Csökkenő hiány a külkereskedelmi mérlegben

Pénzcentrum
2004. március 10. 09:12

231.7 m euró deficit keletkezett a külkereskedelmi mérlegben januárban. A hiány tavaly januárban 250 m euró volt, a deficit kb. 20 m euróval alacsonyabb most. Kedvező, hogy az exportdinamika továbbra is meghaladta az importét az euró értékindexek szerint. A kivitel 4%-kal, a behozatal 3.1%-kal emelkedett. A tavalyi év utolsó negyedében az exportnövekedés rendre meghaladta az importot.

Valamennyi árufőcsoport forgalma jelentősen meghaladta a megelőző év első hónapjában regisztrált értékeket, úgy hogy az export növekedési üteme valamennyi termékcsoportnál felülmúlta az importét.

A külkereskedelem több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma mindkét irányban több mint 20%- kal, míg a mintegy harminc százalékos részesedésű feldolgozott termékeké 10%-ot meghaladó mértékben nőtt. Az adatok egyrészt erősödő külső keresletre, valamint a beruházási import jelentős növekedésére is utalnak.


Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitele az árufőcsoportok közül a legdinamikusabban, közel harmadával bővült. Az energiahordozók behozatala 8%-kal haladta meg a 2003. év azonos hónapjában regisztrált értéket.

A kereskedelmi mérleg javulását a fejlett országokkal folytatott kereskedelemben már korábban is kimutatott aktívum növekedése eredményezte. A fejlődő országok vonatkozásában a kivitel 75%-os növekedése csak részben tudta ellensúlyozni a több mint ötször nagyobb értékű behozatal 40%-os bővülését. A közép- és kelet-európai országokkal lebonyolított forgalomban a deficit mértéke számottevően nem változott.

A forint januárban a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva 8%-kal gyengült, ami a forgalmunkban meghatározó súllyal rendelkező euróhoz viszonyított 11%-os leértékelődésből és a dollárhoz mért 7%-os erősödésből adódott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A 12 havi kumulált mennyiségek a hiány abszolút és GDP arányos csökkenését is mutatják. Az exportdinamika a havi indexek alapján már gyorsabb az importénál, a kumulált adatok szintjén is egyre kisebb a különbség.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem