25 °C Budapest

11,000 pont felett a BUX!!! (2.)

Pénzcentrum
2004. március 8. 12:09

Percekkel ezelőtt 11,000 pont felett tartózkodott a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe: az indikátor történelmi csúcsa pillanatnyilag 11,009 pont.

A vezető részvények közül az OTP 3,600, a Matáv 900 Ft közelében cserél gazdát, miközben a Richter jelentős hanyatlás után korrigált ismét pénteki zárószintje közelébe.

Az elmúlt időszakban a regionális részvényindexek folyamatosan emelkedő trendet mutattak, amelyben az Európai Unióhoz történő csatlakozás konvergenciája mellett a globális alapkezelők portfolió átcsoportosítása és a meghatározó vállalatok várakozások feletti teljesítménye egyaránt szerepet játszott.

Korábban a külföldi alapkezelők egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy a hazai makrogazdasági helyzet stabilizálódási jelei után akár hetek alatt ledolgozhatja a BUX reginális alulértékeltségét - az elmúlt napokban ennek lehetünk tanúi. A forint folyamatos erősödése révén immár 255 Ft/euró alatt jegyzik az árfolyamot, amely a bizalom visszatérését jelzi.

Annak ellenére, hogy a magyar piaci nem tekinthető túlértékeltnek egyetlen árazási összehasonlítás alapján sem, s a vezető magyar részvények fundamentumai stabilak, feltételezhetően a rally törékennyé válhat, mivel a befektetői megítélés egyre inkább széles eltéréseket mutat.

Üzletkötők szerint a részvénypiacon egyre nagyobb az esély egy korrekció bekövetkezésére, ugyanakkor tartós negatív trendforduló csak a jelenlegi optimizmusnak gyökeresen ellentmondó makrogazdasági indikátorok publikálása esetén képzelhető el.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a BUX idei szárnyalásában a gyorsan mozgó, magasabb kockázatot vállaló spekulatív tőke is szerepet játszik; egyes szakértők változatlanul jelentős kockázatokat látnak makrogazdasági oldalról, a befektetők egy része továbbra is a Draskovics-csomag effektív eredményeire vár.


A jelenlegi hozamszintek elvileg abszolút a részvénypiaci rally ellen szólnak: 12% környékén a magyar állampapír megfelelő alternatívát nyújt a hazai részvényekkel szemben. Több szakértői vélemény szerint a rally elvileg csak a hozamcsökkenést közvetlen megelőzően vagy azzal egyidőben következhetett volna be. A piac azonban nem tökéletes. A jelentős forgalom arra utal, hogy a beáramló friss tőke húzza felfelé az árfolyamokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 11,000 pontos szint szédítő magasság, minden bizonnyal spekulatív shortok megnyitása már megkezdődött. A gyakorlatban azonban 10-15%-os emelkedés - figyelembe véve a január 1-i BUX értéket (9,380) - még nem rajzolja át az értékviszonyokat a tőzsdén.

Egyszerűen szokatlan, a magyar befektetők 1998 óta elszoktak a rally-tól, különösen egy olyan általános emelkedéstől, mely történelmi csúcsok megdöntésével jár együtt.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?