25 °C Budapest

Csökkenő hiány a külkereskedelmi mérlegben

Pénzcentrum
2004. március 10. 09:12

231.7 m euró deficit keletkezett a külkereskedelmi mérlegben januárban. A hiány tavaly januárban 250 m euró volt, a deficit kb. 20 m euróval alacsonyabb most. Kedvező, hogy az exportdinamika továbbra is meghaladta az importét az euró értékindexek szerint. A kivitel 4%-kal, a behozatal 3.1%-kal emelkedett. A tavalyi év utolsó negyedében az exportnövekedés rendre meghaladta az importot.

Valamennyi árufőcsoport forgalma jelentősen meghaladta a megelőző év első hónapjában regisztrált értékeket, úgy hogy az export növekedési üteme valamennyi termékcsoportnál felülmúlta az importét.

A külkereskedelem több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma mindkét irányban több mint 20%- kal, míg a mintegy harminc százalékos részesedésű feldolgozott termékeké 10%-ot meghaladó mértékben nőtt. Az adatok egyrészt erősödő külső keresletre, valamint a beruházási import jelentős növekedésére is utalnak.


Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitele az árufőcsoportok közül a legdinamikusabban, közel harmadával bővült. Az energiahordozók behozatala 8%-kal haladta meg a 2003. év azonos hónapjában regisztrált értéket.

A kereskedelmi mérleg javulását a fejlett országokkal folytatott kereskedelemben már korábban is kimutatott aktívum növekedése eredményezte. A fejlődő országok vonatkozásában a kivitel 75%-os növekedése csak részben tudta ellensúlyozni a több mint ötször nagyobb értékű behozatal 40%-os bővülését. A közép- és kelet-európai országokkal lebonyolított forgalomban a deficit mértéke számottevően nem változott.

A forint januárban a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva 8%-kal gyengült, ami a forgalmunkban meghatározó súllyal rendelkező euróhoz viszonyított 11%-os leértékelődésből és a dollárhoz mért 7%-os erősödésből adódott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A 12 havi kumulált mennyiségek a hiány abszolút és GDP arányos csökkenését is mutatják. Az exportdinamika a havi indexek alapján már gyorsabb az importénál, a kumulált adatok szintjén is egyre kisebb a különbség.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?