Orbán István (MAGYOSZ, Egis): a gyógyszergyárak milliárdos károkat szenvedhetnek el (2.)

Pénzcentrum
2004. március 12. 11:17

Orbán István, a MAGYOSZ elnöke egy mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyógyszergyárak és a kormányzat között most kialakult vita annak a következménye, hogy az elmúlt hónapokban érdemi munka nem folyt. A gyártók hosszabb ideje javaslatokat tesznek le az OEP részére a támogatási problémák megoldására, ugyanakkor ezek érdemi megtárgyalásra sem kerültek. A gyártók jelenleg nincsenek abban a helyzetben, hogy a kormányzat ultimátumának engedjenek, mivel ha ez a módszer beválik, akkor a folyamat oda vezethet, hogy a gyógyszergyárak fogják finanszírozni fűnyíró elven az OEP gyógyszerkasszáját. A magyar gyógyszergyárak több milliárdos veszteséget szenvedhetnek el, ha a 15%-os visszatérítést elfogadják.

Vannak olyan hazai gyártók a hazai piacon, akik termelésük 70%-át Magyarországon értékesítik. Ezen cégek helyzete teljes mértékben ellehetetlenül, ha a 15%-os termelői ár visszafizetés megvalósul.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetségének elmondta, hogy politikai szinten viták folynak a vártnál nagyobb gyógyszeráremelésekről, ugyanakkor termelői áremelés nem történt idén.

Injekció és infúziós készítménygyártók elmondták, hogy saját termékeik profit marginja nem hasonlítható a "normál" gyógyszerekhez, s így kilátástalan helyzetbe hoznák őket a kormány által tervezett intézkedések.

"Biztos van megoldás" - mondta Székely Krisztina, a gyártók a jelenlegi helyzetben is hajlandók tárgyalni és hiszik, hogy kölcsönösen elfogadható megoldás kialakítható.

Orbán István hozzátette, hogy a 15%-os termelő árvisszatérítés nagykereskedelmi és patika szinten is elviselhetetlen feszültséget okozna.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Székely Krisztina kiemelte, hogy a kormányzat tavaly írásban vállalta, hogy nem tér vissza többé a gyógyszergyártók általi támogatási kassza befizetéshez.

Orbán: "a gyártóktól 40 mrd Ft-ot semmiképpen nem lehet összeszedni, az biztos".

A 18:00-kor lejáró határidőről: a gyártók nincsenek abban a helyzetben, hogy milliárdos tételekről napok alatt döntsenek.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?