A pénzügyi szakadék széléről táncolt vissza Argentína

Pénzcentrum
2004. március 11. 14:15

Argentína pengeélen táncolt az elmúlt napokban, de a dél-amerikai ország végül sikeresen lépett vissza a pénzügyi szakadék széléről. A 3.1 mrd dolláros IMF-törlesztéssel az intézmény történetének legnagyobb fizetésképtelenségi botránya maradt el - adta hírül az Economist. Miután az argentin vezetés az utolsókig kitartott fenyegetése mellet, hogy nem fizet, az utolsó pillanatban mégis elszánták magukat. A kifizetett 3.1 mrd dollár kamatokat és tőketörlesztést egyaránt tartalmaz. Természetesen nem magától jött meg az "adakozó kedv", az IMF viszonzásul javasolni fogja, hogy Argentína egy 13.5 mrd dolláros segély keretében visszakapja az összeget.


A törlesztéshez hozzájárult az IMF, illetve a G7 országok keményebb nyomásgyakorlása is. Nestor Kirchner elnök korábban arra számított, hogy Horst Köhler IMF igazgató ellen megnyerheti a csatát és országa megúszhatja a fizetést, Köhler azonban lemondott, miután Németország elnökének jelölték. A korábbi igazgató helyét Anne Krueger vette át, aki egy telefonbeszélgetés alkalmával sikeresen meggyőzte Kirchnert, hogy országa jobban jár a fizetéssel.

A siker persze nem egyedül a hölgy jó kommunikációs készségének tudható be: Az Egyesült Államok keményebb hangneme erős támogatást jelentett. Az USA, mint Argentína segítésének egyik élharcosa, nemrégiben türelmetlenségének adott hangot az eredmények elmaradása kapcsán. A legfőbb bírálat célpontja a magánszemély hitelezők kezelésének módja. Argentína 88 mrd dollár körüli összeggel tartozik külföldi hitelezői ezen csoportjának és az országot számos bírálat érte az utóbbi időkben, hogy nem viszonyul konstruktívan a konfliktus feloldásához. Ezzel kapcsolatban az IMF szabályzata kimondja, hogy csak olyan országnak hitelezhetnek, mely jóhiszeműen jár el magánszemély hitelezőivel szembeni tartozásainak rendezésében.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24