0 °C Budapest

Új Áfa jogszabályok május 1-től (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. március 8. 11:45

Mindössze 8 héttel az Európai Unió bővítése előtt, a csatlakozó országokba befektető nagyvállalatok úgy vélik, hogy az új Áfa- és vámszabályok május elseji bevezetése körül továbbra is jelentős a bizonytalanság és számos gyakorlati kérdés vár megoldásra - tette közzé a PricewaterhouseCoopers.

A befektetésekben érdekelt társaságok létrehozták a Közvetett Adó Fókuszcsoportot, amely a PricewaterhouseCoopers kezdeményezésének, az EU Csatlakozási Fórumnak a része. A Fókuszcsoportot jelenleg a fogyasztási cikkek, az élelmiszeripar, a termelővállalatok, az acélipar, a gyógyszergyártók, a pénzügyi szolgáltatók, az autóipar, a szoftvergyártók és a szolgáltatóipar képviselői alkotják. A Közvetett Adó Fókuszcsoport 2003 májusa óta a csatlakozó országok többségében konstruktív párbeszédet folytat az adóhatóságokkal és a minisztériumokkal a tényleges előrelépés érdekében. A csoport szerint ez kölcsönös előnyökkel jár mind a kormányzat, mind a gazdasági élet szereplői számára.

A Közvetett Adó Fókuszcsoport állításai szerint számos csatlakozó tagállamban a szükségesnél lassabban haladnak az előkészületek, és a május elsejétől életbe lépő törvények tervezetei még sok lényeges változtatást igényelnek. A csoport szerint mind a multinacionális, mind a helyi kis- és középvállalatok többsége fontosnak tartja, hogy a kezdetektől fogva megfeleljen a csatlakozással életbe lépő új jogszabályoknak. Komoly nehézségeket okozhat azonban a felkészülésben, ha nem áll időben rendelkezésükre átlátható, egyértelmű szabályozás és útmutatás.

A csoport nagymértékben szorgalmazza, hogy a csatlakozó országok új, közvetett adókra vonatkozó jogszabályai lehetőség szerint minél inkább vállalkozásbarát környezetet teremtsenek. Véleményük szerint ez egyrészt különösen fontos a törvények betartása és a gördülékeny átállás érdekében, másrészt kritikus pontja a csatlakozó országok versenyképességének az EU bővítést követően.

A Közvetett Adó Fókuszcsoport egyik kitűzött célja az, hogy felhívja a csatlakozó országok kormányainak figyelmét a közvetett adókkal kapcsolatos ügyekre és a csatlakozás állami költségvetésre gyakorolt hatásaira. Ennek érdekében olyan elemzést készített, amely megnevezi és népszerűsíti a csoport tagjainak eddigi tapasztalatai alapján kialakult "legjobb EU-s gyakorlatot" a forgalmi adók területén. Ez a dokumentum kiindulópontként szolgál a csoport tagjai és a csatlakozó országok hatóságainak vezetői közötti együttműködéshez. A csoport nagy hangsúlyt helyez olyan forgatókönyvek elkészítésére, amely az Áfa- és vámproblémák fennmaradása esetén is segítséget nyújt a tagoknak ahhoz, hogy a májustól életbe lépő jogszabályoknak megfeleljenek.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem