18 °C Budapest

Helyes a magyar államháztartási statisztika

Pénzcentrum
2004. március 8. 09:04

Magyarországon a kilencvenes években megkezdődött a nyugdíjrendszer reformja, ennek során a kormányzati szektor részét képező társadalombiztosításban elszámolt nyugdíjalap mellett megalakultak az öngondoskodás különböző formáit képező magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak. Az Európai Unió egyes tagországai és a közeljövőben csatlakozó országok is tettek vagy terveznek hasonló jellegű lépéseket. Ezért az EUROSTAT (az EU statisztikai szolgálata) szükségesnek tartotta felülvizsgálni a nyugdíjrendszer második pillérének (a magánnyugdíjpénztárak) elszámolásával kapcsolatos módszertani kérdéseket.

A magánnyugdíjpénztárak pénzintézeti vagy kormányzati szektorban történő elszámolása hatással lehet a kormányzati hiány és adósság-állomány mutatójára, ezért több ország szakemberei nagy érdeklődéssel várták a döntést - áll a Központi Statisztikai Hivatal, a Pénzügyminisztérium, és a Magyar Nemzeti Bank közös közleményében.

E hét elején az EUROSTAT állásfoglalást adott ki az állami felelősségvállalással és garanciával működtetett úgynevezett tőkefedezeti nyugdíjrendszerek elszámolásáról . Álláspontja szerint az ilyen rendszerek közül csak azokat lehet társadalombiztosítási rendszernek tekinteni, s ezáltal statisztikai szempontból a kormányzati szektorhoz sorolni, amelyeknél az állami garancia érvényesítése rendszeresen előfordul vagy a jövőben bizonyosan bekövetkezik . Ez ugyanis azt jelentené, hogy a pénztárak csak minimális kockázatot viselnek, ezek tagjai pedig szinte ugyanolyan biztonságot élveznek, mintha a hagyományos társadalombiztosítási nyugdíjjárulék befizetése után várnák az öregségi ellátásukat.

Az Eurostat állásfoglalása hangsúlyozza azt is, hogy önmagában az állami garanciavállalás meglétéből nem következik a kockázat tényleges állami átvállalása , ehhez még további feltételek teljesülése is szükséges lenne (pl. az állam kötelezettséget vállal arra is, hogy a pénztártag egyéni számláján felhalmozott összeg alapján járónál is több nyugdíjat folyósít).

Az állásfoglalásban foglaltakat az intézmények szakértői megvizsgálták és elemezték. Megállapították, hogy a magyar statisztikák a magánnyugdíjpénztárakat - ezen állásfoglalásban szereplő kritériumok alapján is - helyesen a pénzügyi vállalkozások között tartják nyilván . A kormányzati szektorra vonatkozóan már közölt statisztikai adatok összhangban állnak ezen állásfoglalással is, nem szorulnak korrekcióra .

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez az állásfoglalás azért lényeges, mert az ESA95-ben foglalt irányelvek kiegészítésével alátámasztja a magyar statisztikai szolgálat intézményei által már eddig is alkalmazott elszámolási gyakorlatot, s ezáltal a kormányzati szektor mutatóinak helyességét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?