29 °C Budapest

Raiffeisen heti nemzetközi kitekintés

Pénzcentrum
2004. március 9. 11:39

A múlt héten megjelent szolgáltatási szektor indexei mind Európában, mind pedig Amerikában lassuló konjunktúráról tanúskodtak februárban, mely elsősorban a magas januári bázisértékeknek köszönhető. Az Eurozóna GDP növekedése a gyenge belső fogyasztásnak és az export visszaesésének köszönhetően továbbra is igen alacsony: a negyedik negyedévben 0,6%-kal, 2003-ban pedig 0,4%-kot nőtt év/év alapon.

A múlt héten megjelent szolgáltatási szektor indexei mind Európában, mind pedig Amerikában lassuló konjunktúráról tanúskodtak februárban, mely elsősorban a magas januári bázisértékeknek köszönhető. Az Eurozóna GDP növekedése a gyenge belső fogyasztásnak és az export visszaesésének köszönhetően továbbra is igen alacsony: a negyedik negyedévben 0,6%-kal, 2003-ban pedig 0,4%-kot nőtt év/év alapon. A növekedést a magas, 8,8%-os munkanélküliség is fékezi. A munkanélküliség az USA-ban is nagy probléma: és bár a februári ráta 5,6%-on stagnált és a heti új munkanélküliek száma 345ezer főre csökkent, a pénteki új munkahelyek száma adat kiábrándítóan alacsony értéket (21ezer fő) mutatott februárban, a januári 97ezer fő után. A közeljövőben a foglalkoztatási szint növekedése várható, mivel a jelenlegi szinten a termelékenység csak egyre lassabb ütemben képes növekedni (2003 4q: 2,6% 3q: 9,5%). A munkanélküliség az idei elnökválasztás szempontjából politikailag is fontos tényező, hiszen Bush alatt az elmúlt 3 évben 2,4 millióval csökkent a munkahelyek száma. A héten megjelenő makroadatok közül fontos lesz a szerdai amerikai külkerhiány (kis javulás várható), a csütörtöki kiskereskedelmi értékesítések (az olcsó kamatok okozta lakossági hitelexpanzió elsősorban az autók iránt teremt erős keresletet), illetve pénteki PPI és márciusi előzetes michigani fogyasztói bizalmi index (enyhe növekedés várható az erős februári csökkenés után).

A teljes értékelés letöltése (pdf):
Raiffeisen heti nemzetközi kitekintés (2.)

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!