13 °C Budapest

Csökkenő hiány a külkereskedelmi mérlegben

Pénzcentrum
2004. március 10. 09:12

231.7 m euró deficit keletkezett a külkereskedelmi mérlegben januárban. A hiány tavaly januárban 250 m euró volt, a deficit kb. 20 m euróval alacsonyabb most. Kedvező, hogy az exportdinamika továbbra is meghaladta az importét az euró értékindexek szerint. A kivitel 4%-kal, a behozatal 3.1%-kal emelkedett. A tavalyi év utolsó negyedében az exportnövekedés rendre meghaladta az importot.

Valamennyi árufőcsoport forgalma jelentősen meghaladta a megelőző év első hónapjában regisztrált értékeket, úgy hogy az export növekedési üteme valamennyi termékcsoportnál felülmúlta az importét.

A külkereskedelem több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma mindkét irányban több mint 20%- kal, míg a mintegy harminc százalékos részesedésű feldolgozott termékeké 10%-ot meghaladó mértékben nőtt. Az adatok egyrészt erősödő külső keresletre, valamint a beruházási import jelentős növekedésére is utalnak.


Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitele az árufőcsoportok közül a legdinamikusabban, közel harmadával bővült. Az energiahordozók behozatala 8%-kal haladta meg a 2003. év azonos hónapjában regisztrált értéket.

A kereskedelmi mérleg javulását a fejlett országokkal folytatott kereskedelemben már korábban is kimutatott aktívum növekedése eredményezte. A fejlődő országok vonatkozásában a kivitel 75%-os növekedése csak részben tudta ellensúlyozni a több mint ötször nagyobb értékű behozatal 40%-os bővülését. A közép- és kelet-európai országokkal lebonyolított forgalomban a deficit mértéke számottevően nem változott.

A forint januárban a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva 8%-kal gyengült, ami a forgalmunkban meghatározó súllyal rendelkező euróhoz viszonyított 11%-os leértékelődésből és a dollárhoz mért 7%-os erősödésből adódott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A 12 havi kumulált mennyiségek a hiány abszolút és GDP arányos csökkenését is mutatják. Az exportdinamika a havi indexek alapján már gyorsabb az importénál, a kumulált adatok szintjén is egyre kisebb a különbség.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?