32 °C Budapest

Alapkezelői vélemény az orosz elnökválasztás piaci hatásairól

Pénzcentrum
2004. március 8. 11:56

Március 12-én kerül megrendezésre az orosz elnökválasztás. A közvélemény kutatások szerint Putyin, a jelenlegi elnök győzelme megkérdőjelezhetetlen. Az orosz tőzsde hatalmas száguldást produkált az elmúlt másfél évben. Benke Richardot, a frankfurti székhelyű Union-Investment befektetési alapkezelő portfólió menedzserét kérdeztük Oroszország befektetői megítéléséről. Benke Richárd az orosz

Március 12-én kerül megrendezésre az orosz elnökválasztás. A közvélemény kutatások szerint Putyin, a jelenlegi elnök győzelme megkérdőjelezhetetlen. Az orosz tőzsde hatalmas száguldást produkált az elmúlt másfél évben. Benke Richardot, a frankfurti székhelyű Union-Investment befektetési alapkezelő portfólió menedzserét kérdeztük Oroszország befektetői megítéléséről.

Benke Richárd az orosz választások közvetlen hatásaként egy tényezőt emelt ki. Putyin a választások közben több populista hangvételű nyilatkozatot is adott. Ezen megnyilvánulások minden bizonnyal kikerülnek a mindennapi politika színteréről, újból előtérbe kerülhet a "józanabb" gazdaságpolitikai és a reform intézkedések.

Putyin győzelme a közvélemény kutatások szerint nem kétséges, így ezen tényezőt a piac már beárazta, közvetlen hatása a befektetési környezetre csak a reform lépések ismételt előtérbe kerülésének lehet.


Az orosz piacra beérkező jelentős külföldi tőke rekord magaságba lendítette a tőzsdeindexet. Az olajszektor és a favorit nagy blue chipek árazása már túl sok tartalékot nem tartalmaz áremelkedést illetően. Ennek megfelelően Benke Richárd úgy véli, hogy várhatóan a második vonal, a kisebb (ugyanakkor például magyar összehasonlításban meglehetősen nagy) társaságok részvényei kerülhetnek előtérbe.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Több olyan orosz cég papírjai is jó befektetési lehetőséget kínálnak, melyek részvényei mérsékeltebben vették ki részüket az általános emelkedésből. Elsősorban azon vállalatok kerülhetnek középpontba, melyek profitabilitása meghatározó részben az orosz gazdaság teljesítményéhez kötött (ezen társaságok között említhető több autóipari, vagy szállítmányozó vállalat is). A beáramló tőke ezen új célpontokat fogja keresni, illetve kisebb portfólió kiigazítások is elképzelhetők.

Az orosz piac egyes társaságait illetően előtérbe kerülhetnek a nyugati vállalat irányítási módszerek, belső vállalati reformok. Egyre több pozitív vélemény kerül nyilvánosságra például a Gazprom menedzsmentjével kapcsolatban. Ezen átalakulások Oroszországban jelentős tartalékokat rejthetnek (itt talán elegendő a MOL 1999-es menedzsment megújulására gondolni.)

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?