20 °C Budapest

Forint: kiemelkedő erősödés az elmúlt hetekben

Pénzcentrum
2004. március 10. 10:00

Kb. 5.5%-ot erősödött a forint a január eleje óta. Az árfolyamgrafikont szemlélve a hazai fizetőeszköz izmosodása ha kisebb törésekkel is, de folyamatos, emellett hasonló képet mutat a külföldi befektetők tulajdonában levő forint állampapír állomány is. A BUX index immár 11,000 pont körül forog, a külföldi vételek ezen a területen is felerősödtek. Összességében tehát úgy tűnik visszatérőben a

bizalom a magyar pénzügyi eszközök felé.Ha az elmúlt egy év történéseit nézzük, a forint kb. 4%-kal értékelődött le az euróhoz képest. A leértékelődés mértéke ennél nagyobb, ha a tavaly januári állapothoz képest végezzük el az összehasonlítást, amikor az árfolyam az intervenciós sáv erős szélét ostromolta. A regionális összehasonlítás arra utal, hogy az árfolyam korábbi gyengülése nem egyedülálló a régióban, ugyanakkor az elmúlt hetek erősödése jóval intenzívebb mint azt pl. a zloty esetében tapasztalni lehetett. A legstabilabb valuta az elmúlt egy évben a cseh korona volt.

Ha a hisztorikus árfolyamalakulást tekintjük, a tavalyi évben három jelentősebb forintgyengülési periódust észlelhetünk. A sáv elleni támadásra adott drasztikus jegybanki válasz (jelentős kamatcsökkentés ill. a kamatfolyosó beszűkítése) után a forint árfolyama jelentősen gyengült. A január közepi intervenció alkalmával (a jegybank jelentős mennyiségű eurót - több mint 4 mrd - vásárolt forint ellenében) felhalmozódott tartalékot az MNB május közepéig egy ún. csendes intervenció keretében adta vissza a piacnak. Ezt az időszakot az árfolyamstabilitás időszakának is nevezhetjük, a forint viszonylag szűk sávban mozgott. Az MNB beavatkozása nélkül a forint feltehetően folyamatosan gyengült volna a veszteséges pozíciók felszámolása során.A csendes intervenció szakasza után az árfolyam enyhe gyengülést mutatott, az igazi döfést a forintnak a június eleji sáveltolás adta meg, mely az intervenciós sáv középárfolyamát valamivel több mint 2%-kal értékelte le . A piac gyakorlatilag tanácstalanul állt a lépés előtt, a gazdaságpolitikába illetve a monetáris politikába vetett bizalom alapjaiban kérdőjeleződött meg . Érthetetlen volt, hogy az erős forint politikájára építő jegybank hogyan egyezhetett bele egy ilyen lépésbe. A hirtelen gyengülés után az árfolyamot többnyire még sikerült a 250-260 Ft/eurós sávban tartani (igaz összesen 300 bp kamatemelés árán), ugyanakkor a bizonytalanság nem tűnt el, amit az igen volatilis árfolyam is mutatott. Érdemes megemlíteni, hogy már a nyár elejére jelentős túlvettség alakult ki a kötvénypiacon. Egy ilyen állapot a korrekciós folyamatot csak még intenzívebbé tette.Az újabb forintgyengülési hullámra november végéig kellett várni . Biztosan nem tudni, hogy mi volt a hirtelen gyengülési folyamat kiváltója (egyes információk szerint egy nagyobb külföldi szereplő csökkentett jelentősen pozíciót a magyar piacon, mely a többi befektetőnél is - részben veszteségminimalizálás okán - automatikus eladásokat generált). A külföldi befektetők által tartott állampapír állomány gyakorlatilag december közepéig esett, azóta azonban kisebb törésekkel tarkított emelkedő trendet láthatunk.A január izgalmasan indult, a pénzügyminiszter-cserét a piac nagy része már várta, ugyanakkor a bejelentés mégis meglepetésként hatott. A forint hirtelen gyengült, a hozamok emelkedtek, ugyankkor az ellentétes irányú korrekciók is hamar jelentkeztek. Amint látható a januári újabb forintgyengülés tehát csak minimális korrekcióval járt a külföldi állampapír állományban. A pénzügyminiszter menesztése tehát csak átmeneti bizonytalanságot okozott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)Ahogy megjelentek a vártnál jobb konjunkturális makrohírek (kedvező ipari termelési, exportértékesítési indexek, GDP), bejelentésre került egy bruttó 155 mrd Ft-os makrogazdasági kiigazító csomag ( a december 10-i kisebb költségvetési korrekció mellé), illetve a folyó mérleg statisztika is az abszolút nagy hiány mellett a vártnál jobb lett, a befektetők bizalma kezdett visszatérni a forintbefektetések felé.

