25 °C Budapest

Nem lesz Brau rendkívüli közgyűlés- bírói tévedés a háttérben?

Pénzcentrum
2004. március 12. 09:41

Elutasította a cégbíróság a Concorde nevével fémjelzett közgyűlés összehívására irányuló kérelmet. A döntés megalapozottsága kérdéses, felmerül, hogy tovább kellett volna lapozni a Gt.-ben. A rendkívüli közgyűlés elmaradása azonban még nem jelent megoldást a Brau számára, hiszen az éves rendes közgyűlésen forró percekre számíthatunk, ha addig nem helyezik vissza tulajdonosi jogaiba a többségi

részvényest.

Mint ismeretes a Brau Union kisrészvényesei azért kérték a rendkívüli közgyűlés összehívását először a társaságtól majd cégtörvényességi eljárás keretében a cégbíróságtól, mert a konkurens Heineken-csoport tulajdonosi szerepvállalása hátrányosan érinti a kisebbségi tulajdonosokat.

A rendkívüli közgyűlés összehívásának az alapja az volt, hogy a kérelmező részvényesek 0.9%-os tulajdonrésze az Amstel tulajdonosi jogainak PSZÁF felfüggesztése miatt az összes szavazati jog több, mint 10%-a.

Brau annak idején azzal az indokkal utasította el a kisrészvényesek kérelmét, mert nem tudott a tulajdonosi jogok korlátozásáról, a cégbíróság pedig (indokolatlanul, hiszen a véleményt már ismerte) kiküldte véleményezésre a Braunak a kérelmet.

Szépen lassan azonban a cégbíróságnak is döntést kellett hozni az ügyben. A határozat elutasító. A bíróság álláspontja szerint különbséget kell tenni a társaságban a szavazatok száma és a meglévő szavazatok gyakorlásának lehetősége között. Különbség van tehát a között, hogy a táraság részvényesei milyen számú szavazatot képviselnek és aközött, hogy a tagok, illetve a részvényesek az általuk képviselt szavazati jogot gyakorolhatják-e, vagy ebben valamilyen ok miatt akadályoztatva vannak. A bíróság a Gt. 51. § /1/ bekezdésére hivatkozva (a bekezdés a szavazatok képviseletét említi a gyakorolhatóságuk helyett) megállapítja, hogy 0.9%-os részesedéssel nem lehet összehívni a közgyűlést.

A cégbíróság azonban nem vette figyelembe a Gt. 295. § (3) bekezdését, amely már egészen másképp rendelkezik. A bekezdés szerint a többségi, illetve a közvetlen irányítást biztosító befolyásnak a cégjegyzékbe történt bejegyzését követően .... a kisebbségi jogok .... a LEADHATÓ szavazatok legalább öt százalékát képviselő ... részvényesek indítványára gyakorolhatóak. Az indítványt benyújtók szerint a közvetlen irányítás bejegyzésre került, így a közgyűlést a cégbírónak össze kellett volna hívni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szituáció kezd érdekes lenni. A Brau-Amstel páros egy a szokásoson túlmutató elszántsággal felvértezett részvényesi csoporttal kerül szembe. A felvásárlás sokkal problémásabb, mint ahogy azt eredetileg gondolták. Bár az igaz, hogy az árfolyamot a befektetők felhúzták, de az Amstelnek is foghatott volna 2,000 forinttal vastagabban a ceruzája.

Az Amstel a háttérben valószínűleg elkeseredetten küzd szavazati joga visszaszerzéséért. Az éves rendes közgyűlésig vagy vissza kell vonatni a PSZÁF határozatot, vagy ki kell egyezni a kisrészvényesekkel egy magasabb árban.

Kérdés, hogy az Amstel mennyire dacos, de az idő nem neki dolgozik. Mi látunk esélyt arra, hogy emelje az ajánlati árat, eddig is vesztett eleget. A felvásárlásra szánt teljes összeg letéti számlán van, s alig kamatozik, miközben a finanszírozás ketyeg, s elméletileg meg sem indulhat a Brau és az Amstel összeolvasztása.

Az idő tehát nem az Amstelnek dolgozik, aki eddig nem szállt ki a Brauból, annak már nem javasoljuk. Ki kell ülni a befektetést, talán lesz valami belőle.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?