19 °C Budapest

Nem lesz Brau rendkívüli közgyűlés- bírói tévedés a háttérben?

Pénzcentrum
2004. március 12. 09:41

Elutasította a cégbíróság a Concorde nevével fémjelzett közgyűlés összehívására irányuló kérelmet. A döntés megalapozottsága kérdéses, felmerül, hogy tovább kellett volna lapozni a Gt.-ben. A rendkívüli közgyűlés elmaradása azonban még nem jelent megoldást a Brau számára, hiszen az éves rendes közgyűlésen forró percekre számíthatunk, ha addig nem helyezik vissza tulajdonosi jogaiba a többségi

részvényest.

Mint ismeretes a Brau Union kisrészvényesei azért kérték a rendkívüli közgyűlés összehívását először a társaságtól majd cégtörvényességi eljárás keretében a cégbíróságtól, mert a konkurens Heineken-csoport tulajdonosi szerepvállalása hátrányosan érinti a kisebbségi tulajdonosokat.

A rendkívüli közgyűlés összehívásának az alapja az volt, hogy a kérelmező részvényesek 0.9%-os tulajdonrésze az Amstel tulajdonosi jogainak PSZÁF felfüggesztése miatt az összes szavazati jog több, mint 10%-a.

Brau annak idején azzal az indokkal utasította el a kisrészvényesek kérelmét, mert nem tudott a tulajdonosi jogok korlátozásáról, a cégbíróság pedig (indokolatlanul, hiszen a véleményt már ismerte) kiküldte véleményezésre a Braunak a kérelmet.

Szépen lassan azonban a cégbíróságnak is döntést kellett hozni az ügyben. A határozat elutasító. A bíróság álláspontja szerint különbséget kell tenni a társaságban a szavazatok száma és a meglévő szavazatok gyakorlásának lehetősége között. Különbség van tehát a között, hogy a táraság részvényesei milyen számú szavazatot képviselnek és aközött, hogy a tagok, illetve a részvényesek az általuk képviselt szavazati jogot gyakorolhatják-e, vagy ebben valamilyen ok miatt akadályoztatva vannak. A bíróság a Gt. 51. § /1/ bekezdésére hivatkozva (a bekezdés a szavazatok képviseletét említi a gyakorolhatóságuk helyett) megállapítja, hogy 0.9%-os részesedéssel nem lehet összehívni a közgyűlést.

A cégbíróság azonban nem vette figyelembe a Gt. 295. § (3) bekezdését, amely már egészen másképp rendelkezik. A bekezdés szerint a többségi, illetve a közvetlen irányítást biztosító befolyásnak a cégjegyzékbe történt bejegyzését követően .... a kisebbségi jogok .... a LEADHATÓ szavazatok legalább öt százalékát képviselő ... részvényesek indítványára gyakorolhatóak. Az indítványt benyújtók szerint a közvetlen irányítás bejegyzésre került, így a közgyűlést a cégbírónak össze kellett volna hívni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szituáció kezd érdekes lenni. A Brau-Amstel páros egy a szokásoson túlmutató elszántsággal felvértezett részvényesi csoporttal kerül szembe. A felvásárlás sokkal problémásabb, mint ahogy azt eredetileg gondolták. Bár az igaz, hogy az árfolyamot a befektetők felhúzták, de az Amstelnek is foghatott volna 2,000 forinttal vastagabban a ceruzája.

Az Amstel a háttérben valószínűleg elkeseredetten küzd szavazati joga visszaszerzéséért. Az éves rendes közgyűlésig vagy vissza kell vonatni a PSZÁF határozatot, vagy ki kell egyezni a kisrészvényesekkel egy magasabb árban.

Kérdés, hogy az Amstel mennyire dacos, de az idő nem neki dolgozik. Mi látunk esélyt arra, hogy emelje az ajánlati árat, eddig is vesztett eleget. A felvásárlásra szánt teljes összeg letéti számlán van, s alig kamatozik, miközben a finanszírozás ketyeg, s elméletileg meg sem indulhat a Brau és az Amstel összeolvasztása.

Az idő tehát nem az Amstelnek dolgozik, aki eddig nem szállt ki a Brauból, annak már nem javasoljuk. Ki kell ülni a befektetést, talán lesz valami belőle.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?