33 °C Budapest

Új Áfa jogszabályok május 1-től (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. március 8. 11:45

Mindössze 8 héttel az Európai Unió bővítése előtt, a csatlakozó országokba befektető nagyvállalatok úgy vélik, hogy az új Áfa- és vámszabályok május elseji bevezetése körül továbbra is jelentős a bizonytalanság és számos gyakorlati kérdés vár megoldásra - tette közzé a PricewaterhouseCoopers.

A befektetésekben érdekelt társaságok létrehozták a Közvetett Adó Fókuszcsoportot, amely a PricewaterhouseCoopers kezdeményezésének, az EU Csatlakozási Fórumnak a része. A Fókuszcsoportot jelenleg a fogyasztási cikkek, az élelmiszeripar, a termelővállalatok, az acélipar, a gyógyszergyártók, a pénzügyi szolgáltatók, az autóipar, a szoftvergyártók és a szolgáltatóipar képviselői alkotják. A Közvetett Adó Fókuszcsoport 2003 májusa óta a csatlakozó országok többségében konstruktív párbeszédet folytat az adóhatóságokkal és a minisztériumokkal a tényleges előrelépés érdekében. A csoport szerint ez kölcsönös előnyökkel jár mind a kormányzat, mind a gazdasági élet szereplői számára.

A Közvetett Adó Fókuszcsoport állításai szerint számos csatlakozó tagállamban a szükségesnél lassabban haladnak az előkészületek, és a május elsejétől életbe lépő törvények tervezetei még sok lényeges változtatást igényelnek. A csoport szerint mind a multinacionális, mind a helyi kis- és középvállalatok többsége fontosnak tartja, hogy a kezdetektől fogva megfeleljen a csatlakozással életbe lépő új jogszabályoknak. Komoly nehézségeket okozhat azonban a felkészülésben, ha nem áll időben rendelkezésükre átlátható, egyértelmű szabályozás és útmutatás.

A csoport nagymértékben szorgalmazza, hogy a csatlakozó országok új, közvetett adókra vonatkozó jogszabályai lehetőség szerint minél inkább vállalkozásbarát környezetet teremtsenek. Véleményük szerint ez egyrészt különösen fontos a törvények betartása és a gördülékeny átállás érdekében, másrészt kritikus pontja a csatlakozó országok versenyképességének az EU bővítést követően.

A Közvetett Adó Fókuszcsoport egyik kitűzött célja az, hogy felhívja a csatlakozó országok kormányainak figyelmét a közvetett adókkal kapcsolatos ügyekre és a csatlakozás állami költségvetésre gyakorolt hatásaira. Ennek érdekében olyan elemzést készített, amely megnevezi és népszerűsíti a csoport tagjainak eddigi tapasztalatai alapján kialakult "legjobb EU-s gyakorlatot" a forgalmi adók területén. Ez a dokumentum kiindulópontként szolgál a csoport tagjai és a csatlakozó országok hatóságainak vezetői közötti együttműködéshez. A csoport nagy hangsúlyt helyez olyan forgatókönyvek elkészítésére, amely az Áfa- és vámproblémák fennmaradása esetén is segítséget nyújt a tagoknak ahhoz, hogy a májustól életbe lépő jogszabályoknak megfeleljenek.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?