26 °C Budapest

Belép a magyar piacra a UBS - intenzívebb aktivitás a külföldi alapkezelőktől

Pénzcentrum
2004. március 8. 08:28

Egyre több jel mutat arra, hogy az EU csatlakozást követően számos új befektetési szolgáltató jelenhet meg a magyar piacon. A UBS, a legnagyobb svájci bank befektetési üzletága befektetési alapokkal kíván megjelenni a közép-kelet-európai régióban. Hasonlóan a jelenleg alacsony megtakarítási szint várható növekedésére épít az ING és a BNP Paribas, mindkét pénzintézet aktivizálná a régióban a befektetési alapok értékesítését - írta a Bloomberg. S ezzel nincs vége a sornak több tényező és arra utal, hogy május 1-ig, az EU csatlakozás napjáig több hasonló bejelentéssel fogunk találkozni. A portfólió befektetések mellett az EBRD szerint a csatlakozás ténye a kockázati szint csökkenésén keresztül a középvállalati szektorban generálhat addicionális működő tőke beáramlást.

Az alacsony megtakarítási rátában rejlő kiaknázatlan lehetőségeket immár nem csak a BÉT érzi magáénak. Az EU csatlakozást követően az unión belül pénzügyi szolgáltatást nyújtó társaságok a korábbi feltételrendszerrel szemben lényegesen kedvezőbb szabályozási környezettel szembesülnek. A kedvezőbb szabályozási környezet pedig a piacra lépés és a szolgáltatás nyújtás folyamatos költségeit töredékére csökkenti, melynek egyenes következménye, hogy lényegesen alacsonyabb a break-evenhez (nullszaldós eredményhez) szükséges forgalom, azaz az üzleti kockázat kisebb. Ezen alacsonyabb üzleti költségszinthez elvi szinten egy dinamikusan növekvő lakossági megtakarítási arány párosulhat.

Nem hisszük, hogy reális lenne az említett pénzintézetektől teljes körű befektetési szolgáltatásokkal való megjelenés. Minden bizonnyal standard termékeket, esetlegesen a régió számára kialakított termékeket kívánnak értékesíteni.
Számunkra egyelőre nyitott kérdés, hogy csupán meglévő befektetési alapok jegyeinek disztribúciója kezdődik meg, vagy esetlegesen új a magyar részvénypiacba is invesztáló alapok is felállításra kerülnek.

*** **

A működő tőke beáramlás terén az EBRD nyilatkozataiból olvasható ki jelentősebb optimizmus. A fejlesztési bank vezetői úgy vélik, hogy a csatlakozást követően a multik után azon középvállalati működő tőke befektetések megjelenése is várható, melyek korábban az EU-n kívüli államok magasabb kockázatát nem kívánták felvállalni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM