19 °C Budapest

50 millió forintos bírság a Pannon GSM-nek

Pénzcentrum
2004. március 11. 16:36

Ötvenmillió forint bírsággal sújtotta a Pannon GSM Rt.-t a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa, amiért a társaság nem nyújtotta be határidőre az összekapcsolási díjakra vonatkozó ajánlatát.

A Pannon GSM Rt.-re kivetett ötvenmilliós bírság előzménye, hogy az NHH februárban kötelezte a Westel Rt.-t és a Pannon GSM Rt.-t, hogy március elsejéig nyújtsák be az új hírközlési törvényben szereplő költségszámítási módszertan alapján számított összekapcsolási díjaikra vonatkozó ajánlataikat. A Pannon GSM ennek nem tett eleget, viszont kérvényezte a határidő meghosszabbítását, amit az NHH elutasított. A Tanács ezek után a jogszabályban meghatározott kötelezettség elmulasztása miatt - a kiszabható maximális büntetés 1/16-ád kitevő összegű - 50 millió forintos büntetés kirovásáról határozott, egyúttal jelezte, hogy a törvényi előírásokat nem teljesítő távközlési cégekkel szemben a jövőben is következetesen fellép.

A költségalapú összekapcsolási díjak az egyik kulcselemét képezik az Európai Unióban alkalmazott piacszabályozási rendszernek és kiemelt jelentőségük van az idén hatályba lépett új magyar szabályozásban is. Az összekapcsolási díjaknak az új módszertan bevezetésének köszönhetően várható csökkenése erősítheti a piaci szereplők közötti versenyt, segítheti új, alternatív szolgáltatók piacra lépését és ezzel hozzájárulhat a fogyasztói tarifák csökkenéséhez is. A hatóság várakozásai szerint májusban léphetnek hatályba az új tarifák.

A Nemzeti Hírközlési Hatósághoz az elmúlt napokban öt vezetékes (MATÁV, INVITEL, Hungarotel, Monortel, Emitel) és egy mobil (Westel) úgynevezett jelentős piaci erejű szolgáltató is beadta az új módszertan alapján készült költségszámítását. A Pannon GSM Rt. a februári felszólítás ellenére sem tett eleget kötelezettségének. Az új Elektronikus Hírközlési Törvény jelentősen emelte a hatóság által kiszabható bírság felső határát, elérheti a jogsértő árbevételének 0,5 százalékát. Mivel a Pannon GSM Rt.-vel szemben korábban még nem került sor bírság kiszabásra, a Tanács bízik abban, hogy a társaság teljesíti a korábbi határozatban foglaltakat, és így nem kell élnie törvény adta lehetőségével, az összekapcsolási díj hatósági megállapításával, és nem kell újabb, jelentősebb bírságot kiszabnia a törvényi kötelezettség nem teljesítése miatt.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM