A PSZÁF felkészült az EU-tagsággal járó többletfeladatokra

Pénzcentrum
2004. március 12. 09:55

Az ügyfelekért folytatott verseny erősödésére, a szolgáltatások minőségének és választékának javulására, árversenyre, valamint fiókintézmények fokozatos megjelenésére számít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - hangzott el az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az EU csatlakozás kihívás és lehetőség is egyben. Jóllehet a pénzügyi szektorban nem várhatók jelentős változások, új szereplők megjelenésére számítani kell. A PSZÁF felkészült az EU szabályok szerinti mechanizmus működtetésére, az érkező új szolgáltatók felügyeletére, az EU-n belüli felügyeleti együttműködésére, valamint a felügyeleti szintű szabályalkotásban való részvételre - tájékoztatta a sajtó képviselőit Balogh László a PSZÁF Elemzési, Módszertani és Nemzetközi Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Az uniós szabályozás szerint bármely pénzintézet, biztosító, befektetési szolgáltató vagy pénzügyi vállalkozás fiókot alapíthat egy másik tagállamban, az anyaország felügyeletének engedélyével. Ezt az "útlevélkérelmet" a nemzeti felügyeletnek három hónapon belül el kell bírálnia, s a szolgáltatás indítására vonatkozó engedélyt továbbítani az érintett ország felügyeleti hatóságának. A fogadó ország felügyeletének két hónapja van arra, hogy tájékoztassa az adott céget a tagországban érvényes, úgynevezett közjó-előírásokról (fogyasztóvédelmi, pénzmosási, stb.). A cég ezután kezdheti meg tevékenységét. Határon átnyúló szolgáltatás esetén a határidő jóval rövidebb. A nemzeti felügyelet a bejelentést követő egy hónapon belül köteles továbbítani az engedélykérelmet. Az ilyen (cross-border) szolgáltatásokat mindig az anyaország felügyelete ellenőrzi, a tagállam csak fogyasztóvédelmi és egyéb közjót szolgáló előírás megsértése esetén léphet fel, s csak különleges helyzetekben van joga a fiókkal szemben közvetlenül eljárni.

Határon átnyúló szolgáltatásokhoz kapcsolódó fogyasztói viták rendezése kapcsán a PSZÁF-nak csak az illetékes anyaországi felügyelethez történő panasz továbbítására van lehetősége. A PSZÁF az EU csatlakozás folyamatában az ügyfelek érdekének védelmét, az információs egyensúlyt és a közbizalom fenntartását képviseli és érvényesíti - foglalta össze az intézmény fogyasztóvédelmi feladatait Varga István a Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?