27 °C Budapest

Középpontban a régió, magyar rally a piacon

Pénzcentrum
2004. március 5. 08:36

A magyar tőzsde árazását, kilátásait, teljesítményét nehéz önmagában vizsgálni, a piacot régiós alapok mozgatják, akik sokszor ellentétesen gondolkoznak, mint a hazai befektetők. A régiós gondolkozásmód erősítése céljából útjára indítunk egy heti rendszerességgel induló sorozatot, amely a magyar piacot a régióval egységben értékeli vizsgálja. Tehát fókuszban a cseh, a lengyel, a magyar és az orosz piac.A régiós gondolkozás hasznossága elég triviálisnak tűnik, a szélesebb látókör már sok esetben bizonyította előnyeit. A legszebb példa az OTP elmúlt időszakban mutatott teljesítménye, a száguldás hátterében az állt, hogy a historikusan magasnak tűnő árfolyamról való továbbemelkedést teljesen indokolta a régiós árazás és a befektetési alapok tevékenysége.

Rendszeressé váló sorozatunkban a főbb piaci folyamatokon kívül az általunk kiválasztott 62 régiós (20 lengyel, 18 magyar, 18 orosz, 8 cseh) teljesítményét is figyelemmel követjük.


A régiós összehasonlításból egyértelműen kiderül, hogy bár a héten új csúcsra emelkedő BUX számított az elmúlt 5 kereskedési nap nyertesének, a 3 hónapos teljesítmény alapján egyáltalán nem szállt el a magyar index, emelkedése alulról közelíti a régió átlagát. A magyar szárnyalás tehát nem valami lokális csodának tudható be.


Az elmúlt egy hétben a régió legjobb papírjai között sorakoztak a magyar papírok. TOP 10 papír között a Matávon és a Richteren kívül számos magyar mid-cap található. Az elmúlt héten a régió legjobban teljesítő papírja az FHB lett, a magyar bank teljesítménye kiemelkedő volt a régióban. A mid-cap papírok emelkedése jelzi, hogy a piac nem csak a blue chipek teljesítményét díjazta. A régió legjobban teljesítő papírjai közé a magyarokon túl nem fért be egyetlen komoly blue chip sem, a rallyt most Magyarország vezérelte.


A legrosszabbul teljesítő papírok között az orosz részvények túlsúlya figyelhető meg, a magyar közül csak a Danubius fért be a "piszkos tizenkettőbe". Az orosz papírok gyengélkedése azt okozta, hogy a 4 irányadó index közül egyedül az RTS tudott gyengülni.

Érdemes megvizsgálni szektorok szerint is a régió vezető papírjainak teljesítményét. A kelet-európai nagybankok közül a mind 1 hetes, mind 3 hónapos időtávon az OTP nyújtotta legjobb teljesítményt, míg a piac által a bizalmat már korábban megkapó Pekao nem nyújtott fényes teljesítményt. Az OTP 3 hónap alatt felmutatott 41%-os (euró) erősödése azért nem egyedülálló, az árazási szinten talán legjobban hasonlító Komercni Banka ugyanezen időtávon 30%-ot nőtt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A távközlési szektorban a Matáv szintén mindkét időtávon felülteljesítette legfontosabb szektortársait miközben az elmúlt napokban jelentősen növekedett az árfolyama.Ha már kelet-európai sorozatot indítunk nem árt áttekinteni, hogy melyek a cseh, lengyel, magyar piacok legfontosabb papírjai. A TOP 10 papír köre 3 legfontosabb vizsgálati szempont ( kapitalizáció, közkézhányad,, forgalom) alapján megegyezik. Kapitalizáció alapján a lengyel, forgalom alapján a cseh, közkézhányad alapján a magyar blue chipek vezetik a régiós papírok listáját.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?