Amíg korábban a nagy külföldi befektetési bankok valutaválságot emlegettek, további kamatemelést tartottak szükségesnek, addig az elmúlt napokban már szinte mindenhol a pozitív kilátások kerültek az elemzések középpontjába . A másodpiaci hozamokból folyamatosan kiárazódtak a kamatemelési várakozások, egy hónap alatt a referenciaszintek 60-70 bp-tal lettek alacsonyabbak.

Kérdéses, hogy a forinterősödési folyamat meddig tarthat ? Bár valóban zajlik egy pozitív fordulat fundamentális téren, egyelőre megmaradtak a bizonytalanságok, hogy az egyensúlyi mutatók képesek-e javulni olyan mértékben, amennyire azt a piac várja. A költségvetési politika terén tervezett megszorítások következetesen teljesülnek-e, ez magával hozza-e az ikerdeficit probléma enyhülését. Fontos lenne, hogy a folyó mérleg hiánya csökkenjen , illetve a deficit finanszírozásában a nem adóssággeneráló tételek ismét előtérbe kerüljenek.

Az ERM-II csatlakozás és az euró bevezetése egyelőre nem számít tisztázott kérdésnek. Talán hiba volt a 2008-as dátumot előre bejelenteni. A kormányprogramban foglaltak ( az államháztartási hiány elszállásával) nem adtak realitást a közös pénz ilyen korai bevezetésének. A környező országok egyike sem jelentett be ilyen kvázi hivatalos csatlakozási időpontot, inkább az aktuális gazdasági helyzet függvényében hangzanak el utalások az ERM-II csatlakozásra és az euró bevezetésére.

A forint árfolyamának alakulására középtávon meghatározóan hathat, hogy az ERM-II csatlakozás milyen időpontban illetve középárfolyammal történik meg. Medgyessy Péter az euró bevezetésének várható "felülvizsgált" céldátumát április végére ígérte (az új pénzügyminiszter még márciust mondott), ugyanakkor véleményünk szerint nem kizárt, hogy csak májusban vagy júniusban lesz "új" időpont. Ennek oka, hogy kormányzati részről megrendeléseket kívánnak adni a nagy kutatóintézeteknek, hogy egyenként vizsgálják meg az optimális csatlakozási időpontot. Ezen elemzések elkészítésének időigénye illetve kiértékelése alapján valószínűsítjük a májusi bejelentést.

Összességében tehát egyértelmű hangulatváltozásról beszélhetünk a pénzügyi piacokon, az ismét élénkülő külföldi érdeklődés egyértelmű következménye az erősebb forintárfolyam. A bizalom visszaállása a jegybanki szigorú kamatpolitikán is enyhíthet, az év második felére várt kamatcsökkentő lépések esetleg már korábban bekövetkezhetnek. Az emelkedő inflációs ráta mellett azonban a jegybank feltehetően igen óvatos lesz. A pozitív piaci hangulat mellett a forint akár tartósan is erős maradhat, ugyanakkor a közös pénz bevezetésének körvonalazódó "menetrendje", a várható középárfolyammal kapcsolatos spekuláció "életben tartja" a piac volatilitását. Az erős forint feltételezését támogathatja, hogy a magyar állampapírok továbbra is jelentős hozamelőnnyel rendelkeznek a lengyel és a cseh papírokhoz képest.A Reuters februári felmérésekor a piaci elemzők 2004 végére 260 Ft/eurós árfolyamot, 2005 végére 255.9 Ft/eurós árfolyamot valószínűsítettek. A márciusi felmérés feltehetően erősebb várakozásokat mutat majd.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08