29 °C Budapest

Helyes a magyar államháztartási statisztika

Pénzcentrum
2004. március 8. 09:04

Magyarországon a kilencvenes években megkezdődött a nyugdíjrendszer reformja, ennek során a kormányzati szektor részét képező társadalombiztosításban elszámolt nyugdíjalap mellett megalakultak az öngondoskodás különböző formáit képező magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak. Az Európai Unió egyes tagországai és a közeljövőben csatlakozó országok is tettek vagy terveznek hasonló jellegű lépéseket. Ezért az EUROSTAT (az EU statisztikai szolgálata) szükségesnek tartotta felülvizsgálni a nyugdíjrendszer második pillérének (a magánnyugdíjpénztárak) elszámolásával kapcsolatos módszertani kérdéseket.

A magánnyugdíjpénztárak pénzintézeti vagy kormányzati szektorban történő elszámolása hatással lehet a kormányzati hiány és adósság-állomány mutatójára, ezért több ország szakemberei nagy érdeklődéssel várták a döntést - áll a Központi Statisztikai Hivatal, a Pénzügyminisztérium, és a Magyar Nemzeti Bank közös közleményében.

E hét elején az EUROSTAT állásfoglalást adott ki az állami felelősségvállalással és garanciával működtetett úgynevezett tőkefedezeti nyugdíjrendszerek elszámolásáról . Álláspontja szerint az ilyen rendszerek közül csak azokat lehet társadalombiztosítási rendszernek tekinteni, s ezáltal statisztikai szempontból a kormányzati szektorhoz sorolni, amelyeknél az állami garancia érvényesítése rendszeresen előfordul vagy a jövőben bizonyosan bekövetkezik . Ez ugyanis azt jelentené, hogy a pénztárak csak minimális kockázatot viselnek, ezek tagjai pedig szinte ugyanolyan biztonságot élveznek, mintha a hagyományos társadalombiztosítási nyugdíjjárulék befizetése után várnák az öregségi ellátásukat.

Az Eurostat állásfoglalása hangsúlyozza azt is, hogy önmagában az állami garanciavállalás meglétéből nem következik a kockázat tényleges állami átvállalása , ehhez még további feltételek teljesülése is szükséges lenne (pl. az állam kötelezettséget vállal arra is, hogy a pénztártag egyéni számláján felhalmozott összeg alapján járónál is több nyugdíjat folyósít).

Az állásfoglalásban foglaltakat az intézmények szakértői megvizsgálták és elemezték. Megállapították, hogy a magyar statisztikák a magánnyugdíjpénztárakat - ezen állásfoglalásban szereplő kritériumok alapján is - helyesen a pénzügyi vállalkozások között tartják nyilván . A kormányzati szektorra vonatkozóan már közölt statisztikai adatok összhangban állnak ezen állásfoglalással is, nem szorulnak korrekcióra .

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez az állásfoglalás azért lényeges, mert az ESA95-ben foglalt irányelvek kiegészítésével alátámasztja a magyar statisztikai szolgálat intézményei által már eddig is alkalmazott elszámolási gyakorlatot, s ezáltal a kormányzati szektor mutatóinak helyességét.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?