ha a 15%-os termelői ár visszafizetés megvalósul.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetségének elmondta, hogy politikai szinten viták folynak a vártnál nagyobb gyógyszeráremelésekről, ugyanakkor termelői áremelés nem történt idén.

Injekció és infúziós készítménygyártók elmondták, hogy saját termékeik profit marginja nem hasonlítható a "normál" gyógyszerekhez, s így kilátástalan helyzetbe hoznák őket a kormány által tervezett intézkedések.

"Biztos van megoldás" - mondta Székely Krisztina, a gyártók a jelenlegi helyzetben is hajlandók tárgyalni és hiszik, hogy kölcsönösen elfogadható megoldás kialakítható.

Orbán István hozzátette, hogy a 15%-os termelő árvisszatérítés nagykereskedelmi és patika szinten is elviselhetetlen feszültséget okozna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Székely Krisztina kiemelte, hogy a kormányzat tavaly írásban vállalta, hogy nem tér vissza többé a gyógyszergyártók általi támogatási kassza befizetéshez.

Orbán: "a gyártóktól 40 mrd Ft-ot semmiképpen nem lehet összeszedni, az biztos".

A 18:00-kor lejáró határidőről: a gyártók nincsenek abban a helyzetben, hogy milliárdos tételekről napok alatt döntsenek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem