Ez a harc (nem) lesz a végső... - kemény hangnem a gyógyszervitában

Pénzcentrum
2004. március 8. 11:36

A Népszava információi szerint a gyógyszergyártók ultimátumot kapnak; vagy egységesen 15%-os termelői árcsökkentést fogadnak el, vagy befizetik a gyógyszerkassza túllépésnek 50%-át az OEP-nek. Mindkét verzió pro és kontra érveit áttekintjük.

1., 15%-os termelői árcsökkentés

Az egységes árcsökkentés gazdasági nonszensz. Elegendő csupán az olcsóbb (650 Ft alatti) árkategóriába tartozó készítmények egyedi áremelésére gondolni, melyek indoka az ellátási biztonság fenntartása volt az alacsony jövedelem tartalmú készítmények esetében.

Az egyes termékek eredmény tartalma azonban jelentősen eltérő a 650 Ft feletti árak esetében is. Nem hisszük, hogy felelősen megfogalmazható lenne az egységes árcsökkentés követelménye, még akkor sem, ha a differenciált árcsökkentés kivitelezéséhez szükséges tárgyalások gyakorlatilag kilátástalan hosszúságúra nyúlnának.

2., kassza túllépés 50%-ának befizetése

Kormányzati részről tavaly szeptemberben ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy a gyártók általi befizetés rendszerének kialakítása egyszeri rendkívüli helyzetre szólt, s ezzel nem fog még egyszer élni az OEP-Egészségügyi Minisztérium.
Ezt felesleges tovább kommentálni...

A visszafizetési gyakorlat, mint azt már többször megírtuk, olyan társaságokat is sújtott melyek forgalom növekedése erősen elmaradt a piaci átlagtól, s így a gyógyszerkassza hiányának tervezett szint fölé emelkedéséből nem vették ki részüket. Tekintettel a forgalom arányos visszafizetési kötelezettségre, a legnagyobb növekedést elérő cégek nem váltak érdekeltté a promóciós tevékenység korlátozásában. A forgalom növelésének nettó nyertesei a legnagyobb dinamikát elérő cégek lettek a befizetési kötelezettség mellett is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

** ** **

A gyógyszerkassza problémáinak orvoslásában csak a támogatási rendszer struktúrális átalakítása vezethet eredményre. Ennek azonban meglehetősen sok ellenérdekeltje van.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?