11,000 pont felett a BUX!!! (2.)

Pénzcentrum
2004. március 8. 12:09

Percekkel ezelőtt 11,000 pont felett tartózkodott a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe: az indikátor történelmi csúcsa pillanatnyilag 11,009 pont.

A vezető részvények közül az OTP 3,600, a Matáv 900 Ft közelében cserél gazdát, miközben a Richter jelentős hanyatlás után korrigált ismét pénteki zárószintje közelébe.

Az elmúlt időszakban a regionális részvényindexek folyamatosan emelkedő trendet mutattak, amelyben az Európai Unióhoz történő csatlakozás konvergenciája mellett a globális alapkezelők portfolió átcsoportosítása és a meghatározó vállalatok várakozások feletti teljesítménye egyaránt szerepet játszott.

Korábban a külföldi alapkezelők egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy a hazai makrogazdasági helyzet stabilizálódási jelei után akár hetek alatt ledolgozhatja a BUX reginális alulértékeltségét - az elmúlt napokban ennek lehetünk tanúi. A forint folyamatos erősödése révén immár 255 Ft/euró alatt jegyzik az árfolyamot, amely a bizalom visszatérését jelzi.

Annak ellenére, hogy a magyar piaci nem tekinthető túlértékeltnek egyetlen árazási összehasonlítás alapján sem, s a vezető magyar részvények fundamentumai stabilak, feltételezhetően a rally törékennyé válhat, mivel a befektetői megítélés egyre inkább széles eltéréseket mutat.

Üzletkötők szerint a részvénypiacon egyre nagyobb az esély egy korrekció bekövetkezésére, ugyanakkor tartós negatív trendforduló csak a jelenlegi optimizmusnak gyökeresen ellentmondó makrogazdasági indikátorok publikálása esetén képzelhető el.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a BUX idei szárnyalásában a gyorsan mozgó, magasabb kockázatot vállaló spekulatív tőke is szerepet játszik; egyes szakértők változatlanul jelentős kockázatokat látnak makrogazdasági oldalról, a befektetők egy része továbbra is a Draskovics-csomag effektív eredményeire vár.


A jelenlegi hozamszintek elvileg abszolút a részvénypiaci rally ellen szólnak: 12% környékén a magyar állampapír megfelelő alternatívát nyújt a hazai részvényekkel szemben. Több szakértői vélemény szerint a rally elvileg csak a hozamcsökkenést közvetlen megelőzően vagy azzal egyidőben következhetett volna be. A piac azonban nem tökéletes. A jelentős forgalom arra utal, hogy a beáramló friss tőke húzza felfelé az árfolyamokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 11,000 pontos szint szédítő magasság, minden bizonnyal spekulatív shortok megnyitása már megkezdődött. A gyakorlatban azonban 10-15%-os emelkedés - figyelembe véve a január 1-i BUX értéket (9,380) - még nem rajzolja át az értékviszonyokat a tőzsdén.

Egyszerűen szokatlan, a magyar befektetők 1998 óta elszoktak a rally-tól, különösen egy olyan általános emelkedéstől, mely történelmi csúcsok megdöntésével jár együtt.


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem