MSZP támadás az ingatlanszövetkezetek miatt Szász Károly ellen

Pénzcentrum
2004. március 8. 08:51

Tökéletes időzítéssel a Baumag befektetők újabb Parlament előtti tüntetésének napjára időzítette az egyik MSZP-s képviselő azon sajtótájékoztatóját, melyen a PSZÁF elnökét, Szász Károlyt lemondásra szólította fel. A lemondást a képviselő szerint az tenné indokolttá, hogy a PSZÁF félreértelmezte a jogszabályokat, s ezért inaktív maradt az ingatlanszövetkezetekkel szemben. A téma kellően népszerű, jól meglovagolható. Nézzük azonban a tényeket, melyeket minden bizonnyal az MSZP képviselője sem ismer az üggyel kapcsolatban.

1., az ingatlanszövetkezetek jogi szabályozása a szövetkezeti törvényben valósult meg. Ezen szervezetek nyilvános hirdetéseikkel egy joghézagot lovagoltak meg.

2., az első államigazgatási szerv, mely a potenciális visszaélésekre és a tiltott betétgyűjtésre felhívta a figyelmet a PSZÁF volt. A Felügyelet nyilvános hirdetményben hívta fel a közvélemény figyelmét még hónapokkal az első ingatlanszövetkezet összeomlása előtt a túlzott kockázatokra.

3., a PSZÁF javaslatot dolgozott ki a Pénzügyminisztérium számára a joghézag megszüntetésére, a szabályozás átalakítására, s ezen javaslatot vitte tovább a PM a törvénymódosítási folyamatban.

4., a szövetkezetek felügyeletét ellátó Földművelésügyi Minisztérium lassú reakcióideje több hét csúszást okozott a törvénymódosítások elfogadásában. A minisztérium vagy nem értette, vagy nem tartotta fontosnak az ügyet.

5., a PSZÁF saját hatásterületén belül több vizsgálatot is indított az ingatlanszövetkezeteknél. Ezen vizsgálatok alól azonban igen hatékonyan ki tudtak bújni a szövetkezetek, mivel nem tartoznak a PSZÁF felügyelete alá.
Egész egyszerűen a PSZÁF-nek nem volt jogosítványa a vizsgálatok lefolytatására.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

** ** ** **

Az ingatlanszövetkezeti hirdetések aranykorában intenzív kapcsolatban álltunk mind a PSZÁF-fel, mind a PM-mel. Az államigazgatási szervek aktivitása tökéletesen nyomon követhető a kapcsolt cikkekben.
Külön kérésre képviselőknek megküldjük a válogatást...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16