12 °C Budapest

90% körüli számítógép-ellátottság a szolgáltató szektor kis- és középvállalatainál

Pénzcentrum
2004. március 11. 08:31

A rEVOLUTION Software nemrégiben készült felmérése szerint a hazai üzleti szolgáltató szektor kisvállalatainak már jelentős része, 88%-a rendelkezik számítógéppel - tette közzé a tőzsdeaspiráns cég. A PC penetráció nem mutat jelentős eltérést a vidéki és a budapesti telephelyű cégek között: a fővárosiak (90%) csupán 4%-kal előzik meg a vidéki központtal működőket (86%). A rEVOLUTION szerint ez azt mutatja, hogy az üzleti partnerek részére szolgáltató (B2B működésű) cégek számottevő része már rendelkezik az ügyviteli programok használatához szükséges minimális feltételekkel, ám a tapasztalatok szerint ennek ellenére még közel sem használják ugyanilyen magas arányban e szoftvereket.

Az ügyviteli szoftverek piacán fejlesztő rEVOLUTION Software - nem reprezentatív felmérés keretében - 2003 decemberében és 2004 januárjában az üzleti szolgáltató szektorból összesen 835 kisvállalatnál végzett telefonos megkérdezést. A minta nyilvános adatbázisból készült, és olyan tevékenységeket végző betéti társaságokat és korlátolt felelősségű társaságokat tartalmazott, amelyek szolgáltatásait jellemzően cégek veszik igénybe. A mintában 40%-os arányban budapesti, 60%-ban vidéki cégek szerepeltek.

Úgy tűnik, hogy mára a számítógép nyújtotta előnyöket a kisebb szolgáltató cégek is felismerték, és vagy már használnak számítógépet, vagy a közeljövőben tervezik annak beszerzését. A rEVOLUTION felmérése alapján ugyanis a számítógép-ellátottság átlagos 88%-os aránya mellett jelenleg a cégek további 3%-a tervez PC vásárlást. A budapesti és vidéki cégek közötti mindössze 4%-os eltérés a felmérés szerint a jövőben várhatóan tovább csökken, mivel a vidékiek 2%-kal nagyobb arányban terveznek számítógép-vásárlást, mint a fővárosiak.

A régiók szerinti megoszlásban jelentősebb elmaradásban egyedül a gazdaságilag kevésbé fejlett területek vannak: az Alföld északi megyéi (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye) 71%-os számítógép-ellátottsági aránnyal, valamint az észak-magyarországi megyék (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) 81%-kal. A többi régióban a 90% körüli értékkel kiegyenlített a mezőny.

A rEVOLUTION tapasztalatai szerint e szolgáltató cégek a magas számítógép-ellátottság ellenére is viszonylag kis számban használnak ügyviteli szoftvereket, így például számlázó, készletnyilvántartó programokat, amelyekkel viszont jelentősen leegyszerűsíthetnék adminisztrációs munkafolyamataikat. Még az egyszerű és alacsony áron beszerezhető ügyviteli alkalmazások elterjedése is igen csekély. E mögött elsősorban az húzódhat meg, hogy a vállalkozások nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a piacon elérhető szoftverek képességeiről és árairól. Ez különösen gazdasági recesszió idején csökkentheti a versenyelőnyt, amikor pedig a kis-és középvállalatok különösen kedvezőtlen helyzetben vannak, hiszen méretükből adódóan a dekonjunktúra átvészeléséhez szükséges pénzügyi eszközök korlátozottabban állnak rendelkezésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megkérdezett cégek a számítógépet túlnyomó részben dokumentumok (ajánlatok, levelek), esetleg táblázatok készítésére használják. Bár azt gondolhatnánk, hogy az üzleti szolgáltatást nyújtó cégek számára ma már nélkülözhetetlen az e-mail a partnerekkel való kapcsolattartásban, meglepő és egyben a fejlődés lehetőségét jelző adat, hogy e-mail címe mindössze 21%-uknak volt.

A rEVOLUTION Software kisvállalati ügyviteli szoftvereinek mára több mint 9000 felhasználója van országszerte. Tapasztalatai szerint az utóbbi években növekszik az érdeklődés a legegyszerűbb, belépő szintű számlázóprogramok iránt, ami jelzi, hogy egyre több kisvállalat tartja fontosnak, hogy professzionális kinézetű, cégemblémával ellátott számlát adjon üzleti partnereinek. A kutatás eredményei megerősítették, hogy az ehhez szükséges számítástechnikai infrastruktúra már rendelkezésre áll a kisvállalatoknál.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem