15 °C Budapest

Helyes a magyar államháztartási statisztika

Pénzcentrum
2004. március 8. 09:04

Magyarországon a kilencvenes években megkezdődött a nyugdíjrendszer reformja, ennek során a kormányzati szektor részét képező társadalombiztosításban elszámolt nyugdíjalap mellett megalakultak az öngondoskodás különböző formáit képező magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak. Az Európai Unió egyes tagországai és a közeljövőben csatlakozó országok is tettek vagy terveznek hasonló jellegű lépéseket. Ezért az EUROSTAT (az EU statisztikai szolgálata) szükségesnek tartotta felülvizsgálni a nyugdíjrendszer második pillérének (a magánnyugdíjpénztárak) elszámolásával kapcsolatos módszertani kérdéseket.

A magánnyugdíjpénztárak pénzintézeti vagy kormányzati szektorban történő elszámolása hatással lehet a kormányzati hiány és adósság-állomány mutatójára, ezért több ország szakemberei nagy érdeklődéssel várták a döntést - áll a Központi Statisztikai Hivatal, a Pénzügyminisztérium, és a Magyar Nemzeti Bank közös közleményében.

E hét elején az EUROSTAT állásfoglalást adott ki az állami felelősségvállalással és garanciával működtetett úgynevezett tőkefedezeti nyugdíjrendszerek elszámolásáról . Álláspontja szerint az ilyen rendszerek közül csak azokat lehet társadalombiztosítási rendszernek tekinteni, s ezáltal statisztikai szempontból a kormányzati szektorhoz sorolni, amelyeknél az állami garancia érvényesítése rendszeresen előfordul vagy a jövőben bizonyosan bekövetkezik . Ez ugyanis azt jelentené, hogy a pénztárak csak minimális kockázatot viselnek, ezek tagjai pedig szinte ugyanolyan biztonságot élveznek, mintha a hagyományos társadalombiztosítási nyugdíjjárulék befizetése után várnák az öregségi ellátásukat.

Az Eurostat állásfoglalása hangsúlyozza azt is, hogy önmagában az állami garanciavállalás meglétéből nem következik a kockázat tényleges állami átvállalása , ehhez még további feltételek teljesülése is szükséges lenne (pl. az állam kötelezettséget vállal arra is, hogy a pénztártag egyéni számláján felhalmozott összeg alapján járónál is több nyugdíjat folyósít).

Az állásfoglalásban foglaltakat az intézmények szakértői megvizsgálták és elemezték. Megállapították, hogy a magyar statisztikák a magánnyugdíjpénztárakat - ezen állásfoglalásban szereplő kritériumok alapján is - helyesen a pénzügyi vállalkozások között tartják nyilván . A kormányzati szektorra vonatkozóan már közölt statisztikai adatok összhangban állnak ezen állásfoglalással is, nem szorulnak korrekcióra .

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez az állásfoglalás azért lényeges, mert az ESA95-ben foglalt irányelvek kiegészítésével alátámasztja a magyar statisztikai szolgálat intézményei által már eddig is alkalmazott elszámolási gyakorlatot, s ezáltal a kormányzati szektor mutatóinak helyességét.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM