Gyógyszergyárak nem engednek a nyomásnak

Pénzcentrum
2004. március 12. 08:38

Több sajtóorgánum is úgy értesült, hogy a kormány által kiadott ultimátumról nem hajlandó több gyógyszergyár sem egyeztetni. Mint ismeretes a kormány máig adott haladékot arra vonatkozóan, hogy a gyártók döntsenek: vagy minden támogatott gyógyszer termelői árának 15%-át visszautalják az OEP-nek, vagy az árak befagyasztásra kerülnek. A vita várhatóan napokon, esetleg órákon belül a nyilvánosság előtti harccá fajul. Orbán István, a MAGYOSZ elnöke kijelentette; nincsenek tárgyalások a gyártók és a kormány között.

Minimális esélyt látunk arra vonatkozóan, hogy a gyártók többsége elfogadja azt a javaslatot, hogy a támogatott gyógyszerek termelői árának a 15%-át utalja vissza az OEP-nek. Ezen javaslat gazdaságilag irracionális, hiszen a magyar piacon értékesített termékek nyereség tartalma drasztikus különbségeket mutat az egyszámjegyű tartománytól a 90-95%-os sávig.

A 15% visszautalása de facto megegyezik a tavaly év végi rendkívülinek minősített rendszerrel. Az OEP kiszámolta, hogy a rendelkezésre álló keret (240 mrd Ft) felett mekkora lesz a tényleges várható kifizetés és a különbséget behajtja a gyártókon. Tavaly ugyanez máshogy került számszerűsítésre, de a végeredmény ugyan ez lett.

Változatlanul fenntartjuk, hogy a piaci szereplők egységes sújtása egy irracionális feltételrendszerrel a strukturálisan torz támogatási rendszer konzerválása mellett hihetetlen károkat okozhat a hazai termelőknek.

Orbán István, a MAGYOSZ (Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége) elnöke kijelentette, hogy nincsenek tárgyalások a gyártók és a kormány között - írja a Napi. A jelenlegi feszült helyzetben legalább a tárgyaló asztalig érdemes lett volna eljutni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?