37 °C Budapest

Nem lesz Brau rendkívüli közgyűlés- bírói tévedés a háttérben?

Pénzcentrum
2004. március 12. 09:41

Elutasította a cégbíróság a Concorde nevével fémjelzett közgyűlés összehívására irányuló kérelmet. A döntés megalapozottsága kérdéses, felmerül, hogy tovább kellett volna lapozni a Gt.-ben. A rendkívüli közgyűlés elmaradása azonban még nem jelent megoldást a Brau számára, hiszen az éves rendes közgyűlésen forró percekre számíthatunk, ha addig nem helyezik vissza tulajdonosi jogaiba a többségi

részvényest.

Mint ismeretes a Brau Union kisrészvényesei azért kérték a rendkívüli közgyűlés összehívását először a társaságtól majd cégtörvényességi eljárás keretében a cégbíróságtól, mert a konkurens Heineken-csoport tulajdonosi szerepvállalása hátrányosan érinti a kisebbségi tulajdonosokat.

A rendkívüli közgyűlés összehívásának az alapja az volt, hogy a kérelmező részvényesek 0.9%-os tulajdonrésze az Amstel tulajdonosi jogainak PSZÁF felfüggesztése miatt az összes szavazati jog több, mint 10%-a.

Brau annak idején azzal az indokkal utasította el a kisrészvényesek kérelmét, mert nem tudott a tulajdonosi jogok korlátozásáról, a cégbíróság pedig (indokolatlanul, hiszen a véleményt már ismerte) kiküldte véleményezésre a Braunak a kérelmet.

Szépen lassan azonban a cégbíróságnak is döntést kellett hozni az ügyben. A határozat elutasító. A bíróság álláspontja szerint különbséget kell tenni a társaságban a szavazatok száma és a meglévő szavazatok gyakorlásának lehetősége között. Különbség van tehát a között, hogy a táraság részvényesei milyen számú szavazatot képviselnek és aközött, hogy a tagok, illetve a részvényesek az általuk képviselt szavazati jogot gyakorolhatják-e, vagy ebben valamilyen ok miatt akadályoztatva vannak. A bíróság a Gt. 51. § /1/ bekezdésére hivatkozva (a bekezdés a szavazatok képviseletét említi a gyakorolhatóságuk helyett) megállapítja, hogy 0.9%-os részesedéssel nem lehet összehívni a közgyűlést.

A cégbíróság azonban nem vette figyelembe a Gt. 295. § (3) bekezdését, amely már egészen másképp rendelkezik. A bekezdés szerint a többségi, illetve a közvetlen irányítást biztosító befolyásnak a cégjegyzékbe történt bejegyzését követően .... a kisebbségi jogok .... a LEADHATÓ szavazatok legalább öt százalékát képviselő ... részvényesek indítványára gyakorolhatóak. Az indítványt benyújtók szerint a közvetlen irányítás bejegyzésre került, így a közgyűlést a cégbírónak össze kellett volna hívni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szituáció kezd érdekes lenni. A Brau-Amstel páros egy a szokásoson túlmutató elszántsággal felvértezett részvényesi csoporttal kerül szembe. A felvásárlás sokkal problémásabb, mint ahogy azt eredetileg gondolták. Bár az igaz, hogy az árfolyamot a befektetők felhúzták, de az Amstelnek is foghatott volna 2,000 forinttal vastagabban a ceruzája.

Az Amstel a háttérben valószínűleg elkeseredetten küzd szavazati joga visszaszerzéséért. Az éves rendes közgyűlésig vagy vissza kell vonatni a PSZÁF határozatot, vagy ki kell egyezni a kisrészvényesekkel egy magasabb árban.

Kérdés, hogy az Amstel mennyire dacos, de az idő nem neki dolgozik. Mi látunk esélyt arra, hogy emelje az ajánlati árat, eddig is vesztett eleget. A felvásárlásra szánt teljes összeg letéti számlán van, s alig kamatozik, miközben a finanszírozás ketyeg, s elméletileg meg sem indulhat a Brau és az Amstel összeolvasztása.

Az idő tehát nem az Amstelnek dolgozik, aki eddig nem szállt ki a Brauból, annak már nem javasoljuk. Ki kell ülni a befektetést, talán lesz valami belőle.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00