27 °C Budapest

Belép a magyar piacra a UBS - intenzívebb aktivitás a külföldi alapkezelőktől

Pénzcentrum
2004. március 8. 08:28

Egyre több jel mutat arra, hogy az EU csatlakozást követően számos új befektetési szolgáltató jelenhet meg a magyar piacon. A UBS, a legnagyobb svájci bank befektetési üzletága befektetési alapokkal kíván megjelenni a közép-kelet-európai régióban. Hasonlóan a jelenleg alacsony megtakarítási szint várható növekedésére épít az ING és a BNP Paribas, mindkét pénzintézet aktivizálná a régióban a befektetési alapok értékesítését - írta a Bloomberg. S ezzel nincs vége a sornak több tényező és arra utal, hogy május 1-ig, az EU csatlakozás napjáig több hasonló bejelentéssel fogunk találkozni. A portfólió befektetések mellett az EBRD szerint a csatlakozás ténye a kockázati szint csökkenésén keresztül a középvállalati szektorban generálhat addicionális működő tőke beáramlást.

Az alacsony megtakarítási rátában rejlő kiaknázatlan lehetőségeket immár nem csak a BÉT érzi magáénak. Az EU csatlakozást követően az unión belül pénzügyi szolgáltatást nyújtó társaságok a korábbi feltételrendszerrel szemben lényegesen kedvezőbb szabályozási környezettel szembesülnek. A kedvezőbb szabályozási környezet pedig a piacra lépés és a szolgáltatás nyújtás folyamatos költségeit töredékére csökkenti, melynek egyenes következménye, hogy lényegesen alacsonyabb a break-evenhez (nullszaldós eredményhez) szükséges forgalom, azaz az üzleti kockázat kisebb. Ezen alacsonyabb üzleti költségszinthez elvi szinten egy dinamikusan növekvő lakossági megtakarítási arány párosulhat.

Nem hisszük, hogy reális lenne az említett pénzintézetektől teljes körű befektetési szolgáltatásokkal való megjelenés. Minden bizonnyal standard termékeket, esetlegesen a régió számára kialakított termékeket kívánnak értékesíteni.
Számunkra egyelőre nyitott kérdés, hogy csupán meglévő befektetési alapok jegyeinek disztribúciója kezdődik meg, vagy esetlegesen új a magyar részvénypiacba is invesztáló alapok is felállításra kerülnek.

*** **

A működő tőke beáramlás terén az EBRD nyilatkozataiból olvasható ki jelentősebb optimizmus. A fejlesztési bank vezetői úgy vélik, hogy a csatlakozást követően a multik után azon középvállalati működő tőke befektetések megjelenése is várható, melyek korábban az EU-n kívüli államok magasabb kockázatát nem kívánták felvállalni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?