37 °C Budapest

Orbán István (MAGYOSZ, Egis): a gyógyszergyárak milliárdos károkat szenvedhetnek el (2.)

Pénzcentrum
2004. március 12. 11:17

Orbán István, a MAGYOSZ elnöke egy mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyógyszergyárak és a kormányzat között most kialakult vita annak a következménye, hogy az elmúlt hónapokban érdemi munka nem folyt. A gyártók hosszabb ideje javaslatokat tesznek le az OEP részére a támogatási problémák megoldására, ugyanakkor ezek érdemi megtárgyalásra sem kerültek. A gyártók jelenleg nincsenek abban a helyzetben, hogy a kormányzat ultimátumának engedjenek, mivel ha ez a módszer beválik, akkor a folyamat oda vezethet, hogy a gyógyszergyárak fogják finanszírozni fűnyíró elven az OEP gyógyszerkasszáját. A magyar gyógyszergyárak több milliárdos veszteséget szenvedhetnek el, ha a 15%-os visszatérítést elfogadják.

Vannak olyan hazai gyártók a hazai piacon, akik termelésük 70%-át Magyarországon értékesítik. Ezen cégek helyzete teljes mértékben ellehetetlenül, ha a 15%-os termelői ár visszafizetés megvalósul.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetségének elmondta, hogy politikai szinten viták folynak a vártnál nagyobb gyógyszeráremelésekről, ugyanakkor termelői áremelés nem történt idén.

Injekció és infúziós készítménygyártók elmondták, hogy saját termékeik profit marginja nem hasonlítható a "normál" gyógyszerekhez, s így kilátástalan helyzetbe hoznák őket a kormány által tervezett intézkedések.

"Biztos van megoldás" - mondta Székely Krisztina, a gyártók a jelenlegi helyzetben is hajlandók tárgyalni és hiszik, hogy kölcsönösen elfogadható megoldás kialakítható.

Orbán István hozzátette, hogy a 15%-os termelő árvisszatérítés nagykereskedelmi és patika szinten is elviselhetetlen feszültséget okozna.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Székely Krisztina kiemelte, hogy a kormányzat tavaly írásban vállalta, hogy nem tér vissza többé a gyógyszergyártók általi támogatási kassza befizetéshez.

Orbán: "a gyártóktól 40 mrd Ft-ot semmiképpen nem lehet összeszedni, az biztos".

A 18:00-kor lejáró határidőről: a gyártók nincsenek abban a helyzetben, hogy milliárdos tételekről napok alatt döntsenek.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?