20 °C Budapest

A PSZÁF felkészült az EU-tagsággal járó többletfeladatokra

Pénzcentrum
2004. március 12. 09:55

Az ügyfelekért folytatott verseny erősödésére, a szolgáltatások minőségének és választékának javulására, árversenyre, valamint fiókintézmények fokozatos megjelenésére számít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - hangzott el az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az EU csatlakozás kihívás és lehetőség is egyben. Jóllehet a pénzügyi szektorban nem várhatók jelentős változások, új szereplők megjelenésére számítani kell. A PSZÁF felkészült az EU szabályok szerinti mechanizmus működtetésére, az érkező új szolgáltatók felügyeletére, az EU-n belüli felügyeleti együttműködésére, valamint a felügyeleti szintű szabályalkotásban való részvételre - tájékoztatta a sajtó képviselőit Balogh László a PSZÁF Elemzési, Módszertani és Nemzetközi Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Az uniós szabályozás szerint bármely pénzintézet, biztosító, befektetési szolgáltató vagy pénzügyi vállalkozás fiókot alapíthat egy másik tagállamban, az anyaország felügyeletének engedélyével. Ezt az "útlevélkérelmet" a nemzeti felügyeletnek három hónapon belül el kell bírálnia, s a szolgáltatás indítására vonatkozó engedélyt továbbítani az érintett ország felügyeleti hatóságának. A fogadó ország felügyeletének két hónapja van arra, hogy tájékoztassa az adott céget a tagországban érvényes, úgynevezett közjó-előírásokról (fogyasztóvédelmi, pénzmosási, stb.). A cég ezután kezdheti meg tevékenységét. Határon átnyúló szolgáltatás esetén a határidő jóval rövidebb. A nemzeti felügyelet a bejelentést követő egy hónapon belül köteles továbbítani az engedélykérelmet. Az ilyen (cross-border) szolgáltatásokat mindig az anyaország felügyelete ellenőrzi, a tagállam csak fogyasztóvédelmi és egyéb közjót szolgáló előírás megsértése esetén léphet fel, s csak különleges helyzetekben van joga a fiókkal szemben közvetlenül eljárni.

Határon átnyúló szolgáltatásokhoz kapcsolódó fogyasztói viták rendezése kapcsán a PSZÁF-nak csak az illetékes anyaországi felügyelethez történő panasz továbbítására van lehetősége. A PSZÁF az EU csatlakozás folyamatában az ügyfelek érdekének védelmét, az információs egyensúlyt és a közbizalom fenntartását képviseli és érvényesíti - foglalta össze az intézmény fogyasztóvédelmi feladatait Varga István a Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08