11 °C Budapest

Nem lesz Brau rendkívüli közgyűlés- bírói tévedés a háttérben?

Pénzcentrum
2004. március 12. 09:41

Elutasította a cégbíróság a Concorde nevével fémjelzett közgyűlés összehívására irányuló kérelmet. A döntés megalapozottsága kérdéses, felmerül, hogy tovább kellett volna lapozni a Gt.-ben. A rendkívüli közgyűlés elmaradása azonban még nem jelent megoldást a Brau számára, hiszen az éves rendes közgyűlésen forró percekre számíthatunk, ha addig nem helyezik vissza tulajdonosi jogaiba a többségi

részvényest.

Mint ismeretes a Brau Union kisrészvényesei azért kérték a rendkívüli közgyűlés összehívását először a társaságtól majd cégtörvényességi eljárás keretében a cégbíróságtól, mert a konkurens Heineken-csoport tulajdonosi szerepvállalása hátrányosan érinti a kisebbségi tulajdonosokat.

A rendkívüli közgyűlés összehívásának az alapja az volt, hogy a kérelmező részvényesek 0.9%-os tulajdonrésze az Amstel tulajdonosi jogainak PSZÁF felfüggesztése miatt az összes szavazati jog több, mint 10%-a.

Brau annak idején azzal az indokkal utasította el a kisrészvényesek kérelmét, mert nem tudott a tulajdonosi jogok korlátozásáról, a cégbíróság pedig (indokolatlanul, hiszen a véleményt már ismerte) kiküldte véleményezésre a Braunak a kérelmet.

Szépen lassan azonban a cégbíróságnak is döntést kellett hozni az ügyben. A határozat elutasító. A bíróság álláspontja szerint különbséget kell tenni a társaságban a szavazatok száma és a meglévő szavazatok gyakorlásának lehetősége között. Különbség van tehát a között, hogy a táraság részvényesei milyen számú szavazatot képviselnek és aközött, hogy a tagok, illetve a részvényesek az általuk képviselt szavazati jogot gyakorolhatják-e, vagy ebben valamilyen ok miatt akadályoztatva vannak. A bíróság a Gt. 51. § /1/ bekezdésére hivatkozva (a bekezdés a szavazatok képviseletét említi a gyakorolhatóságuk helyett) megállapítja, hogy 0.9%-os részesedéssel nem lehet összehívni a közgyűlést.

A cégbíróság azonban nem vette figyelembe a Gt. 295. § (3) bekezdését, amely már egészen másképp rendelkezik. A bekezdés szerint a többségi, illetve a közvetlen irányítást biztosító befolyásnak a cégjegyzékbe történt bejegyzését követően .... a kisebbségi jogok .... a LEADHATÓ szavazatok legalább öt százalékát képviselő ... részvényesek indítványára gyakorolhatóak. Az indítványt benyújtók szerint a közvetlen irányítás bejegyzésre került, így a közgyűlést a cégbírónak össze kellett volna hívni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szituáció kezd érdekes lenni. A Brau-Amstel páros egy a szokásoson túlmutató elszántsággal felvértezett részvényesi csoporttal kerül szembe. A felvásárlás sokkal problémásabb, mint ahogy azt eredetileg gondolták. Bár az igaz, hogy az árfolyamot a befektetők felhúzták, de az Amstelnek is foghatott volna 2,000 forinttal vastagabban a ceruzája.

Az Amstel a háttérben valószínűleg elkeseredetten küzd szavazati joga visszaszerzéséért. Az éves rendes közgyűlésig vagy vissza kell vonatni a PSZÁF határozatot, vagy ki kell egyezni a kisrészvényesekkel egy magasabb árban.

Kérdés, hogy az Amstel mennyire dacos, de az idő nem neki dolgozik. Mi látunk esélyt arra, hogy emelje az ajánlati árat, eddig is vesztett eleget. A felvásárlásra szánt teljes összeg letéti számlán van, s alig kamatozik, miközben a finanszírozás ketyeg, s elméletileg meg sem indulhat a Brau és az Amstel összeolvasztása.

Az idő tehát nem az Amstelnek dolgozik, aki eddig nem szállt ki a Brauból, annak már nem javasoljuk. Ki kell ülni a befektetést, talán lesz valami belőle.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem