11 °C Budapest

A pénzügyi szakadék széléről táncolt vissza Argentína

Pénzcentrum
2004. március 11. 14:15

Argentína pengeélen táncolt az elmúlt napokban, de a dél-amerikai ország végül sikeresen lépett vissza a pénzügyi szakadék széléről. A 3.1 mrd dolláros IMF-törlesztéssel az intézmény történetének legnagyobb fizetésképtelenségi botránya maradt el - adta hírül az Economist. Miután az argentin vezetés az utolsókig kitartott fenyegetése mellet, hogy nem fizet, az utolsó pillanatban mégis elszánták magukat. A kifizetett 3.1 mrd dollár kamatokat és tőketörlesztést egyaránt tartalmaz. Természetesen nem magától jött meg az "adakozó kedv", az IMF viszonzásul javasolni fogja, hogy Argentína egy 13.5 mrd dolláros segély keretében visszakapja az összeget.


A törlesztéshez hozzájárult az IMF, illetve a G7 országok keményebb nyomásgyakorlása is. Nestor Kirchner elnök korábban arra számított, hogy Horst Köhler IMF igazgató ellen megnyerheti a csatát és országa megúszhatja a fizetést, Köhler azonban lemondott, miután Németország elnökének jelölték. A korábbi igazgató helyét Anne Krueger vette át, aki egy telefonbeszélgetés alkalmával sikeresen meggyőzte Kirchnert, hogy országa jobban jár a fizetéssel.

A siker persze nem egyedül a hölgy jó kommunikációs készségének tudható be: Az Egyesült Államok keményebb hangneme erős támogatást jelentett. Az USA, mint Argentína segítésének egyik élharcosa, nemrégiben türelmetlenségének adott hangot az eredmények elmaradása kapcsán. A legfőbb bírálat célpontja a magánszemély hitelezők kezelésének módja. Argentína 88 mrd dollár körüli összeggel tartozik külföldi hitelezői ezen csoportjának és az országot számos bírálat érte az utóbbi időkben, hogy nem viszonyul konstruktívan a konfliktus feloldásához. Ezzel kapcsolatban az IMF szabályzata kimondja, hogy csak olyan országnak hitelezhetnek, mely jóhiszeműen jár el magánszemély hitelezőivel szembeni tartozásainak rendezésében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?