Alapkezelői vélemény az orosz elnökválasztás piaci hatásairól

Pénzcentrum
2004. március 8. 11:56

Március 12-én kerül megrendezésre az orosz elnökválasztás. A közvélemény kutatások szerint Putyin, a jelenlegi elnök győzelme megkérdőjelezhetetlen. Az orosz tőzsde hatalmas száguldást produkált az elmúlt másfél évben. Benke Richardot, a frankfurti székhelyű Union-Investment befektetési alapkezelő portfólió menedzserét kérdeztük Oroszország befektetői megítéléséről. Benke Richárd az orosz

Március 12-én kerül megrendezésre az orosz elnökválasztás. A közvélemény kutatások szerint Putyin, a jelenlegi elnök győzelme megkérdőjelezhetetlen. Az orosz tőzsde hatalmas száguldást produkált az elmúlt másfél évben. Benke Richardot, a frankfurti székhelyű Union-Investment befektetési alapkezelő portfólió menedzserét kérdeztük Oroszország befektetői megítéléséről.

Benke Richárd az orosz választások közvetlen hatásaként egy tényezőt emelt ki. Putyin a választások közben több populista hangvételű nyilatkozatot is adott. Ezen megnyilvánulások minden bizonnyal kikerülnek a mindennapi politika színteréről, újból előtérbe kerülhet a "józanabb" gazdaságpolitikai és a reform intézkedések.

Putyin győzelme a közvélemény kutatások szerint nem kétséges, így ezen tényezőt a piac már beárazta, közvetlen hatása a befektetési környezetre csak a reform lépések ismételt előtérbe kerülésének lehet.


Az orosz piacra beérkező jelentős külföldi tőke rekord magaságba lendítette a tőzsdeindexet. Az olajszektor és a favorit nagy blue chipek árazása már túl sok tartalékot nem tartalmaz áremelkedést illetően. Ennek megfelelően Benke Richárd úgy véli, hogy várhatóan a második vonal, a kisebb (ugyanakkor például magyar összehasonlításban meglehetősen nagy) társaságok részvényei kerülhetnek előtérbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Több olyan orosz cég papírjai is jó befektetési lehetőséget kínálnak, melyek részvényei mérsékeltebben vették ki részüket az általános emelkedésből. Elsősorban azon vállalatok kerülhetnek középpontba, melyek profitabilitása meghatározó részben az orosz gazdaság teljesítményéhez kötött (ezen társaságok között említhető több autóipari, vagy szállítmányozó vállalat is). A beáramló tőke ezen új célpontokat fogja keresni, illetve kisebb portfólió kiigazítások is elképzelhetők.

Az orosz piac egyes társaságait illetően előtérbe kerülhetnek a nyugati vállalat irányítási módszerek, belső vállalati reformok. Egyre több pozitív vélemény kerül nyilvánosságra például a Gazprom menedzsmentjével kapcsolatban. Ezen átalakulások Oroszországban jelentős tartalékokat rejthetnek (itt talán elegendő a MOL 1999-es menedzsment megújulására gondolni.)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06