32 °C Budapest

90% körüli számítógép-ellátottság a szolgáltató szektor kis- és középvállalatainál

Pénzcentrum
2004. március 11. 08:31

A rEVOLUTION Software nemrégiben készült felmérése szerint a hazai üzleti szolgáltató szektor kisvállalatainak már jelentős része, 88%-a rendelkezik számítógéppel - tette közzé a tőzsdeaspiráns cég. A PC penetráció nem mutat jelentős eltérést a vidéki és a budapesti telephelyű cégek között: a fővárosiak (90%) csupán 4%-kal előzik meg a vidéki központtal működőket (86%). A rEVOLUTION szerint ez azt mutatja, hogy az üzleti partnerek részére szolgáltató (B2B működésű) cégek számottevő része már rendelkezik az ügyviteli programok használatához szükséges minimális feltételekkel, ám a tapasztalatok szerint ennek ellenére még közel sem használják ugyanilyen magas arányban e szoftvereket.

Az ügyviteli szoftverek piacán fejlesztő rEVOLUTION Software - nem reprezentatív felmérés keretében - 2003 decemberében és 2004 januárjában az üzleti szolgáltató szektorból összesen 835 kisvállalatnál végzett telefonos megkérdezést. A minta nyilvános adatbázisból készült, és olyan tevékenységeket végző betéti társaságokat és korlátolt felelősségű társaságokat tartalmazott, amelyek szolgáltatásait jellemzően cégek veszik igénybe. A mintában 40%-os arányban budapesti, 60%-ban vidéki cégek szerepeltek.

Úgy tűnik, hogy mára a számítógép nyújtotta előnyöket a kisebb szolgáltató cégek is felismerték, és vagy már használnak számítógépet, vagy a közeljövőben tervezik annak beszerzését. A rEVOLUTION felmérése alapján ugyanis a számítógép-ellátottság átlagos 88%-os aránya mellett jelenleg a cégek további 3%-a tervez PC vásárlást. A budapesti és vidéki cégek közötti mindössze 4%-os eltérés a felmérés szerint a jövőben várhatóan tovább csökken, mivel a vidékiek 2%-kal nagyobb arányban terveznek számítógép-vásárlást, mint a fővárosiak.

A régiók szerinti megoszlásban jelentősebb elmaradásban egyedül a gazdaságilag kevésbé fejlett területek vannak: az Alföld északi megyéi (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye) 71%-os számítógép-ellátottsági aránnyal, valamint az észak-magyarországi megyék (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) 81%-kal. A többi régióban a 90% körüli értékkel kiegyenlített a mezőny.

A rEVOLUTION tapasztalatai szerint e szolgáltató cégek a magas számítógép-ellátottság ellenére is viszonylag kis számban használnak ügyviteli szoftvereket, így például számlázó, készletnyilvántartó programokat, amelyekkel viszont jelentősen leegyszerűsíthetnék adminisztrációs munkafolyamataikat. Még az egyszerű és alacsony áron beszerezhető ügyviteli alkalmazások elterjedése is igen csekély. E mögött elsősorban az húzódhat meg, hogy a vállalkozások nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a piacon elérhető szoftverek képességeiről és árairól. Ez különösen gazdasági recesszió idején csökkentheti a versenyelőnyt, amikor pedig a kis-és középvállalatok különösen kedvezőtlen helyzetben vannak, hiszen méretükből adódóan a dekonjunktúra átvészeléséhez szükséges pénzügyi eszközök korlátozottabban állnak rendelkezésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megkérdezett cégek a számítógépet túlnyomó részben dokumentumok (ajánlatok, levelek), esetleg táblázatok készítésére használják. Bár azt gondolhatnánk, hogy az üzleti szolgáltatást nyújtó cégek számára ma már nélkülözhetetlen az e-mail a partnerekkel való kapcsolattartásban, meglepő és egyben a fejlődés lehetőségét jelző adat, hogy e-mail címe mindössze 21%-uknak volt.

A rEVOLUTION Software kisvállalati ügyviteli szoftvereinek mára több mint 9000 felhasználója van országszerte. Tapasztalatai szerint az utóbbi években növekszik az érdeklődés a legegyszerűbb, belépő szintű számlázóprogramok iránt, ami jelzi, hogy egyre több kisvállalat tartja fontosnak, hogy professzionális kinézetű, cégemblémával ellátott számlát adjon üzleti partnereinek. A kutatás eredményei megerősítették, hogy az ehhez szükséges számítástechnikai infrastruktúra már rendelkezésre áll a kisvállalatoknál.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?