Járai: alacsony az euró társadalmi támogatottsága

Pénzcentrum
2004. március 10. 15:54

Járai Zsigmond szerint az euró bevezetése gyorsítja a gazdasági növekedést, stabilizálja a gazdaságot. A közös pénz ugyanakkor az önálló monetáris politika feladását is jelenti. Járai szerint a gazdasági elméletek az önálló monetáris politikát elsősorban a külső sokkok kezelése szempontjából tartják fontosnak, ugyanakkor ez hazánk esetében inkább a belső sokkok (pl. költségvetési túlköltekezés) kezelésére szükséges. Az önálló monetáris politika elvesztésével a fiskális és jövedelmi politikára nagyobb hangsúly helyeződik majd a sokkok kezelésében - hangsúlyozta az MNB elnöke. Járai szerint Magyarországon alacsony az euró bevezetéséhez szükséges feltételek eléréséhez kapcsolódó intézkedések társadalmi és politikai támogatottsága.

Az euró bevezetésére a gazdaságot fel kell készíteni - mondta az MNB elnöke. Meg kell pl. akadályozni, hogy a csatlakozással hirtelen lecsökkent kamatszint ne okozza a gazdaság túlfűtöttségét (ez történt pl. Görögországban).

Járai szerint a sikeres euró bevezetéshez több intézkedésre, illetve feltétel teljesítésére van szükség. Ezek közé tartozik a fiskális konszolidáció, az államháztartási reform, egyensúlyi jövedelempolitika, infláció alacsonyan tartása ill. az árstabilitás megteremtése (3.5% alatti infláció).

Járai szerint kérdés, hogy a feltételek megteremtése milyen keretekben, a csatlakozási időponthoz képest milyen ütemben történjen. A harmonikus gazdasági pályát az euró övezeten belül könnyebb elérni, mint azon kívül - mondta az MNB elnöke. Ennek oka, hogy az euró a köré épülő feltételrendszeren keresztül nagyobb fegyelmet kényszerít a gazdaságpolitikára. Ennek ellenére törekedni kell a harmonikus gazdasági pálya kialakítására.

Ha az ERM-II rendszer előnyeit és hátrányait tekintjük, akkor az hasonló az euró-zónához. A rendszer nagyobb fegyelmet kényszerít a gazdaságpolitikára, ugyanakkor egy esetleges kilépés jelentős hitelességi veszteséget okozhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hiteles gazdasági programra van szükség, mely az előnyöket és az áldozatokat egyaránt felméri - hangsúlyozta Járai. A kormány időzítési döntését az MNB magára nézve kötelezőnek tartja majd.

Járai szerint az euró bevezetéséhez jelenleg nincs meg a megfelelő társadalmi és politikai támogatottság.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM