25 °C Budapest

11,000 pont felett a BUX!!! (2.)

Pénzcentrum
2004. március 8. 12:09

Percekkel ezelőtt 11,000 pont felett tartózkodott a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe: az indikátor történelmi csúcsa pillanatnyilag 11,009 pont.

A vezető részvények közül az OTP 3,600, a Matáv 900 Ft közelében cserél gazdát, miközben a Richter jelentős hanyatlás után korrigált ismét pénteki zárószintje közelébe.

Az elmúlt időszakban a regionális részvényindexek folyamatosan emelkedő trendet mutattak, amelyben az Európai Unióhoz történő csatlakozás konvergenciája mellett a globális alapkezelők portfolió átcsoportosítása és a meghatározó vállalatok várakozások feletti teljesítménye egyaránt szerepet játszott.

Korábban a külföldi alapkezelők egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy a hazai makrogazdasági helyzet stabilizálódási jelei után akár hetek alatt ledolgozhatja a BUX reginális alulértékeltségét - az elmúlt napokban ennek lehetünk tanúi. A forint folyamatos erősödése révén immár 255 Ft/euró alatt jegyzik az árfolyamot, amely a bizalom visszatérését jelzi.

Annak ellenére, hogy a magyar piaci nem tekinthető túlértékeltnek egyetlen árazási összehasonlítás alapján sem, s a vezető magyar részvények fundamentumai stabilak, feltételezhetően a rally törékennyé válhat, mivel a befektetői megítélés egyre inkább széles eltéréseket mutat.

Üzletkötők szerint a részvénypiacon egyre nagyobb az esély egy korrekció bekövetkezésére, ugyanakkor tartós negatív trendforduló csak a jelenlegi optimizmusnak gyökeresen ellentmondó makrogazdasági indikátorok publikálása esetén képzelhető el.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a BUX idei szárnyalásában a gyorsan mozgó, magasabb kockázatot vállaló spekulatív tőke is szerepet játszik; egyes szakértők változatlanul jelentős kockázatokat látnak makrogazdasági oldalról, a befektetők egy része továbbra is a Draskovics-csomag effektív eredményeire vár.


A jelenlegi hozamszintek elvileg abszolút a részvénypiaci rally ellen szólnak: 12% környékén a magyar állampapír megfelelő alternatívát nyújt a hazai részvényekkel szemben. Több szakértői vélemény szerint a rally elvileg csak a hozamcsökkenést közvetlen megelőzően vagy azzal egyidőben következhetett volna be. A piac azonban nem tökéletes. A jelentős forgalom arra utal, hogy a beáramló friss tőke húzza felfelé az árfolyamokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 11,000 pontos szint szédítő magasság, minden bizonnyal spekulatív shortok megnyitása már megkezdődött. A gyakorlatban azonban 10-15%-os emelkedés - figyelembe véve a január 1-i BUX értéket (9,380) - még nem rajzolja át az értékviszonyokat a tőzsdén.

Egyszerűen szokatlan, a magyar befektetők 1998 óta elszoktak a rally-tól, különösen egy olyan általános emelkedéstől, mely történelmi csúcsok megdöntésével jár együtt.


HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?