18 °C Budapest

MSZP támadás az ingatlanszövetkezetek miatt Szász Károly ellen

Pénzcentrum
2004. március 8. 08:51

Tökéletes időzítéssel a Baumag befektetők újabb Parlament előtti tüntetésének napjára időzítette az egyik MSZP-s képviselő azon sajtótájékoztatóját, melyen a PSZÁF elnökét, Szász Károlyt lemondásra szólította fel. A lemondást a képviselő szerint az tenné indokolttá, hogy a PSZÁF félreértelmezte a jogszabályokat, s ezért inaktív maradt az ingatlanszövetkezetekkel szemben. A téma kellően népszerű, jól meglovagolható. Nézzük azonban a tényeket, melyeket minden bizonnyal az MSZP képviselője sem ismer az üggyel kapcsolatban.

1., az ingatlanszövetkezetek jogi szabályozása a szövetkezeti törvényben valósult meg. Ezen szervezetek nyilvános hirdetéseikkel egy joghézagot lovagoltak meg.

2., az első államigazgatási szerv, mely a potenciális visszaélésekre és a tiltott betétgyűjtésre felhívta a figyelmet a PSZÁF volt. A Felügyelet nyilvános hirdetményben hívta fel a közvélemény figyelmét még hónapokkal az első ingatlanszövetkezet összeomlása előtt a túlzott kockázatokra.

3., a PSZÁF javaslatot dolgozott ki a Pénzügyminisztérium számára a joghézag megszüntetésére, a szabályozás átalakítására, s ezen javaslatot vitte tovább a PM a törvénymódosítási folyamatban.

4., a szövetkezetek felügyeletét ellátó Földművelésügyi Minisztérium lassú reakcióideje több hét csúszást okozott a törvénymódosítások elfogadásában. A minisztérium vagy nem értette, vagy nem tartotta fontosnak az ügyet.

5., a PSZÁF saját hatásterületén belül több vizsgálatot is indított az ingatlanszövetkezeteknél. Ezen vizsgálatok alól azonban igen hatékonyan ki tudtak bújni a szövetkezetek, mivel nem tartoznak a PSZÁF felügyelete alá.
Egész egyszerűen a PSZÁF-nek nem volt jogosítványa a vizsgálatok lefolytatására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

** ** ** **

Az ingatlanszövetkezeti hirdetések aranykorában intenzív kapcsolatban álltunk mind a PSZÁF-fel, mind a PM-mel. Az államigazgatási szervek aktivitása tökéletesen nyomon követhető a kapcsolt cikkekben.
Külön kérésre képviselőknek megküldjük a válogatást...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?