-1 °C Budapest

India évtizedét éljük?

Pénzcentrum
2004. március 5. 14:25

Alig egy évvel ezelőtt még meglehetősen szánalmas állapotok uralkodtak India táján: a Pakisztánnal való konfliktus idején még egy nukleáris háború sem tűnt elképzelhetetlennek, az egyik indiai államban szemtanúi lehettünk a hindu és muszlim közösség nyílt összetűzésének, a gazdaság pedig alig 4%-os ütemben hömpölygött előre, mely messze nem elegendő egy milliárdos népességű országnak, ahol a lakosság negyede súlyos szegénységben él - derül ki az Economist összeállításából.

Egy évvel a fentiek után a kormány propagandája szerint "India tündököl". Mára lehetségesnek látszik egy történelmi jelentőségű megegyezés Pakisztánnal és a legutóbbi választási kampányok hangvétele is nagymértékben változott. A választócsoportok félre tudták tenni egymással szembeni konfliktusaikat és egyöntetűen kinyilvánították a korrupt kormánnyal, kátyús utakkal, mérgező vízzel és elégtelen áramszolgáltatással szembeni ellenérzésüket. India gazdasága már évi 8% körüli ütemben növekszik, az ország hotelei dugig vannak külföldi vendégekkel, akik a terület jelentőségét mostanság mind outsourcing-ban, mind pedig a növekvő piaci lehetőségekben látják. Az optimista elemzők már India évtizedeként emlegetik a jelenkort, a hazafiak pedig egyenesen az ország évszázadáról beszélnek.

Mindez rendkívül kecsegtetően hangzik, de nem árt a mögöttes tartalmat is ellenőrizni. A több mint 10 éve tartó gazdasági nyitást és liberalizációt követően India gazdasága világviszonylatban még mindig meglehetősen kicsinek számít. Az ország a föld népességének 17%-át tömöríti, de a világ GDP-jéhez kevesebb, mint 2%-kal járul hozzá, a világkereskedelemhez pedig csupán 1%-kal. Kínával összehasonlítva megállapítható, hogy Kína kétoldalú kereskedelme a világ fennmaradó részével csupán tavaly kétszer annyival nőtt, mint India összes kereskedelmi forgalma.

Az Indiaiak természetesen optimistán tekintenek a jövőbe és remélik, hogy képesek lesznek fenntartani a 8% körüli éves GDP növekedési ütemet. Ez azonban egyben létszükséglet is lenne az ország számára, mivel India munkaerőállománya gyorsabban bővül, mint népessége. Becslések szerint a jelenlegi évtizedben India munkaerőállományának bővülése 50%-kal meghaladja majd a kelet-ázsiai régió (Kínával együtt számított!) összesített hasonló adatát.

Mindent összevetve India tényleg a helyes úton indult el, de nagyon sok van még hátra a kiugró eredmények eléréséig. A növekedés fenntartásához, illetve gyorsításához további strukturális reformok szükségeltetnek, amennyiben viszont ezek rendben végbemennek, India tényleg fényes lehetőség előtt állhat.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm