Járai: alacsony az euró társadalmi támogatottsága

Pénzcentrum
2004. március 10. 15:54

Járai Zsigmond szerint az euró bevezetése gyorsítja a gazdasági növekedést, stabilizálja a gazdaságot. A közös pénz ugyanakkor az önálló monetáris politika feladását is jelenti. Járai szerint a gazdasági elméletek az önálló monetáris politikát elsősorban a külső sokkok kezelése szempontjából tartják fontosnak, ugyanakkor ez hazánk esetében inkább a belső sokkok (pl. költségvetési túlköltekezés) kezelésére szükséges. Az önálló monetáris politika elvesztésével a fiskális és jövedelmi politikára nagyobb hangsúly helyeződik majd a sokkok kezelésében - hangsúlyozta az MNB elnöke. Járai szerint Magyarországon alacsony az euró bevezetéséhez szükséges feltételek eléréséhez kapcsolódó intézkedések társadalmi és politikai támogatottsága.

Az euró bevezetésére a gazdaságot fel kell készíteni - mondta az MNB elnöke. Meg kell pl. akadályozni, hogy a csatlakozással hirtelen lecsökkent kamatszint ne okozza a gazdaság túlfűtöttségét (ez történt pl. Görögországban).

Járai szerint a sikeres euró bevezetéshez több intézkedésre, illetve feltétel teljesítésére van szükség. Ezek közé tartozik a fiskális konszolidáció, az államháztartási reform, egyensúlyi jövedelempolitika, infláció alacsonyan tartása ill. az árstabilitás megteremtése (3.5% alatti infláció).

Járai szerint kérdés, hogy a feltételek megteremtése milyen keretekben, a csatlakozási időponthoz képest milyen ütemben történjen. A harmonikus gazdasági pályát az euró övezeten belül könnyebb elérni, mint azon kívül - mondta az MNB elnöke. Ennek oka, hogy az euró a köré épülő feltételrendszeren keresztül nagyobb fegyelmet kényszerít a gazdaságpolitikára. Ennek ellenére törekedni kell a harmonikus gazdasági pálya kialakítására.

Ha az ERM-II rendszer előnyeit és hátrányait tekintjük, akkor az hasonló az euró-zónához. A rendszer nagyobb fegyelmet kényszerít a gazdaságpolitikára, ugyanakkor egy esetleges kilépés jelentős hitelességi veszteséget okozhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hiteles gazdasági programra van szükség, mely az előnyöket és az áldozatokat egyaránt felméri - hangsúlyozta Járai. A kormány időzítési döntését az MNB magára nézve kötelezőnek tartja majd.

Járai szerint az euró bevezetéséhez jelenleg nincs meg a megfelelő társadalmi és politikai támogatottság.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43