2 °C Budapest

Merkantil csoport: prudensen is megy...

Pénzcentrum
2004. március 11. 12:20

Jó évet zárt és terven felül teljesített a Merkantil csoport - mondta Kolossváry Ádám, a Merkantil Bank vezérigazgatója. A 180 milliárd forintos mérlegfőösszeg 38%-os növekedést mutatott, az adózott eredmény 3.3 milliárd forint lett, amely 44%-os javulásnak felel meg. A ROE 24.4% lett. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a költségek teljes egészében tartalmazzák az ügynöki jutalékokat. Kolossváry Ádám ugyanakkor negatív folyamatként hangsúlyozta, hogy a jutalékok tovább emelkedtek, a piac portfólióminősége tovább esik, amely jelentős céltartalékképzést von maga után. A Merkantil csoport utalt arra, hogy a piacon a legszigorúbbak a számviteli elvei, a vezérigazgató nem hiszi, hogy az összes rossz ügyfél nála lenne. A csoport az autófinanszírozás terén 2003-ban 74 milliárd forintot helyezett ki, amely a piac 2. számú szereplőjévé teszi a lízinggel foglalkozó csoportot. A csoport 2003-ban 4,749 millió forintot fizetett ki jutalékként az autókereskedőknek. Tavaly a 2002-es 4.71%-os jutalékszint 6.42%-ra emelkedett. Az egy autóra számított átlagos jutalék 87,215 forintra emelkedett. 2003-ban a teljes portfólió 1.51%-át vették vissza.

Csak autós portólióra a Merkantil 8 milliárd forintos céltartalékkal rendelkezik (teljes port. 134 milliárd forint) 2002-ben 5.7, 2003-ra 6%-os volt a céltartalékolási arány. 1.8 milliárd forint a piaci kockázatok miatt lett megképezve (használtautó, deviza).

A Merkantil csoport hangsúlyozta, hogy minden költséget elszámol (nem határolja el őket), nem fizet Welcome díjat (kb. 30 millió forint ha a kereskedő finanszírozót vált), nem alkalmaz jutalékos brókereket.

Kolossváry Ádám hangsúlyozta, hogy versenytársak magatartása, a magas piaci jutalékok bizonytalanságot visznek a rendszerbe. A vezérigazgató üdvözli a jutalékok korlátozására vonatkozó kezdeményezést, s aggályosnak tartja a költségek piacon megszokott elhatárolását.

A szlovák piacra áttérve egészen más folyamatot lát a Merkantil. Szlovákiában az OTP Lízing a OTP Slovensko és a Merkantil Bank közös vállalata. A lízingcég tavaly enyhén veszteséges volt.

Peter Mozan, a szlovák leánycég vezérigazgatója elmondása szerint a szlovák lízingpiac 43.2 milliárd koronás volt, amely 8%-os növekedést jelent. (a cseh piac 700 milliárd forintra rúg).

Peter Mozan hangsúlyozta, hogy a jutalékok jóval alacsonyabbak Szlovákiában mint Magyarországon, 3% körül mozognak. A lízingpiac 95%-a korona alapú, CHF finanszírozás nincs. Az OTP lízing 2003-ban a gépjárműfinanszírozásbana piac 7. helyen végzett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2004-ben az éves finanszírozási terv 5,000 autó meghitelezésre, 2003-ban ez a szám 2,800 volt.

Az ingatlanlízing területén a tavalyi év végére 6 milliárd forint fölé sikerült növelni a mérlegfőösszeget. Az eredmény negatív, bár az előzetes terveknél jobb lett. 2004-ben az üzlet felfutásával az eredmény a Merkantil reményei szerint pozitív lesz.

2004-ben a Merkantil csoport mérlegfőösszege 194 milliárd forintra nőhet (8%). Az adózás előtti eredmény 12%-kal nőhet. A csoport 55 ezer gépjármű finanszírozását tervezi, az hitelállomány 142 milliárd forintra nőhet. Az OTP Lízing (Szlovákia) vesztesége idén 31 millió SKK lehet.

Bulgáriában a Merkantil csoport 2004-re moratóriumot kapott, a tervezett indulás 2005. A bolgár piac egyelőre kicsi (kevesebb mint 20000 új autó kerül eladásra), de a Merkantil hazai indulását is hasonló helyzet jellemezte.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem