Új Áfa jogszabályok május 1-től (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. március 8. 11:45

Mindössze 8 héttel az Európai Unió bővítése előtt, a csatlakozó országokba befektető nagyvállalatok úgy vélik, hogy az új Áfa- és vámszabályok május elseji bevezetése körül továbbra is jelentős a bizonytalanság és számos gyakorlati kérdés vár megoldásra - tette közzé a PricewaterhouseCoopers.

A befektetésekben érdekelt társaságok létrehozták a Közvetett Adó Fókuszcsoportot, amely a PricewaterhouseCoopers kezdeményezésének, az EU Csatlakozási Fórumnak a része. A Fókuszcsoportot jelenleg a fogyasztási cikkek, az élelmiszeripar, a termelővállalatok, az acélipar, a gyógyszergyártók, a pénzügyi szolgáltatók, az autóipar, a szoftvergyártók és a szolgáltatóipar képviselői alkotják. A Közvetett Adó Fókuszcsoport 2003 májusa óta a csatlakozó országok többségében konstruktív párbeszédet folytat az adóhatóságokkal és a minisztériumokkal a tényleges előrelépés érdekében. A csoport szerint ez kölcsönös előnyökkel jár mind a kormányzat, mind a gazdasági élet szereplői számára.

A Közvetett Adó Fókuszcsoport állításai szerint számos csatlakozó tagállamban a szükségesnél lassabban haladnak az előkészületek, és a május elsejétől életbe lépő törvények tervezetei még sok lényeges változtatást igényelnek. A csoport szerint mind a multinacionális, mind a helyi kis- és középvállalatok többsége fontosnak tartja, hogy a kezdetektől fogva megfeleljen a csatlakozással életbe lépő új jogszabályoknak. Komoly nehézségeket okozhat azonban a felkészülésben, ha nem áll időben rendelkezésükre átlátható, egyértelmű szabályozás és útmutatás.

A csoport nagymértékben szorgalmazza, hogy a csatlakozó országok új, közvetett adókra vonatkozó jogszabályai lehetőség szerint minél inkább vállalkozásbarát környezetet teremtsenek. Véleményük szerint ez egyrészt különösen fontos a törvények betartása és a gördülékeny átállás érdekében, másrészt kritikus pontja a csatlakozó országok versenyképességének az EU bővítést követően.

A Közvetett Adó Fókuszcsoport egyik kitűzött célja az, hogy felhívja a csatlakozó országok kormányainak figyelmét a közvetett adókkal kapcsolatos ügyekre és a csatlakozás állami költségvetésre gyakorolt hatásaira. Ennek érdekében olyan elemzést készített, amely megnevezi és népszerűsíti a csoport tagjainak eddigi tapasztalatai alapján kialakult "legjobb EU-s gyakorlatot" a forgalmi adók területén. Ez a dokumentum kiindulópontként szolgál a csoport tagjai és a csatlakozó országok hatóságainak vezetői közötti együttműködéshez. A csoport nagy hangsúlyt helyez olyan forgatókönyvek elkészítésére, amely az Áfa- és vámproblémák fennmaradása esetén is segítséget nyújt a tagoknak ahhoz, hogy a májustól életbe lépő jogszabályoknak megfeleljenek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?