Forint: kiemelkedő erősödés az elmúlt hetekben

Pénzcentrum
2004. március 10. 10:00

Kb. 5.5%-ot erősödött a forint a január eleje óta. Az árfolyamgrafikont szemlélve a hazai fizetőeszköz izmosodása ha kisebb törésekkel is, de folyamatos, emellett hasonló képet mutat a külföldi befektetők tulajdonában levő forint állampapír állomány is. A BUX index immár 11,000 pont körül forog, a külföldi vételek ezen a területen is felerősödtek. Összességében tehát úgy tűnik visszatérőben a

bizalom a magyar pénzügyi eszközök felé.Ha az elmúlt egy év történéseit nézzük, a forint kb. 4%-kal értékelődött le az euróhoz képest. A leértékelődés mértéke ennél nagyobb, ha a tavaly januári állapothoz képest végezzük el az összehasonlítást, amikor az árfolyam az intervenciós sáv erős szélét ostromolta. A regionális összehasonlítás arra utal, hogy az árfolyam korábbi gyengülése nem egyedülálló a régióban, ugyanakkor az elmúlt hetek erősödése jóval intenzívebb mint azt pl. a zloty esetében tapasztalni lehetett. A legstabilabb valuta az elmúlt egy évben a cseh korona volt.

Ha a hisztorikus árfolyamalakulást tekintjük, a tavalyi évben három jelentősebb forintgyengülési periódust észlelhetünk. A sáv elleni támadásra adott drasztikus jegybanki válasz (jelentős kamatcsökkentés ill. a kamatfolyosó beszűkítése) után a forint árfolyama jelentősen gyengült. A január közepi intervenció alkalmával (a jegybank jelentős mennyiségű eurót - több mint 4 mrd - vásárolt forint ellenében) felhalmozódott tartalékot az MNB május közepéig egy ún. csendes intervenció keretében adta vissza a piacnak. Ezt az időszakot az árfolyamstabilitás időszakának is nevezhetjük, a forint viszonylag szűk sávban mozgott. Az MNB beavatkozása nélkül a forint feltehetően folyamatosan gyengült volna a veszteséges pozíciók felszámolása során.A csendes intervenció szakasza után az árfolyam enyhe gyengülést mutatott, az igazi döfést a forintnak a június eleji sáveltolás adta meg, mely az intervenciós sáv középárfolyamát valamivel több mint 2%-kal értékelte le . A piac gyakorlatilag tanácstalanul állt a lépés előtt, a gazdaságpolitikába illetve a monetáris politikába vetett bizalom alapjaiban kérdőjeleződött meg . Érthetetlen volt, hogy az erős forint politikájára építő jegybank hogyan egyezhetett bele egy ilyen lépésbe. A hirtelen gyengülés után az árfolyamot többnyire még sikerült a 250-260 Ft/eurós sávban tartani (igaz összesen 300 bp kamatemelés árán), ugyanakkor a bizonytalanság nem tűnt el, amit az igen volatilis árfolyam is mutatott. Érdemes megemlíteni, hogy már a nyár elejére jelentős túlvettség alakult ki a kötvénypiacon. Egy ilyen állapot a korrekciós folyamatot csak még intenzívebbé tette.Az újabb forintgyengülési hullámra november végéig kellett várni . Biztosan nem tudni, hogy mi volt a hirtelen gyengülési folyamat kiváltója (egyes információk szerint egy nagyobb külföldi szereplő csökkentett jelentősen pozíciót a magyar piacon, mely a többi befektetőnél is - részben veszteségminimalizálás okán - automatikus eladásokat generált). A külföldi befektetők által tartott állampapír állomány gyakorlatilag december közepéig esett, azóta azonban kisebb törésekkel tarkított emelkedő trendet láthatunk.A január izgalmasan indult, a pénzügyminiszter-cserét a piac nagy része már várta, ugyanakkor a bejelentés mégis meglepetésként hatott. A forint hirtelen gyengült, a hozamok emelkedtek, ugyankkor az ellentétes irányú korrekciók is hamar jelentkeztek. Amint látható a januári újabb forintgyengülés tehát csak minimális korrekcióval járt a külföldi állampapír állományban. A pénzügyminiszter menesztése tehát csak átmeneti bizonytalanságot okozott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)Ahogy megjelentek a vártnál jobb konjunkturális makrohírek (kedvező ipari termelési, exportértékesítési indexek, GDP), bejelentésre került egy bruttó 155 mrd Ft-os makrogazdasági kiigazító csomag ( a december 10-i kisebb költségvetési korrekció mellé), illetve a folyó mérleg statisztika is az abszolút nagy hiány mellett a vártnál jobb lett, a befektetők bizalma kezdett visszatérni a forintbefektetések felé.

