India évtizedét éljük?

Pénzcentrum
2004. március 5. 14:25

Alig egy évvel ezelőtt még meglehetősen szánalmas állapotok uralkodtak India táján: a Pakisztánnal való konfliktus idején még egy nukleáris háború sem tűnt elképzelhetetlennek, az egyik indiai államban szemtanúi lehettünk a hindu és muszlim közösség nyílt összetűzésének, a gazdaság pedig alig 4%-os ütemben hömpölygött előre, mely messze nem elegendő egy milliárdos népességű országnak, ahol a lakosság negyede súlyos szegénységben él - derül ki az Economist összeállításából.

Egy évvel a fentiek után a kormány propagandája szerint "India tündököl". Mára lehetségesnek látszik egy történelmi jelentőségű megegyezés Pakisztánnal és a legutóbbi választási kampányok hangvétele is nagymértékben változott. A választócsoportok félre tudták tenni egymással szembeni konfliktusaikat és egyöntetűen kinyilvánították a korrupt kormánnyal, kátyús utakkal, mérgező vízzel és elégtelen áramszolgáltatással szembeni ellenérzésüket. India gazdasága már évi 8% körüli ütemben növekszik, az ország hotelei dugig vannak külföldi vendégekkel, akik a terület jelentőségét mostanság mind outsourcing-ban, mind pedig a növekvő piaci lehetőségekben látják. Az optimista elemzők már India évtizedeként emlegetik a jelenkort, a hazafiak pedig egyenesen az ország évszázadáról beszélnek.

Mindez rendkívül kecsegtetően hangzik, de nem árt a mögöttes tartalmat is ellenőrizni. A több mint 10 éve tartó gazdasági nyitást és liberalizációt követően India gazdasága világviszonylatban még mindig meglehetősen kicsinek számít. Az ország a föld népességének 17%-át tömöríti, de a világ GDP-jéhez kevesebb, mint 2%-kal járul hozzá, a világkereskedelemhez pedig csupán 1%-kal. Kínával összehasonlítva megállapítható, hogy Kína kétoldalú kereskedelme a világ fennmaradó részével csupán tavaly kétszer annyival nőtt, mint India összes kereskedelmi forgalma.

Az Indiaiak természetesen optimistán tekintenek a jövőbe és remélik, hogy képesek lesznek fenntartani a 8% körüli éves GDP növekedési ütemet. Ez azonban egyben létszükséglet is lenne az ország számára, mivel India munkaerőállománya gyorsabban bővül, mint népessége. Becslések szerint a jelenlegi évtizedben India munkaerőállományának bővülése 50%-kal meghaladja majd a kelet-ázsiai régió (Kínával együtt számított!) összesített hasonló adatát.

Mindent összevetve India tényleg a helyes úton indult el, de nagyon sok van még hátra a kiugró eredmények eléréséig. A növekedés fenntartásához, illetve gyorsításához további strukturális reformok szükségeltetnek, amennyiben viszont ezek rendben végbemennek, India tényleg fényes lehetőség előtt állhat.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?