Gyógyszergyárak nem engednek a nyomásnak

Pénzcentrum
2004. március 12. 08:38

Több sajtóorgánum is úgy értesült, hogy a kormány által kiadott ultimátumról nem hajlandó több gyógyszergyár sem egyeztetni. Mint ismeretes a kormány máig adott haladékot arra vonatkozóan, hogy a gyártók döntsenek: vagy minden támogatott gyógyszer termelői árának 15%-át visszautalják az OEP-nek, vagy az árak befagyasztásra kerülnek. A vita várhatóan napokon, esetleg órákon belül a nyilvánosság előtti harccá fajul. Orbán István, a MAGYOSZ elnöke kijelentette; nincsenek tárgyalások a gyártók és a kormány között.

Minimális esélyt látunk arra vonatkozóan, hogy a gyártók többsége elfogadja azt a javaslatot, hogy a támogatott gyógyszerek termelői árának a 15%-át utalja vissza az OEP-nek. Ezen javaslat gazdaságilag irracionális, hiszen a magyar piacon értékesített termékek nyereség tartalma drasztikus különbségeket mutat az egyszámjegyű tartománytól a 90-95%-os sávig.

A 15% visszautalása de facto megegyezik a tavaly év végi rendkívülinek minősített rendszerrel. Az OEP kiszámolta, hogy a rendelkezésre álló keret (240 mrd Ft) felett mekkora lesz a tényleges várható kifizetés és a különbséget behajtja a gyártókon. Tavaly ugyanez máshogy került számszerűsítésre, de a végeredmény ugyan ez lett.

Változatlanul fenntartjuk, hogy a piaci szereplők egységes sújtása egy irracionális feltételrendszerrel a strukturálisan torz támogatási rendszer konzerválása mellett hihetetlen károkat okozhat a hazai termelőknek.

Orbán István, a MAGYOSZ (Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége) elnöke kijelentette, hogy nincsenek tárgyalások a gyártók és a kormány között - írja a Napi. A jelenlegi feszült helyzetben legalább a tárgyaló asztalig érdemes lett volna eljutni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?