Dekabank: válságközeli helyzetből pozitív fordulat

Pénzcentrum
2004. március 8. 08:49

A DekaBank elemzője értékelte tegnap a magyar makrogazdasági és pénzpiaci helyzetet a Szólás szabadsága című műsorban. Az elemző szerint számos gazdaságpolitikai hiba vezetett el egy válságközeli helyzethez, ugyanakkor a bank szakértője szerint már mutatkozik egy pozitív fordulat, mely a kilátásokat mindenképpen pozitívvá teszi.

A problémákat alapvetően az egyensúlyi helyzet körül kereste az elemző, a fókuszban az ikerdeficit illetve az árfolyampolitikával kapcsolatos kételyek álltak. A szakértő egyértelműen a költségvetési túlköltekezést nevezte meg a problémák forrásának, mely a külső egyensúly jelentős romlásában is megnyilvánult. Az import növekedését a fogyasztás meglódulása is elősegítette. Az MNB egy ilyen környezetben folytatott árfolyamfelértékelő politikát, mely a helyzetet tovább súlyosbította. A DekaBank szakértője szerint a jegybanki kommunikáció is meglehetősen elhibázott volt, mely hozzájárult a pénzügyi piacok bizonytalanságához.

A DekaBank bízik az új pénzügyminiszter által meghirdetett program ban, ugyanakkor véleményük szerint érdemben csak akkor lehet értékelni a csomag hatásait, ha az következetesen meg is valósul. Hogy ez a kiígazítás elegendő lesz-e az még kérdéses, ugyanakkor mindenképpen pozitív elmozdulást jelent az egyensúlyi helyzet felé .

A legutóbbi makrogazdasági adatok azt mutatják, hogy a növekedés gyorsulása mellet az egyensúlyi helyzetben is mutatkoznak kedvező jelek. Szerencsés lenne, ha ezek trendszerűvé tudnának válni. Afolyó fizetési mérleg egyenlegének javulása mindenképpen az egyik alapfeltétele annak, hogy a külföldi befektetők bizalommal tekintsenek a magyar pénzügyi piacok iránt. Az elemző különösen kedvezőtlennek tartotta, hogy egy évvel az EU-csatlakozás előtt a pénzügyi mérleg működőtőke befektetések során negatív volt az egyenleg (igaz ezt döntően a magyar cégek külföldi terjeszkedése eredményezte).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?