1 °C Budapest

A PSZÁF felkészült az EU-tagsággal járó többletfeladatokra

Pénzcentrum
2004. március 12. 09:55

Az ügyfelekért folytatott verseny erősödésére, a szolgáltatások minőségének és választékának javulására, árversenyre, valamint fiókintézmények fokozatos megjelenésére számít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - hangzott el az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az EU csatlakozás kihívás és lehetőség is egyben. Jóllehet a pénzügyi szektorban nem várhatók jelentős változások, új szereplők megjelenésére számítani kell. A PSZÁF felkészült az EU szabályok szerinti mechanizmus működtetésére, az érkező új szolgáltatók felügyeletére, az EU-n belüli felügyeleti együttműködésére, valamint a felügyeleti szintű szabályalkotásban való részvételre - tájékoztatta a sajtó képviselőit Balogh László a PSZÁF Elemzési, Módszertani és Nemzetközi Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Az uniós szabályozás szerint bármely pénzintézet, biztosító, befektetési szolgáltató vagy pénzügyi vállalkozás fiókot alapíthat egy másik tagállamban, az anyaország felügyeletének engedélyével. Ezt az "útlevélkérelmet" a nemzeti felügyeletnek három hónapon belül el kell bírálnia, s a szolgáltatás indítására vonatkozó engedélyt továbbítani az érintett ország felügyeleti hatóságának. A fogadó ország felügyeletének két hónapja van arra, hogy tájékoztassa az adott céget a tagországban érvényes, úgynevezett közjó-előírásokról (fogyasztóvédelmi, pénzmosási, stb.). A cég ezután kezdheti meg tevékenységét. Határon átnyúló szolgáltatás esetén a határidő jóval rövidebb. A nemzeti felügyelet a bejelentést követő egy hónapon belül köteles továbbítani az engedélykérelmet. Az ilyen (cross-border) szolgáltatásokat mindig az anyaország felügyelete ellenőrzi, a tagállam csak fogyasztóvédelmi és egyéb közjót szolgáló előírás megsértése esetén léphet fel, s csak különleges helyzetekben van joga a fiókkal szemben közvetlenül eljárni.

Határon átnyúló szolgáltatásokhoz kapcsolódó fogyasztói viták rendezése kapcsán a PSZÁF-nak csak az illetékes anyaországi felügyelethez történő panasz továbbítására van lehetősége. A PSZÁF az EU csatlakozás folyamatában az ügyfelek érdekének védelmét, az információs egyensúlyt és a közbizalom fenntartását képviseli és érvényesíti - foglalta össze az intézmény fogyasztóvédelmi feladatait Varga István a Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem