Csökkenő hiány a külkereskedelmi mérlegben

Pénzcentrum
2004. március 10. 09:12

231.7 m euró deficit keletkezett a külkereskedelmi mérlegben januárban. A hiány tavaly januárban 250 m euró volt, a deficit kb. 20 m euróval alacsonyabb most. Kedvező, hogy az exportdinamika továbbra is meghaladta az importét az euró értékindexek szerint. A kivitel 4%-kal, a behozatal 3.1%-kal emelkedett. A tavalyi év utolsó negyedében az exportnövekedés rendre meghaladta az importot.

Valamennyi árufőcsoport forgalma jelentősen meghaladta a megelőző év első hónapjában regisztrált értékeket, úgy hogy az export növekedési üteme valamennyi termékcsoportnál felülmúlta az importét.

A külkereskedelem több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma mindkét irányban több mint 20%- kal, míg a mintegy harminc százalékos részesedésű feldolgozott termékeké 10%-ot meghaladó mértékben nőtt. Az adatok egyrészt erősödő külső keresletre, valamint a beruházási import jelentős növekedésére is utalnak.


Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitele az árufőcsoportok közül a legdinamikusabban, közel harmadával bővült. Az energiahordozók behozatala 8%-kal haladta meg a 2003. év azonos hónapjában regisztrált értéket.

A kereskedelmi mérleg javulását a fejlett országokkal folytatott kereskedelemben már korábban is kimutatott aktívum növekedése eredményezte. A fejlődő országok vonatkozásában a kivitel 75%-os növekedése csak részben tudta ellensúlyozni a több mint ötször nagyobb értékű behozatal 40%-os bővülését. A közép- és kelet-európai országokkal lebonyolított forgalomban a deficit mértéke számottevően nem változott.

A forint januárban a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva 8%-kal gyengült, ami a forgalmunkban meghatározó súllyal rendelkező euróhoz viszonyított 11%-os leértékelődésből és a dollárhoz mért 7%-os erősödésből adódott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A 12 havi kumulált mennyiségek a hiány abszolút és GDP arányos csökkenését is mutatják. Az exportdinamika a havi indexek alapján már gyorsabb az importénál, a kumulált adatok szintjén is egyre kisebb a különbség.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?