25 °C Budapest

90% körüli számítógép-ellátottság a szolgáltató szektor kis- és középvállalatainál

Pénzcentrum
2004. március 11. 08:31

A rEVOLUTION Software nemrégiben készült felmérése szerint a hazai üzleti szolgáltató szektor kisvállalatainak már jelentős része, 88%-a rendelkezik számítógéppel - tette közzé a tőzsdeaspiráns cég. A PC penetráció nem mutat jelentős eltérést a vidéki és a budapesti telephelyű cégek között: a fővárosiak (90%) csupán 4%-kal előzik meg a vidéki központtal működőket (86%). A rEVOLUTION szerint ez azt mutatja, hogy az üzleti partnerek részére szolgáltató (B2B működésű) cégek számottevő része már rendelkezik az ügyviteli programok használatához szükséges minimális feltételekkel, ám a tapasztalatok szerint ennek ellenére még közel sem használják ugyanilyen magas arányban e szoftvereket.

Az ügyviteli szoftverek piacán fejlesztő rEVOLUTION Software - nem reprezentatív felmérés keretében - 2003 decemberében és 2004 januárjában az üzleti szolgáltató szektorból összesen 835 kisvállalatnál végzett telefonos megkérdezést. A minta nyilvános adatbázisból készült, és olyan tevékenységeket végző betéti társaságokat és korlátolt felelősségű társaságokat tartalmazott, amelyek szolgáltatásait jellemzően cégek veszik igénybe. A mintában 40%-os arányban budapesti, 60%-ban vidéki cégek szerepeltek.

Úgy tűnik, hogy mára a számítógép nyújtotta előnyöket a kisebb szolgáltató cégek is felismerték, és vagy már használnak számítógépet, vagy a közeljövőben tervezik annak beszerzését. A rEVOLUTION felmérése alapján ugyanis a számítógép-ellátottság átlagos 88%-os aránya mellett jelenleg a cégek további 3%-a tervez PC vásárlást. A budapesti és vidéki cégek közötti mindössze 4%-os eltérés a felmérés szerint a jövőben várhatóan tovább csökken, mivel a vidékiek 2%-kal nagyobb arányban terveznek számítógép-vásárlást, mint a fővárosiak.

A régiók szerinti megoszlásban jelentősebb elmaradásban egyedül a gazdaságilag kevésbé fejlett területek vannak: az Alföld északi megyéi (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye) 71%-os számítógép-ellátottsági aránnyal, valamint az észak-magyarországi megyék (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) 81%-kal. A többi régióban a 90% körüli értékkel kiegyenlített a mezőny.

A rEVOLUTION tapasztalatai szerint e szolgáltató cégek a magas számítógép-ellátottság ellenére is viszonylag kis számban használnak ügyviteli szoftvereket, így például számlázó, készletnyilvántartó programokat, amelyekkel viszont jelentősen leegyszerűsíthetnék adminisztrációs munkafolyamataikat. Még az egyszerű és alacsony áron beszerezhető ügyviteli alkalmazások elterjedése is igen csekély. E mögött elsősorban az húzódhat meg, hogy a vállalkozások nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a piacon elérhető szoftverek képességeiről és árairól. Ez különösen gazdasági recesszió idején csökkentheti a versenyelőnyt, amikor pedig a kis-és középvállalatok különösen kedvezőtlen helyzetben vannak, hiszen méretükből adódóan a dekonjunktúra átvészeléséhez szükséges pénzügyi eszközök korlátozottabban állnak rendelkezésre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megkérdezett cégek a számítógépet túlnyomó részben dokumentumok (ajánlatok, levelek), esetleg táblázatok készítésére használják. Bár azt gondolhatnánk, hogy az üzleti szolgáltatást nyújtó cégek számára ma már nélkülözhetetlen az e-mail a partnerekkel való kapcsolattartásban, meglepő és egyben a fejlődés lehetőségét jelző adat, hogy e-mail címe mindössze 21%-uknak volt.

A rEVOLUTION Software kisvállalati ügyviteli szoftvereinek mára több mint 9000 felhasználója van országszerte. Tapasztalatai szerint az utóbbi években növekszik az érdeklődés a legegyszerűbb, belépő szintű számlázóprogramok iránt, ami jelzi, hogy egyre több kisvállalat tartja fontosnak, hogy professzionális kinézetű, cégemblémával ellátott számlát adjon üzleti partnereinek. A kutatás eredményei megerősítették, hogy az ehhez szükséges számítástechnikai infrastruktúra már rendelkezésre áll a kisvállalatoknál.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?