Amíg korábban a nagy külföldi befektetési bankok valutaválságot emlegettek, további kamatemelést tartottak szükségesnek, addig az elmúlt napokban már szinte mindenhol a pozitív kilátások kerültek az elemzések középpontjába . A másodpiaci hozamokból folyamatosan kiárazódtak a kamatemelési várakozások, egy hónap alatt a referenciaszintek 60-70 bp-tal lettek alacsonyabbak.

Kérdéses, hogy a forinterősödési folyamat meddig tarthat ? Bár valóban zajlik egy pozitív fordulat fundamentális téren, egyelőre megmaradtak a bizonytalanságok, hogy az egyensúlyi mutatók képesek-e javulni olyan mértékben, amennyire azt a piac várja. A költségvetési politika terén tervezett megszorítások következetesen teljesülnek-e, ez magával hozza-e az ikerdeficit probléma enyhülését. Fontos lenne, hogy a folyó mérleg hiánya csökkenjen , illetve a deficit finanszírozásában a nem adóssággeneráló tételek ismét előtérbe kerüljenek.

Az ERM-II csatlakozás és az euró bevezetése egyelőre nem számít tisztázott kérdésnek. Talán hiba volt a 2008-as dátumot előre bejelenteni. A kormányprogramban foglaltak ( az államháztartási hiány elszállásával) nem adtak realitást a közös pénz ilyen korai bevezetésének. A környező országok egyike sem jelentett be ilyen kvázi hivatalos csatlakozási időpontot, inkább az aktuális gazdasági helyzet függvényében hangzanak el utalások az ERM-II csatlakozásra és az euró bevezetésére.

A forint árfolyamának alakulására középtávon meghatározóan hathat, hogy az ERM-II csatlakozás milyen időpontban illetve középárfolyammal történik meg. Medgyessy Péter az euró bevezetésének várható "felülvizsgált" céldátumát április végére ígérte (az új pénzügyminiszter még márciust mondott), ugyanakkor véleményünk szerint nem kizárt, hogy csak májusban vagy júniusban lesz "új" időpont. Ennek oka, hogy kormányzati részről megrendeléseket kívánnak adni a nagy kutatóintézeteknek, hogy egyenként vizsgálják meg az optimális csatlakozási időpontot. Ezen elemzések elkészítésének időigénye illetve kiértékelése alapján valószínűsítjük a májusi bejelentést.

Összességében tehát egyértelmű hangulatváltozásról beszélhetünk a pénzügyi piacokon, az ismét élénkülő külföldi érdeklődés egyértelmű következménye az erősebb forintárfolyam. A bizalom visszaállása a jegybanki szigorú kamatpolitikán is enyhíthet, az év második felére várt kamatcsökkentő lépések esetleg már korábban bekövetkezhetnek. Az emelkedő inflációs ráta mellett azonban a jegybank feltehetően igen óvatos lesz. A pozitív piaci hangulat mellett a forint akár tartósan is erős maradhat, ugyanakkor a közös pénz bevezetésének körvonalazódó "menetrendje", a várható középárfolyammal kapcsolatos spekuláció "életben tartja" a piac volatilitását. Az erős forint feltételezését támogathatja, hogy a magyar állampapírok továbbra is jelentős hozamelőnnyel rendelkeznek a lengyel és a cseh papírokhoz képest.A Reuters februári felmérésekor a piaci elemzők 2004 végére 260 Ft/eurós árfolyamot, 2005 végére 255.9 Ft/eurós árfolyamot valószínűsítettek. A márciusi felmérés feltehetően erősebb várakozásokat mutat majd.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?